Κάθε χρόνο, η 16η Μαΐου αφιερώνεται στο φως και την πολύπλευρη συνεισφορά του στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την τέχνη, την εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και τις επικοινωνίες, την ενέργεια και την ιατρική. Ιδιαίτερα για την τελευταία, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ήταν η κατανόηση της φύσης του φωτός όσο και των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων φωτός-ύλης που άνοιξαν τον δρόμο για τη χρήση του φωτός στην ιατρική τον 19ο αιώνα.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιατρικής χρήσης του φωτός ήταν η φωτοθεραπεία έναντι του κοινού λύκου από τον Niels Ryberg Finsen, για την οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1903. Από τότε μέχρι σήμερα, οι θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις που βασίζονται στη χρήση του φωτός έχουν αυξηθεί σημαντικά και με αποτελέσματα εντυπωσιακά. Μια από τις πλέον σύγχρονες είναι και η φωτοδυναμική θεραπεία.

Η φωτοδυναμική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός φωτοενεργοποιούμενου φαρμάκου (τοπικά, ενδοφλέβια, από του στόματος) που φτάνει στην προβληματική περιοχή και, στη συνέχεια, με τη χρήση ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος φωτός στο σημείο της θεραπείας ο παράγοντας φωτοευαισθησίας ενεργοποιείται και καταστρέφει τα παθολογικά κύτταρα. Μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε μπορεί να φτάσει το φως (το δέρμα, τα μάτια, το στόμα, ο οισοφάγος και οι πνεύμονες), σε καρκινικές και προκαρκινικές καταστάσεις όπως:

Η μέθοδος επιλέγεται ακόμα για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας και οφθαλμικών παθήσεων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς και για αισθητικούς λόγους όπως για την καταπολέμηση της ακμής.

Πότε θα την καλύψει το συμβόλαιο

Είναι σίγουρο ότι ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας δεν θα καλύψει την κοσμητική φωτοδυναμική θεραπεία, όπως στην περίπτωση της ακμής. Εντούτοις, ούτε και η κάλυψη της ιατρικής εφαρμογής της θα πρέπει να είναι δεδομένη όταν η ίδια ως όρος δεν εντοπίζεται στο συμβόλαιο.

Πράγματι, στα περιγράμματα ασφαλίσεων υγείας από όλες σχεδόν τις εταιρείες δεν αναγράφεται ο όρος φωτοδυναμική θεραπεία, εκτός από ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που αναφέρει την εξαίρεση φωτοδυναμικών ουσιών για απεικονιστικούς ελέγχους (π.χ. φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση), εκτός αν ο ασφαλισμένος προσκομίσει στην εταιρεία θεωρημένο και έγκυρο παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ οπότε θα καταβάλει μόνο όσα ορίζει η συμμετοχή του.

Έπειτα, παίρνοντας ως παράδειγμα τις ακτινικές υπερκερατώσεις, βασική περίπτωση που αντιμετωπίζεται με τη συγκεκριμένη θεραπεία, ισχύει αυτό που είχαμε γράψει παλαιότερα για την αλωπεκίαότι δηλαδή ενώ αποτελούν καλυπτόμενο κίνδυνο, στις λίστες των επεμβάσεων περιλαμβάνεται μόνο η μέθοδος της κρυοχειρουργική θεραπείας και ακτινοβολίας. Οι ενδιαφερόμενοι συνεπώς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο ή την εταιρεία για να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Παρ’ όλα αυτά, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει ιατρική γνωμάτευση που κρίνει ως επιβεβλημένη τη φωτοδυναμική θεραπεία -μέθοδος που εφαρμόζεται στα νοσοκομεία που συμβάλλονται με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες-, τότε θα πρέπει να καλυφθεί, σύμφωνα με ασφαλιστικούς συμβούλους.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική

Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό

Ασφαλιστήριο: Ποιες οφθαλμολογικές επεμβάσεις καλύπτει και ποιες όχι