ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το Κολλέγιο Αθηνών και με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» από το Τμήμα Κοινωνικών Σπουδών του Harvard. Σπούδασε διεθνείς οικονομικές σπουδές στο Stanford και διοίκηση επιχειρήσεων στο Harvard Business School. Πριν την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα (ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας) και το εξωτερικό (οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank, σύμβουλος στην εταιρία McKinsey and Company). Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη τη βράβευση ως “Global Leader for Tomorrow” από το World Economic Forum 2003. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

 

Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

H Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας. Έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Το 2019, παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση και ανέλαβε τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022. Αργότερα, ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, υλοποίησε σημαντικά προγράμματα όπως το ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού και δράσεις για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την προστασία της υγείας.

 

Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Χειρουργικής Νοσοκομείου «Αττικόν»

Ο Νικόλαος Αρκαδόπουλος είναι Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Χειρουργικής Νοσοκομείου «Αττικόν». Αποφοίτησε με Άριστα από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έλαβε ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και fellowship στις ΗΠΑ  στο Cedars-Sinai MedicalCenter, και στο UCLA School of Medicine. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 2002 ως Λέκτορας στη Β΄ Χειρουργική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Αφού εκλέχθηκε ομόφωνα σε όλες τις βαθμίδες, το 2018 εκλέχθηκε πρωτοβάθμιος Καθηγητής Χειρουργικής και την ίδια χρονιά ανέλαβε τη διεύθυνση της Δ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αττικό Νοσοκομείο. Το ερευνητικό του αντικείμενο περιλαμβάνει την ογκολογική χειρουργική, τη χειρουργική μαστού, ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος-γαστρεντερικού -με πλήθος δημοσιευμένων μελετών σε μεγάλες σειρές ασθενών- καθώς και τις νέες χειρουργικές τεχνικές. Συνολικά έχει δημοσιεύσει 200 άρθρα (Pubmed) με περισσότερες από 4.000 αναφορές και έχει περισσότερες από 250 ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια. Για το έργο του έχει τιμηθεί με συνολικά 38 εθνικά και διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ της Ιατρικής Σχολής (2019-2020), Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Αττικού (2017-2018), Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Αττικού (2020-σήμερα), Πρόεδρος και μέλος διαφόρων επιτροπών του Νοσοκομείου και του Υπ. Υγείας κ.α..

 

Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Υπουργός Υγείας, Βουλευτής Βορείου Τομέα Β’ Αθηνών

Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972, στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Μανωλίδου και έχουν δύο παιδιά, τον Αθανάσιο-Περσέα και τον Αναστάσιο-Αλκαίο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 1993 ανέλαβε τη διεύθυνση των εκδόσεων «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ». Εκλέχθηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2007 και του 2009 με το πολιτικό κόμμα του ΛΑΟΣ. Τον Φεβρουάριο του 2012, προσχώρησε στο πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα. Εκλέχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία στην Β’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015. Το 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου και το 2013 Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση του κ.  Αντώνη Σαμαρά. Στις 18 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου. Στις 9Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέση στην οποία παρέμεινε επί 4 έτη. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανεκλέχθηκε βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών. Στις 27 Ιουνίου 2023 ορκίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στις 4 Ιανουαρίου 2024 ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Υγείας.

 

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης, Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Επίσης, διετέλεσε Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) υπεύθυνος για τις Επιστήμες Ζωής, Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης. Συνεργαζόμενος κύριος ερευνητής Emulate, spinoff WYSS/Harvard. Είναι συνιδρυτής των spinoff εταιριών  βιοτεχνολογίας Bionature και ReNeuroCell Therapeutics. Έχει 165 δημοσιεύσεις στο PubMed (h-index:53). Η ερευνητική του ομάδα αναπτύσσει συνθετικές χημικές ενώσεις, αγωνιστές των υποδοχέων των Νευροτροφινών, με νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικές ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπρόσθετα, η ομάδα του επικεντρώνεται σε τεχνολογίες τρισδιάστατων ικριωμάτων που φιλοξενούν νευρικά βλαστικά κύτταρα για την ανάπτυξη νευροεμφυτευμάτων για την θεραπευτική βλαβών του νωτιαίου μυελού και νευροοαισθητήρων για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της νευροεκφύλισης και του εγκεφαλικού τραύματος.

 

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα Οικονομικά, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από τη διεθνή ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.

 

Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας και Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ο Νίκος Δέδες είναι Γενικός Γραμματέας και Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Επίσης, είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κλινικών Δοκιμών για τον HIV και της ομάδας εκπόνησης των κατευθυντήριων οδηγιών για την HIV λοίμωξη του European AIDS Clinical Society. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης-ομπρέλα για το AIDS «European AIDS Treatment Group», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Medicines Agency και μέλος της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον HIV στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Άδωνις Ιωαννίδης, καθηγητής Κλινικής Γενετικής, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ο Άδωνις Ιωαννίδης είναι καθηγητής Κλινικής Γενετικής και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αποφοίτησε με διάκριση (MBChB with Honours) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι επίσης κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου στην Αναπτυξιακή Βιολογία από το University College London (Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας). Έκανε την ειδίκευση του στην Κλινική Γενετική στα νοσοκομεία Great Ormond Street και St George’s του Λονδίνου και υπηρέτησε ως κλινικός γενετιστής στα νοσοκομεία Guy’s και St Thomas’ του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη της αναπτυξιακής και γενετικής βάσης των συγγενών ανωμαλιών του οισοφάγου και της τραχείας και τη μελέτη γενετικών νεφρικών παθήσεων με τη χρήση βλαστοκυττάρων και νεφρικών οργανοειδών. Ο καθηγητής Ιωαννίδης ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της ανάπτυξης της ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο και έχει υπηρετήσει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την αρχή της λειτουργίας της.

 

Μυρτώ Μαυρολέων, διευθύνουσα σύμβουλος της OsteoStrong® στην Ελλάδα

H Μυρτώ Μαυρολέων είναι διευθύνουσα σύμβουλος της OsteoStrong® στην Ελλάδα. Τελείωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στην επικοινωνία και ασχολήθηκε με αυτό μέχρι το 2018 που μετά από οικογενειακή εμπειρία με ασθένειες των οστών, ξεκίνησε με την συνέταιρο της την OsteoStrong® στην Ελλάδα προσφέροντας λύσεις σε μυοσκελετικά προβλήματα. Πρόκειται για μία καινοτόμο μέθοδο θεραπευτικής άσκησης που συνδυάζει την τεχνολογία και την εφαρμογή μηχανικής φόρτισης στα οστά και στους μύες. Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου με ρομποτικά μηχανήματα αποτελεί την εξέλιξη που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Μέσα από την OsteoStrong®, δημιουργείται μια νέα κουλτούρα, όπου η δύναμη του σώματος παραμένει νεανική και η ζωή γίνεται πιο ενεργή και ζωντανή.

 

Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος PhARMA Innovation Forum Greece (PIF)

Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Pharma Innovation Forum (PIF), Πρόεδρος της Επιτροπής των Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Αποτελεί ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο διεθνώς, όπως επίσης στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της συμβουλευτικής, με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες και σε ρόλους αυξημένης ευθύνης για τη διαμόρφωση επιχειρηματικής
στρατηγικής καθώς και στρατηγικής για την έρευνα και ανάπτυξη σε πολλές θεραπευτικές κατηγορίες. Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, κάτοχος μεταπτυχιακού Master στη Διοίκηση από την Οικονομική Σχολή Αθηνών (ΟΠΑ) και κάτοχος MBA με εξειδίκευση στο Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Lancaster.

 

Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab και Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους – μιας τεχνολογίας που στόχευε να βοηθήσει στο το πώς μορφώνονται τα παιδιά στον κόσμο. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην OLPC, συνέβαλε στον βιομηχανικό σχεδιασμό, τα ηλεκτρονικά καθώς και το λογισμικό του λαπτοπ XO-1 της OLPC. Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες. Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής. Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιρειών και μέλος ΔΣ ή σύμβουλος σε πολλές άλλες. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και M.Sc. Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

 

Ιωάννης Μπολέτης, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, ΕΚΠΑ – Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων & Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Ο Ιωάννης Μπολέτης είναι πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Μετά από εκπαίδευση στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Παθολογίας και ακολούθως της Νεφρολογίας. Για πάνω από δυόμισι έτη εργάσθηκε στη Νεφρολογική Κλινική του Royal Hallamshire Hospital, University of Sheffield στη Μ. Βρετανία. Εκεί μεταξύ των άλλων ασχολήθηκε με τη νεφρική οστεοδυστροφία, έχοντας λάβει υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Υπηρέτησε στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» – Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και στη συνέχεια ως Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή.  Από το 2017 έως το 2019 διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον Οκτώβριο του 2019 διορίσθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου ως εκπρόσωπος του ιδρύματος Ωνάση. Διετέλεσε επί μακρόν μέλος, γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών, καθώς και μέλος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Έχει πλούσια και διαρκή παρουσία σε συνέδρια και εκπαιδευτικές διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ερευνητικό του έργο αφορά κυρίως σε δύο μεγάλες θεματικές ενότητες, τη μεταμόσχευση νεφρού και την κλινική νεφρολογία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ανοσολογικές παθήσεις του νεφρού και περιλαμβάνει περισσότερες από 160 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά και μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

 

Δημήτρης Μπούμπας,  Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ο Δημήτριος Τ. Μπούμπας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1983. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη μοριακή και κυτταρική ανοσολογία στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στα Νοσοκομεία Veterans Administration Medical Center and Georgetown University Hospital, Washington DC, και στη Ρευματολογία-Κλινική Ανοσολογία στο ΝΙΗ. Από το 1991 έως το 1999 ήταν Ερευνητής στο ΝΙΗ και από το 1996-1999 Αναπληρωτής και Προσωρινός (Acting) (1999) Κλινικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρθρίτιδος, Μυοσκελετικών και Ρευματολογικών Νόσων (ΝΙΑΜS). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Georgetown και Uniformed Services University for the Health Sciences σε διάφορες βαθμίδες. Κλινικός Καθηγητής και Adjunct Professor Παθολογίας-Ρευματολογίας από το 1997 του ιδίου Πανεπιστημιου ως σήμερα. Επαναπατρίστηκε το 1999 ως Αναπληρωτής Καθηγητής Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας και διευθυντής της ομώνυμης Κλινικής. Εξελέγη Καθηγητής Γενικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της ομώνυμης Κλινικής το 2001. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παθογένεια και την ανοσοκατασταλτική/βιολογική θεραπεία συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων ιδίως του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και των φλεγμονωδών αρθριτίδων (ρευματοειδoύς και ψωριασικής). Ο Δημήτριος Τ. Μπούμπας είναι Fellow του American College of Physicians και τιμήθηκε με την ανώτατη τιμητική διάκριση του ΝΙΗ για διδασκάλους Κλινικής Ερευνας (1998).

 

Joao Breda, επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, Ειδικός Σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη

Ο Δρ Joao Breda είναι επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, Ειδικός Σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Πριν τη μετάθεση στην Ελλάδα, ο Δρ Breda είχε υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις του ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη (Δανία) για επτά χρόνια και στη Μόσχα (Ρωσία) για τέσσερα χρόνια. Στόχος του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα είναι η βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ενώ παράλληλα προωθεί την καινοτομία και την ηγεσία στον τομέα της υγείας. Είναι πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού τίτλου Επιστημών της Διατροφής από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο. Επιπλέον, έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Nova της Λισαβόνας και MBA στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

 

Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Ο Γιώργος Νικολαΐδης σπούδασε Ιατρική, ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική, έκανε μεταπτυχιακά στην Φιλοσοφία της Ψυχικής Διαταραχής και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές και διδακτορική διατριβή στην Επιδημιολογία-Δημόσια Υγεία. Από το 2005 έχει αναλάβει την θέση του Διευθυντή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Από το 2023 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος των Κέντρων Ημέρας για την Οικογένεια στο Περιστέρι και για παιδιά και εφήβους στα Βριλήσσια της ΜΚΟ «Θάλπος». Στο παρελθόν ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» του «Χαμόγελου του Παιδιού», καθώς και υπεύθυνος Δικτύωσης και Συνηγορίας του Ελληνικού Προγράμματος του Βρετανικού οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια και συμμετάσχει σε ερευνητικά εθνικά και διακρατικά προγράμματα με αντικείμενο την προστασία των παιδιών από την βία και την θυματοποίηση. Είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Lanzarotte του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον Π.Ο.Υ. για θέματα κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών.

 

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στη Novo Nordisk Ελλάς, τα τελευταία 18 χρόνια.
Άρχισε την σταδιοδρομία του στο χώρο του φαρμάκου το 1990, σαν επιστημονικός συνεργάτης στην εταιρεία Wyeth (αργότερα απoρροφήθηκε από την Pfizer), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μετά από λίγους μήνες μεταπήδησε στην Schering AG Berlin (αργότερα απορροφήθηκε από την Bayer). Ολοκληρώνοντας μια τριετή περίοδο στην Schering AG, εντάχθηκε στο δυναμικό της Novo Nordisk Ελλάς ως επιστημονικός συνεργάτης το 1994. Θήτευσε για 6 χρόνια στον τομέα της ιατρικής ενημέρωσης, και στη συνέχεια για 5 έτη στο τμήμα marketing του διαβήτη. Ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Novo Nordisk Ελλάς τον Δεκέμβριο του 2005. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΦΕΕ από το 2013 ενώ από τον Μάρτιο του 2018 βρίσκεται στη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ. Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει το Young Manager’s Program στο INSEAD ενώ μιλά την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα.

 

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πληροφορικός και πολιτικός επιστήμονας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Λεόντειου Λυκείου Πατησίων (2001). Το 2005 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του ολοκληρώνοντας δύο κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στα πεδία της δημόσιας πολιτικής στο Harvard Kennedy School (M.Sc.- 2007) και της τεχνολογικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο MIT (M.A. – 2009). Το 2015 ανέλαβε Διευθυντής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων για την παραγωγή μελετών που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Νωρίτερα είχε εργαστεί σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε θέματα που αφορούν στην ψηφιακή πολιτική. Από το 2019 έως το 2023 υπηρέτησε ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο από το WITSA (Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας) για τις επιδόσεις του. Οι διακρίσεις αυτές αφορούσαν το συνολικό έργο του Υπουργείου (2021) και την εφαρμογή «myhealth» (2022). Ακόμα, το 2021 επελέγη Πρόεδρος της 9η Συνόδου του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ με θέμα τις νέες προοπτικές της τηλεργασίας και το 2020 έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συμβολή του στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας από το British Computer Society. Στις εθνικές εκλογές του 2023 εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και ανέλαβε Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

 

Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Πρόεδρος του European Institute of Innovation and Technology (EIT)

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι Τακτικός Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης. Είναι ο Ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC), και Διευθυντής του ΙΜΒΒ. Είναι Μέλος του Αμερικανικού Οργανισμού για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας (Leopoldina), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (AcademiaEuropaea), και της Ακαδημίας Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, της μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων δυο επιχορηγήσεις για Καταξιωμένους Ερευνητές, και χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας του ERC. Έχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας, το Βραβείο Έρευνας FriedrichWilhelmBessel του ιδρύματος AlexandervonHumboldt της Γερμανίας, το Βραβείο Helmholtz International FellowAward, το Ερευνητικό Βραβείο Galien Scientific Research Award, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, και το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος.

 

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

Ο Θεόδωρος Ε. Τρύφων γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο του στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέχισε τις σπουδές του με την απόκτηση MBA από το City University of London Business School. Το 1992 προσχώρησε στην Elpen Pharmaceutical Co. και σήμερα είναι αντιπρόεδρος και συν-Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELPEN. Το 2022, ο όμιλος ELPEN είχε ένα κύκλο εργασιών 300.000.000€ και περισσότερους από 1.350 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2023, εκτός από τις τρεις παραγωγικές μονάδες στο Πικέρμι, η ELPEN λειτουργεί επίσης μια νέα μονάδα ανάπτυξης 12.000 m2 στις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κερατέα Αττικής. Η ELPEN κατέχει ηγετική θέση στη φαρμακευτική αγορά, εξάγοντας σε πάνω από 90 χώρες και διαθέτει το μεγαλύτερο Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό Κέντρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Από το 2014, ο κ. Τρύφων έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ενός συνδέσμου που εκπροσωπεί 49 εταιρείες με 45 παραγωγικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Το 2019 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Medicines for Europe, της ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί τον κλάδο ευρωπαϊκών γενόσημων και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας.

 

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος ΕΟΔΥ

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης είναι Δ/ντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ιδιαίτερα σημαντικό κλινικο-εργαστηριακό έργο αφού από το 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο το 2014 επιλέχθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να λειτουργήσει σαν συνεργαζόμενο κέντρο (WHO Collaborating Center) σε θέματα εκπαίδευσης που σχετίζονται με την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ –IHR), ενώ από το Νοέμβριο του 2008 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Το ερευνητικό έργο του κ. Χατζηχριστοδούλου είναι πλούσιο, αφορά κατά κύριο λόγο στην υγιεινή και επιδημιολογία, στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και στην επιδημιολογική επιτήρηση και διερεύνηση επιδημιών. Από το 1998 έως σήμερα, συμμετείχε σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, ελληνικά και διεθνή, ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Το ερευνητικό του έργο εκφράζεται με πάνω από 280 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με ανακοινώσεις σε συνέδρια ελληνικά και διεθνή και με τη συγγραφή άρθρων σε βιβλία ή εγχειρίδια. Σημαντικό είναι επίσης το διδακτικό του έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

 

Γεώργιος Π. Χρούσος, MD, MACP, MACE, FRCP, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής, Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Δρ. Γεώργιος Π. Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος της Έδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας. Ο κ. Χρούσος έχει πραγματοποιήσει έρευνες που έχουν διαφωτίσει τις δράσεις του στρες στον οργανισμό στο συμπεριφορικό, νευροενδοκρινικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Έχει κάνει πρωτοποριακή έρευνα στην ανάπτυξη του ανθρώπου, ειδικά στην ενήβωση και την εφηβεία. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως το Βραβείο Μποδοσάκη, το ύψιστο βραβείο της US Endocrine Society Fred Conrad Koch Award και το Transatlantic Alliance Award των US Endocrine Society και European Society of Endocrinology. Είναι εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Academia Europaea και της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (US National Academy of Medicine). Συμπεριλαμβάνεται στους 100 πλέον μνημονευόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.