Ομιλητές
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπουργός Υγείας
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει πλούσια και ποικιλόμορφη εμπειρία στην πολιτική ασφάλειας, την ενέργεια, τις υποδομές, τις αγορές και το εμπόριο. Εξελέγη και υπηρέτησε ως Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διατέλεσε: Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υφυπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου. Είναι ο μακροβιότερος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, με θητείες που σηματοδοτήθηκαν από σημαντικά προγράμματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας ασφάλειας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την αναμόρφωση της αντιτρομοκρατικής πολιτικής, την σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών την ΕΛ.ΑΣ και την προστασία των συνόρων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής συνδυάστηκαν με αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες και περιλάμβαναν εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογική ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. Σταθμός των πολιτικών αυτών υπήρξε η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, με την παραπομπή σε δίκη και τελική καταδίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Η εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης έχει γίνει ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των σύγχρονων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Επί των ημερών του επίσης ιδρύθηκαν και λειτούργησαν η Δ/νση Οικονομικής Αστυνομίας, η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ), η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κ.α. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του θητείας εκεί, ψηφίστηκε για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ο Νόμος που προβλέπει το Σύνταγμα για τη ρύθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Τέλος κατασκευάστηκαν και λειτουργούν το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων και ο φράκτης στα ανατολικά σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Στις Εκλογές του Μαΐου 2023 εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία πρώτος σε ψήφους Βουλευτής στη Δυτική Αθήνα. Στην Κυβέρνηση του Ιουνίου 2023, του ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας.
Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων.
Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Από τις 25 Ιουνίου 2023 κατέχει τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, ενώ έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας καθώς και Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης (γεννηθείς 19/4/1987) είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας. Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του digital μάρκετινγκ, τη δημιουργία ιστοσελίδων και εφαρμογών. Υπήρξε συνιδρυτής της πρωτοβουλίας BrainGain για την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, όπου και επανεκλέχτηκε στις εκλογές της 25 Ιουνίου 2023 και 27 Ιουνίου ορκίστηκε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μαρία Παπαγρηγορίου – Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Η κυρία Θεοδωρίδου αποφοίτησε με «Άριστα» από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1969. Εξειδικεύθηκε στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε το Δίπλωμα ECFMG (Educational Council For Medical Graduate) και μετεκπαιδεύθηκε στην Ιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στο Institute of Child Health Great Ormond Street, University of London, στην Ιολογία. Το 1996, έτος που αναγνωρίστηκε στη χώρα μας η εξειδίκευση της Λοιμωξιολογίας, της απενεμήθη και ο τίτλος της Λοιμωξιολόγου. Υπηρέτησε άνω των 35 ετών από τη βαθμίδα του Λέκτορα μέχρι του Καθηγητή Α΄ Βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων (Τμήμα ΜΑΚΚΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» επί 35 χρόνια και της Μονάδας Παιδικού AIDS, την οποία και δημιούργησε το 1989. Η Καθηγήτρια κ. Θεοδωρίδου έχει μεγάλο αριθμό εισηγήσεων, ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων, με θέμα τις παιδιατρικές λοιμώξεις, τα εμβόλια και το AIDS. Οι δημοσιεύσεις της στα ελληνικά υπερβαίνουν τις 170 και οι ξενόγλωσσες τις 200 (Pub Med).
Έχει λάβει για επιστημονικές μελέτες βραβεία ελληνικά (Χωρέμεια Έπαθλα) και ξένα. Τιμητικές διακρίσεις για το έργο της τής έχουν απονεμηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων και από την Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS. Εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα λοιμώξεων και εμβολίων. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρίες, και μέλος από 20τίας και από 4ετίας Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Εμμανουήλ Σμυρνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης, Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας – Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
O κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης είναι Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο ΠΦΥ, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Αποτελεί μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Είναι συντονιστής του Δικτύου Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ και τη Γενική Ιατρική, του Ερευνητικού Δικτύου ΠΦΥ του ΑΠΘ και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Κλινικών Δεξιοτήτων και Προσομοίωσης, το οποίο συντονίζει από το 2004 μέχρι σήμερα. Ως Γενικός Συντονιστής Εκπαίδευσης για την Ειδικότητα της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (Γ/ΟΙ) στην Κεντρική Μακεδονία είναι υπεύθυνος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις Μονάδες ΠΦΥ και στα Νοσοκομεία που δίνουν την ειδικότητα. Από το 2016 είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Ειδικότητας της Γ/ΟΙ Ιατρικής Βορείου Ελλάδας και από το 2023 είναι μέλος της Ομάδας
εμπειρογνωμόνων για την ιατρική εξειδίκευση της Γ/ΟΙ του ΚΕΣΥ. Η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής και των ειδικευόμενων Γ/ΟΙ αποτελούν από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του έργου του.
Eλευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας ΟΔΙΠΥ, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ στο 2ο ΠΕΔΥ/Κέντρο Υγείας Βάρης. Έχει μετεκπαιδευθεί στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και στα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών/King’s College/ETHICS). Είναι προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βελτίωσης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας – Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την Υποστήριξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών. Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδων (ΠΜΣ) στα αντικείμενα της ΠΦΥ και της Δημόσιας Υγείας, της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και της κλινικής διακυβέρνησης, των κλινικών μελετών, των eHealth εφαρμογών και της ανάλυσης big data (real world evidence). Είναι μέλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Εταιρειών και Δικτύων. Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή βιοϊατρικά περιοδικά, συμμετοχές σε πολυκεντρικά ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια, καθώς και στη συγγραφή βιβλίων και εκπαιδευτικών εγχειριδίων.
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος ΕΟΔΥ
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου είναι Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης είναι Δ/ντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ιδιαίτερα σημαντικό κλινικο-εργαστηριακό έργο αφού από το 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο το 2014 επιλέχθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να λειτουργήσει σαν συνεργαζόμενο κέντρο (WHO Collaborating Center) σε θέματα εκπαίδευσης που σχετίζονται με την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ –IHR), ενώ από το Νοέμβριο του 2008 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Το ερευνητικό έργο του κ. Χατζηχριστοδούλου είναι πλούσιο, αφορά κατά κύριο λόγο στην υγιεινή και επιδημιολογία, στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και στην επιδημιολογική επιτήρηση και διερεύνηση επιδημιών. Από το 1998 έως σήμερα, συμμετείχε σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, ελληνικά και διεθνή, ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Το ερευνητικό του έργο εκφράζεται με πάνω από 280 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με ανακοινώσεις σε συνέδρια ελληνικά και διεθνή και με τη συγγραφή άρθρων σε βιβλία ή εγχειρίδια. Σημαντικό είναι επίσης το διδακτικό του έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας/Γενετικής-Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Είναι Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στην Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών (CAT), Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), και μέλος στο Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το ερευνητικό έργο της κυρίας Γαζούλη εστιάζει στη μοριακή και γενετική βάση των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νόσων (πχ νόσος Crohn), και του καρκίνου. Επίσης, δραστηριοποιείται και στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην Ιατρική (διάγνωση, στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων). Από την έρευνα της κυρίας Γαζούλη έχουν προκύψει πάνω από 350 διεθνείς δημοσιεύσεις που έχουν λάβει περισσότερες από 14.500 αναφορές με h-index=62. Κατέχει 1 διεθνή πατέντα και 3 Ευρωπαϊκές. Είναι επιστημονική συντονίστρια ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από Εθνική χρηματοδότηση. Διδάσκει Βιολογία, Γενετική και Νανοϊατρική σε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Διδάσκει επίσης διάφορες πτυχές της Βιολογίας, Γενετικής και της Νανοϊατρικής σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ, και σε άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Mαιευτικής-Γυναικολογίας, «Αριστοτέλειο» Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ειδικεύθηκε (1975-1980) στη Μαιευτική και Γυναικολογία (Μ-Γ) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Άαχεν Γερμανίας όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (1980). Κατόπιν είχε ακαδημαϊκή εξέλιξη ως μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελέγη Καθηγητής Μ-Γ και το 2009 Διευθυντής της Δ’ Μ-Γ Κλινικής του ΑΠΘ. Αφυπηρέτησε τον Σεπτέμβριο του 2019. Μετεκπαιδεύθηκε συνολικά επί 21 μήνες σε θέματα γυναικολογικής ογκολογίας σε Κλινικές και Εργαστήρια της Γερμανίας, Αυστρίας και Σουηδίας με Υποτροφίες της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), του Ιδρύματος Alexander von Humboldt/Γερμανίας και του Ελληνικού ΥΠΕΠΘ. Έχει εκδώσει 8 επιστημονικά βιβλία, έχει συγγράψει 3 επιστημονικές μονογραφίες (1 ξενόγλωσση) και 31 κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά βιβλία και έχει εκπονήσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες (108 δημοσιευμένες σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά). Έχει συμμετάσχει σε 18 Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή Ερευνητικά Προγράμματα, και στην οργάνωση ή συμμετοχή στην οργάνωση άνω των 100 Επιστημονικών Συνεδρίων, Ημερίδων και Σεμιναρίων. Τιμητικές διακρίσεις, δωρεές και χορηγίες για ερευνητικούς σκοπούς. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, τέως Πρόεδρος της Γερμανο-Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Αντεπιστέλλον Μέλος της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής, τέως Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Cervical Cancer Association, μέλος άλλων ελληνικών και διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών και Σωμάτων, τέως Πρόεδρος Επιτροπών και εκπρόσωπος του Α.Π.Θ. σε διοικητικές θέσεις δημόσιων Φορέων Υγείας.
Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (NYU Medical Center) στην Παιδιατρική και την Παιδιατρική Λοιμωξιολογία. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, άσκησε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο και στις τρεις Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ από το 1996. Ασχολήθηκε ενεργά με την εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και ειδικευόμενων ενώ από το 2013 είναι διευθύντρια της Γ Παιδιατρικής κλινικής ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη μαζί με την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ με τίτλο «Παιδιατρική Λοιμωξιολογία». Oργανώνει το πρώτο Αγγλόφωνο κατ‘ επιλογήν μάθημα για προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Erasmus. Η έρευνα της είναι εστιασμένη στις συγγενείς λοιμώξεις και στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τη νόσο COVID-19, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής ηπατίτιδας του ΕΟΔΥ. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής εταιρείας λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ) και υπήρξε μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ESPID, 2019-2022). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΙΥΠ (2012-2014). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 ξενόγλωσσες ερευνητικές εργασίες με h-index 33 και περισσότερες από 3400 ετεροαναφορές.
Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Είναι παιδίατρος από το 1982, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στα παιδιά. Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ιδρυτής και μέλος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, τακτικό μέλος του Επιστημονικού Ινστιτούτου του ΠΙΣ και τακτικό μέλος της Επιτροπής για τα δικαιώματα ληπτών υγείας. Συμμετέχει στην εκπαίδευση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως εκπαιδευτής σε μεταπτυχιακό σεμινάριο που διοργανώνει η καθηγήτρια Ε. Χαρμανδάρη στο Αγία Σοφία. Θήτευσε ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αμαρουσίου. Ως Πρόεδρος του ΔΣ του “Οργανισμού Υγείας” στον ίδιο δήμο το 2010, οργάνωσε την αιμοδοσία, ίδρυσε και διεύθυνε το γραφείο εθελοντισμού και είχε αναλάβει το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Επιπλέον, οργάνωσε και διαχειρίστηκε προγράμματα δημόσιας υγείας και πρόληψης στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία του Αμαρουσίου, καλύπτοντας θέματα όπως η προστασία από τον ήλιο, η διατροφή και η πυρασφάλεια. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, έκανε παρεμβάσεις σε θέματα δημόσιας υγείας, όπως τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα νοσοκομεία, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, η ασφάλεια τροφίμων και νερού, τα τροχαία ατυχήματα και ο εμβολιασμός των προσφύγων. Ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, οργάνωσε και συμμετείχε σε πρωτοβουλίες που αφορούν την παιδική υγεία και την προστασία των παιδιών. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, εξαιρετικά σημαντική ήταν η δράση, με την ονομασία «ΟΜΠΡΕΛΑ». Η δράση αφορούσε την επίσκεψη κλιμακίου παιδιάτρων από την Ομοσπονδία σε 10 παραμεθόριους δήμους σε όλη την Ελλάδα, όπου ενημερώθηκε η τοπική κοινότητα για τα εμβόλια, και έγιναν εξετάσεις και εμβολιασμοί στον παιδικό πληθυσμό.
Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου
Ο κ. Καπετανάκης είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας. Η εμπειρία του 12 χρόνια νωρίτερα με τον καρκίνο ήταν ο καταλύτης για να ξεκινήσει μια διαδικασία ενεργού συμμετοχής και ενασχόλησης με την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Μαζί με άλλους ασθενείς που είχαν το ίδιο όραμα, εργάστηκε από το 2015 με συνέπεια για τη δημιουργία και ανάπτυξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ως το κεντρικό δευτεροβάθμιο φορέα των Οργανώσεων ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας. Είναι ενεργός εθελοντής και μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Δωρεάς Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», προωθώντας την εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών. Είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι σύγχρονες προκλήσεις για τη φροντίδα του καρκίνου και να μειωθούν οι ανισότητες που υπάρχουν. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον χώρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Emily Tiemann, Διευθύντρια Πολιτικής Υγείας, Economist Impact
Η Emily Tiemann είναι διευθύντρια στο τμήμα πολιτικής υγείας στο Economist Impact, μέρος του Ομίλου Economist Group. Από αυτή τη θέση συνεργάζεται με σειρά προσώπων και φορέων, αναπτύσσοντας και παραδίδοντας στοιχειοθετημένα έργα πολιτικής υγείας. Διαχειρίζεται διεπιστημονικές ομάδες, διενεργώντας ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις θέματα προτεραιότητας για την υγεία. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα Αναπαραγωγικής Υγείας στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με τη διαχείριση στρατηγικών και προγραμμάτων με το ίδιο αντικείμενο. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη Σιγκαπούρη τα τελευταία χρόνια για τη διεξαγωγή εις βάθος εργασίας σχετικά με τη γονιμότητα, την ογκολογία των γυναικών, τη φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή και άλλα σχετικά θέματα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γυναικεία Υγεία από το University College του Λονδίνου και πτυχίου Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά.
Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ
Είναι στην Α’ Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και υπεύθυνος του εργαστηρίου Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας. Ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή του στην Παιδιατρική-Λοιμωξιολογία στο Children’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, USA. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μοριακή επιδημιολογία και παθογένεση λοιμώξεων και την ανοσολογική απάντηση σε λοιμώδεις παράγοντες και εμβόλια. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων.
Anna Vicere, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Προσβασιμότητας και Δημοσίων Υποθέσεων στο Vaccines Europe, EFPIA
Η Anna Vicere είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Δίκαιο από τα University Paris-Dauphine (FR) και University of Wroclaw (PL). Με περισσότερα από 7 χρόνια εμπειρίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις πολιτικές υγείας, υποστηρίζει ένθερμα την υποστήριξη ανθεκτικών συστημάτων υγείας και την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών πρόληψης. Πιστεύει ακράδαντα – και εργάζεται για αυτό- ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει μαζικά στον τομέα της υγείας. Το Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), Vaccines Europe (VE), όπου είναι επικεφαλής , αντιπροσωπεύει μεγάλες καινοτόμες εταιρείες εμβολίων που βασίζονται στην έρευνα και δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων). Έχει ως στόχο τη βελτίωση των οδών πρόσβασης στα εμβόλια και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και, τελικά, τη μείωση του χρόνου πρόσβασης του πληθυσμού για εμβολιασμό.
Válter R Fonseca, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, Τεχνικός Υπεύθυνος για τα Συστήματα Υγείας, στο Γραφείο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα
Ο Válter R Fonseca είναι ιατρός, Παθολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Είναι Τεχνικός Υπεύθυνος για τα Συστήματα Υγείας, στο Γραφείο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών και Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
Διετέλεσε πρώην Διευθυντής του Τμήματος Ποιότητας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας (2018-2022) και Πρόεδρος της Εθνικής Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμβολιασμού COVID-19 (2020-2022). Έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική – Ανοσολογία και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από τη Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών της Católica Lisbon.
Ηλίας Κυριόπουλος, επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics and Political Science (LSE)
Είναι και Διευθυντής του MSc in Health Data Science στο LSE. Στο παρελθόν διατέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στα Οικονομικά της Υγείας. Έχει συνεργαστεί ως ερευνητής ή σύμβουλος με διάφορους φορείς και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), η Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και εθνικά Υπουργεία Υγείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα οικονομικά και την πολιτική υγείας. Η ερευνά του έχει δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, όπως Journal of the Royal Statistical Society, Health Economics, The Milbank Quarterly, Social Science & Medicine, Journal of Epidemiology & Community Health, JAMA Network. Ο κ. Κυριόπουλος απέκτησε PhD στα Οικονομικά και την Πολιτική Υγείας από το LSE. Στο παρελθόν, έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ Α.Ε
Η κυρία Τσούμα είναι στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης στον Τομέα της Πληροφορικής. Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Αθηνών με εξειδίκευση στον Προγραμματισμό και Ανάλυση Συστημάτων και αριστούχος Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι εισηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για θέματα ITS Project Management και E-Government. Είναι external expert της Ε.Ε. σε θέματα αξιολόγησης καινοτόμων προτάσεων για software technologies και cloud computing του Προγράμματος Η2020. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό, την ανάλυση, την ανάπτυξη, την υλοποίηση και την εγκατάσταση μεγάλων, πολύπλοκων και κρίσιμων έργων Πληροφορικής της Δημόσιας Διοίκησης, αναλαμβάνοντας ρόλους μέλους Ομάδων Διοίκησης Έργων και Υπευθύνου Έργων, επί 25 έτη θητείας στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Από το 2010 μέχρι το 2014 διετέλεσε Σύμβουλος σε θέματα οργανοδιοικητικών αλλαγών (reengineering and change management) και θέματα διοίκησης- διαχείρισης έργων Πληροφορικής (project and risk management) καθώς και συγχρηματοδοτούμενων έργων των Γενικών Γραμματέων Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Από το 2015 έως το 2017 διετέλεσε Δ/ντρια και Γενική Δ/ντρια Έργων στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ., ενώ από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019 διετέλεσε Δ/ντρια Πληροφορικής και Τεχνικής Λειτουργίας του ΕΚΟΜΕ ΑΕ. Από τον Αύγουστο του 2019 διατέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε έως τον Οκτώβριο του 2020. Έκτοτε διατελεί Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνουσα Σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε.