ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.
Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.
Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.
Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.
Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».
Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.
Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού από το 1999 ως το 2003. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος και επανεξελέγη στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010. Εξελέγη Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013, και επανεξελέγη στο 2ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2016.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2015 διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), της οποίας ηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2013 ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών και αναλαμβάνει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διατέλεσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου. Στις 26 Ιανουαρίου 2015 ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο ανέλαβε εκ νέου στις 21 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Σπύρος Αδαμόπουλος, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά 

Ο Αδαμόπουλος Σπύρος του Γεωργίου γεννήθηκε στην Ηλεία το 1965. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει ειδικότητα Ακτινοδιαγνωστικής. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Ραδιολογίας Ακτινολογίας ΤΕΙ Αθηνών. Έχει Μεταπτυχιακές σπουδές στα «μεταβολικά νοσήματα των οστών». Είναι Ιατρός Ακτινολόγος στο ΕΣΥ, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και Εκπαιδευτής στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος Διεθνών και Ελληνικών Ιατρικών Συνεδρίων με πολλές επιστημονικές εργασίες και Δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», ενώ πρόσφατα εξελέγη στη θέση του Ειδικού Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Είναι παντρεμένος με την Ξανθή Πεταλωτή, ανώτατο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ και έχουν αποκτήσει τρεις κόρες.

Γιάννης Βάλβης, Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου HHG

Ο Γιάννης Βάλβης είναι Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG). Συνεργάζεται με τη Διοίκηση του Ομίλου στη διαμόρφωση του Οράματος και της Στρατηγικής, καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών έργων όπως εξαγορές, έργα μετασχηματισμού, στρατηγικές συνεργασίες, λειτουργική βελτιστοποίηση. Διαθέτει εμπειρία άνω των 15 ετών ως Σύμβουλος Στρατηγικής, καθώς διετέλεσε Partner στο Συμβουλευτικό Τμήμα της Εταιρείας Deloitte στην Αθήνα, παρέχοντας υπηρεσίες σε μεγάλες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες σε διάφορους κλάδους. Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης και κάτοχος International MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στο Παρίσι και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Loyola του Σικάγο, την Ιατρική Σχολή Hofstra/Northwell της Νέας Υόρκης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Συνδιευθύνει την ερευνητική ομάδα “Cancer, Biology and Therapeutics” και ηγείται της ομάδας “Cancer-Haemostasis-Angiogenesis” του INSERM UMRS-938. Επίσης στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας ηγείται της Ομάδας Κλινικής Αιμόστασης του Tenon-Saint Antoine Hospital AP-HP.6. Είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Θρόμβωση και Αιμόσταση στην Αιματολογία» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Ο καθηγητής Γεροτζιάφας συντονίζει μια διεθνή ομάδα ειδικών που ανέπτυξε στην κλίμακα COMPASS-CAT για την ταξινόμηση του κινδύνου θρόμβωσης περιπατητικών ασθενών, την κλίμακα COMPASS-COVID-19 για την αξιολόγηση του κινδύνου επιδείνωσης των ασθενών με νόσο COVID-19 και την κλίμακα COMPASS-COVID-19-ICU για τον κίνδυνο διασωλήνωσης των ασθενών με σοβαρή COVID-19.
Ηγείται επίσης του προγράμματος ROADMAP-Thrombosis που διερευνά κλινικά σχετικούς βιοδείκτες για την κυτταρική υπερπηκτικότητα σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους, αιματολογικές κακοήθειες, COVID-19. Και τις αγγειακές επιπλοκές της κύησης και της υπογονιμότητας. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος VAS για την Αγγειολογία και την Αγγειακή Ιατρική, ο Δρ Γεροτζιάφας ηγείται του Διεθνούς Προγράμματος για την Καθοδήγηση της διαχείρισης των αγγειακών ασθενών με νόσο COVID-19. Επίσης ηγείται της Διεθνούς Ομάδας για την για Ολοκληρωμένη και Δίκαιη Στρατηγική κατά της Πανδημίας COVID-19.

Ο καθηγητής Γεροτζιάφας έχει ηγηθεί ή εισφέρει ως ειδικός στην ανάπτυξη διάφορων διεθνών και εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβοεμβολικών παθήσεων και της αρτηριακής θρόμβωσης. Επίσης, είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Θρόμβωση και Αιμόσταση (ISTH), της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αιμόσταση και τη Κακοήθεια και τον Έλεγχο της Αντιπηκτικότητας, του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρόμβωση και Αιμόσταση στον Καρκίνο (ICTHIC) και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Θρόμβωση και την Αιμόσταση (ETHA). Τέλος, είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για την Πρόληψη και Θεραπεία της Φλεβικής Θρομβοεμβολής, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Προεδρεύει της επιστημονικής επιτροπής του Ανεξάρτητου Αγγειακού Οργανισμού (VAS) και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής Λίγκας κατά της Θρομβωτικής Νόσου.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει υπογράψει πολλά κεφάλαια στην επιστημονική βιβλιογραφία. Διατηρεί θέση στα διοικητικά συμβούλια πολλών διεθνών περιοδικών και είναι μέλος διάφορων επαγγελματικών κοινοτήτων.

Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας 

Η Ιατρός Μίνα Γκάγκα (MD, PhD) σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Αλλεργιολογία και Κλινική Ανοσολογία στο Imperial College και στο Royal Brompton Hospital του Λονδίνου.

Υπήρξε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και του Κέντρου Άσθματος στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», όπως επίσης και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, τόσο με κλινικό όσο και με εκπαιδευτικό ρόλο.

Επιπλέον, έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (ΕΣΔΠ) και Σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Συμμετείχε δε ενεργά ως κύριος ερευνητής σε πολλαπλές κλινικές δοκιμές, ενώ είναι και μέλος των ομάδων για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, τομείς στους οποίους έχει πλήθος δημοσιεύσεων.

Στις 31 Αυγούστου 2021 ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη λογιστική και χρηματοδότηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Διαθέτει εμπειρία διοίκησης δεκαεφτά ετών, τόσο στον ιδιωτικό τομέα ως υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων, όσο και στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια ως ειδική σύμβουλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, έχει ασχοληθεί με τον χρηματοοικονομικό έλεγχο ΑΕ, ισολογισμών-απολογισμών φορέων του Δημοσίου, ενώ είχε την ευθύνη του Προγράμματος Εξόφλησης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης 2012-2014 ως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας 

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στις Τεχνολογίες Λήψης Αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διδακτορικού στην Πληροφορική από το ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 2015 εργαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις ευθύνης στο NHS, όπως αυτή του Chief Information Officer, και είναι μέλος του NHS Digital Academy.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διοικητής στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας (2011-2014), μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRGs) και έχει διδάξει στο ΤΕΙ Αθήνας.

Έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έργα έρευνας και τεχνολογίας και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στα πληροφοριακά συστήματα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας αλλά και στα θέματα διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία.

Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος γεννήθηκε στην Πάτρα, 15 Μαΐου 1956. Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρος και πατέρας τριών τέκνων.

Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες με μεταπτυχιακό τίτλο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Διδακτορική Διατριβή στο θέμα «Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα. Μελέτη των φαινομένων από την πλευρά του Δικαίου».
Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Από 9 Σεπτεμβρίου 1996 μέχρι 9 Δεκεμβρίου 1997, υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Από το 2000 εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην εκλογική του Περιφέρεια.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία από 23 Ιανουαρίου 2002 έως 7 Μαρτίου 2004,
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από 7 Οκτωβρίου 2009 έως 7 Σεπτεμβρίου 2010, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως 17 Μαΐου 2012 και  Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων από 9 Ιουνίου 2014 έως 26 Ιανουαρίου 2015.

Ήταν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Συμβούλιο του ASEAN, ( Πνομ Πεν, Ιούνιος 2003), Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ε.Ε επί ελληνικής Προεδρίας το 2003 και εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ε.Ε στη συνδιάσκεψη με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής ( Μπρανζαβίλ, Απρίλιος 2003).

Συμμετείχε στο κεντρικό στρογγυλό τραπέζι συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( Ρίο ντε Τζανέιρο, Οκτώβριος 2011 ).

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος, με ομόφωνη εκλογή, της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Σήμερα είναι Τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας.

Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Εργάζεται ως γιατρός-μικροβιολόγος. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ. Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου. Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2012 και επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2019.
Στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (Ιανουάριος – Αύγουστος 2015) διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και υπουργός Υγείας (Σεπτέμβριος 2015 – Ιούλιος 2019).

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στη Novo Nordisk Ελλάς, τα τελευταία 16 χρόνια.
Άρχισε την σταδιοδρομία του στο χώρο του φαρμάκου το 1990, σαν επιστημονικός συνεργάτης στην εταιρεία Wyeth (αργότερα απoρροφήθηκε από την Pfizer), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Μετά από λίγους μήνες μεταπήδησε στην Schering AG Berlin (αργότερα απορροφήθηκε από την Bayer). Ολοκληρώνοντας μια τριετή περίοδο στην Schering AG, εντάχθηκε στο δυναμικό της Novo Nordisk Ελλάς ως επιστημονικός συνεργάτης το 1994. Θήτευσε για 6 χρόνια στον τομέα της ιατρικής ενημέρωσης, και στη συνέχεια για 5 έτη στο τμήμα marketing του διαβήτη. Ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Novo Nordisk Ελλάς τον Δεκέμβριο του 2005.
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΦΕΕ από το 2013 ενώ από τον Μάρτιο του 2018 βρίσκεται στη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ.
Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει το Young Manager’s Program στο INSEAD ενώ μιλά την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα.

Γιώργος N. Παυλάκης, M.D., Ph.D., Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών, Παράρτημα Εμβολίων, Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, Η.Π.Α

Ο Δρ. Παυλάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών της Νέας Υόρκης το 1980. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών. Έχει διευθύνει έργα βασικής έρευνας και κλινικής ανάπτυξης με βάση τα πρωτοποριακά του ερευνητικά επιτεύγματα. Ο Δρ. Ο Παυλάκης έχει εκτενή εμπειρία έρευνας και ανάπτυξης στη μοριακή βιολογία, ιολογία και ανοσολογία. Του αποδίδεται η πρώτη παραγωγή ώριμων ανθρώπινων ορμονών σε κύτταρα θηλαστικών με τεχνολογίες ανασυνδυασμένου DNA. Αυτή η μεθοδολογία βρίσκεται ακόμη σε εμπορική παραγωγή (ανθρώπινη αυξητική ορμόνη). Συνεχίζει αυτό το έργο με την ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής και κλινική εφαρμογή της ετεροδιμερούς IL-15 (hetIL-15), μιας κυτοκίνης που βρίσκεται σήμερα σε κλινικές δοκιμές για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Ο Δρ. Ο Παυλάκης ανέπτυξε από κοινού με άλλους ερευνητές μεθόδους βελτιστοποίησης κωδικονίων/RNA που έχουν βρει ευρείες εφαρμογές στη βιοτεχνολογία, σε πρωτόκολλα γονιδιακής θεραπείας και εμβόλια DNA. Ανέπτυξε εμβόλια DNA για τον HIV και απέδειξε ότι παρέχουν ισχυρή και μακροχρόνια ανοσία. Ανέπτυξε ισχυρά φθορίζοντα μεταλλάγματα GFP που βρίσκονται σε
ευρεία χρήση στη βιολογία. Σπούδασε τη μοριακή βιολογία, τη γενετική οργάνωση και τη στρατηγική έκφρασης του HIV και ανακάλυψε σημαντικές λειτουργίες των ρυθμιστικών παραγόντων Tat και Rev. Περιέγραψε τον πρώτο μεταγραφικό ενεργοποιητή σε ογκορετροϊούς, τη φορολογική πρωτεΐνη του HTLV-I και τον πρώτο μεταμεταγραφικό ρυθμιστικό παράγοντα που ελέγχει την εξαγωγή mRNA από τον πυρήνα, την πρωτεΐνη Rev του HIV-1. Οι σπουδές του έχουν παρείχει νέες γνώσεις σχετικά με τη βιολογία αρκετών ιών και έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη της διάγνωσης και τις θεραπευτικές διαδικασίες. Το έργο του οδήγησε επίσης στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων βιοτεχνολογίας και διαδικασίες γονιδιακής θεραπείας.

Ο Δρ. Παυλάκης είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Έρευνας και της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.

Είναι ένας ερευνητής με πολλές αναφορές, έχει περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις και είναι κάτοχος περισσότερων από 70 αμερικανικών και διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με άδεια για περισσότερες από 30 φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Novartis, Wyeth, Merck, Pfizer, Sigma. Λόγω των πατενταρισμένων τεχνολογιών και καινοτομιών του έχει εκλεγεί Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών.

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Είναι απόφοιτος του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

Κατά το παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων με έμφαση σε μελέτες που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Έχει εργαστεί επίσης σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε αντικείμενα που έχουν σχέση με την τεχνολογική πολιτική και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας.

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας 

Δικηγόρος Αθηνών Παρ’ Αρείω Πάγω. Γεννήθηκε στην Αθήνα 21/5/77, είναι χριστιανός ορθόδοξος, έγγαμος με την Ελένη Παπαθεολόγου Πλεύρη και έχει δύο τέκνα, τη Νίκη και τον Κωνσταντίνο.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με υποτροφία (2002) με την εργασία του «Η συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με το ελληνικό και γερμανικό ποινικό δίκαιο».

Επιπλέον, από το 2006 είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με διατριβή στο θέμα «Η ποινική Ευθύνη στην Ιατρική Πράξη. Έρευνα και Πειραματισμός με αντικείμενο τον άνθρωπο».

Από το 2019 έως σήμερα, είναι Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά το παρελθόν μετείχε στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών» κ.κ. Ν. Παππά και Δ. Παπαγγελόπουλο και στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Επίσης μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή για τη Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το 2018 ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Επιτήρηση Λοιμώξεων στην Υγεία – Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» (ΕΠΙ.ΛΟΙ.Σ.Υ).

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH Insurance Group

O Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH Ασφαλιστικής.
Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, μέλος του Advisory Board της Α.Μ. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A και μέλος του Executive Board for Europe, Middle East and Africa του Wharton School, University of Pennsylvania. Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Wharton Club of Greece , Πρόεδρος του Hellenic Advisory Board του South East European Studies at Oxford (SEESOX) , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθώς και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Μεταξύ άλλων Διοικητικών Συμβουλίων, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της S&B Industrial Minerals Holdings S.A.R.L. ,της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Grivalia Hospitality S.A.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι πτυχιούχος MBA Finance του Wharton School of the University of Pennsylvania και κάτοχος MSc και BSc Πολιτικού Μηχανικού του Columbia University.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Karin Sundström, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ινστιτούτο Καρολίνσκα 

Είναι επιδημιολόγος με εξειδίκευση στον καρκίνο και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας με έντονη εστίαση σε μοριακές επιδημιολογικές μελέτες που διεξάγονται στο Σουηδικό Μητρώο και τις Βιοτράπεζες. Το κύριο ενδιαφέρον της είναι η εξάλειψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μέσω ιολογικής έρευνας και βελτιωμένων πρακτικών προσυμπτωματικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας και εμβολιασμού κατά του HPV.

Άλλα κύρια ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν την ανάπτυξη βιοδεικτών για γυναικείους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών. Ως εκ τούτου, συμμετέχει σε πολλά έργα σε κλινικές βιοτράπεζες κυτταρολογίας και ιστολογίας, που αποτελούν ισχυρούς πόρους για ολοκληρωμένες μελέτες βιοδεικτών για τις γυναικείες νόσους. Συνεργάζεται με την καθηγήτρια Susanne Kruger Kjaer της Ακαδημίας Καρκίνου της Δανίας και τη μεγάλη πρωτοβουλία MERMAID III για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών (https://www.mermaidprojektet.dk/en/the-projects/).

Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως Συντονίστρια Έρευνας για το NIASC, ένα Κέντρο Αριστείας στη Σκανδιναβία-Βαλτική στην ηλεκτρονική υγεία (www.nordicehealth.se), όπου συμμετείχε σε έργα για τη μηχανική μάθηση, την παραγωγή δεδομένων από ιατρικά αρχεία και την αλληλουχία επόμενης γενιάς στη μεταγονιδιωματική, για τη βελτιωμένη πρόβλεψη των ανιχνεύσιμων με προσυμπτωματικό έλεγχο μορφών καρκίνου.

Έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση σε βασικό και προηγμένο επίπεδο και έχει την τιμή να υπηρετεί ως Διευθύντρια Σπουδών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διαγνωστική Κυτταρολογία του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Γεώργιος Τουσίμης, Γενικός Διευθυντής AMGEN Ελλάδος & Κύπρου

Ο Γιώργος Τουσίμης είναι o Γενικός Διευθυντής της Amgen για την Ελλάδα και την Κύπρο από το 2019 και Αντιπρόεδρος ΔΣ του Pharma Innovation Forum (PIF).

Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στο φαρμακευτικό κλάδο, έχοντας διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες εταιρίες του χώρου σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα όπως στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη διασφάλιση ποιότητας και στην εταιρική συμμόρφωση, με περιοχές ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι Χημικός Μηχανικός με πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επιπλέον σπουδές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Aachen στη Γερμανία, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Athens Laboratory of Business Administration (ALBA).

Θεόδωρος Ελ. Τρύφων, Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων σύμβουλος του Oμίλου ELPEN

Ο Θεόδωρος Τρύφων γεννήθηκε στη Μυτιλήνη Λέσβου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Southampton, στην Αγγλία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο του City, London Business School. Από το 1992 έως και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN.
Ο Όμιλος της ELPEN έκλεισε το 2020 με κύκλο εργασιών 225.000.000€, έχοντας στο δυναμικό του πάνω από 1100 εργαζομένους και 3 παραγωγικές μονάδες στο Πικέρμι Αττικής. Θυγατρικές του ομίλου ELPEN είναι η WinMedica, Aenorasis και ELPEN GmbH στη Γερμανία. Κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του φαρμάκου, εξάγει σε 40 χώρες και έχει το μεγαλύτερο Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό Κέντρο Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Παράλληλα είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ενός Συλλόγου με 45 μέλη (28 παραγωγικές μονάδες). Το 2019 εκλέχτηκε Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και Μέλος του ΔΣ της Medicines for Europe, Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενόσημων & Βιοϊσοδύναμων Φαρμάκων.

Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Απόφοιτος του ΑΠΘ (πτυχίο Οικονομικών Επιστημών) και του Πανεπιστημίου του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας (MA και PhD in Economics).

Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος, Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε πάνω από 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικών της Κοινωνικής Πολιτικής (ανισότητα, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους), Οικονομικών της Εργασίας και της Εκπαίδευσης (προσδιοριστικοί παράγοντες ανεργίας, οικονομικές αποδόσεις της εκπαίδευσης).

Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG) και αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014) και μέλος της Economic Policy Committee (EPC)της ΕΕ (2010-2011). Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).