Τελείωσε το ετήσιο συνέδριο του ygeiamou με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

Παυλάκης: Ο πιθανότερος επόμενος κίνδυνος είναι μια νέα γρίπη σε βάθος τριών-τεσσάρων ετών

Σύψας: Τα εμβόλια του φθινοπώρου δεν είναι έτοιμα ειδικά για την «Όμικρον», δεν θα ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι ακόμα, πόσος κόσμος θα κάνει τα εμβόλια ξανά τον Σεπτέμβριο.

Παυλάκης: Η «Ο» είναι προσαρμοσμένη να χτυπάει ανθρώπους. Η προφύλαξη (η χρήση των μασκών), ο καθαρισμός του αέρα, τα εμβόλια, τα τεστ και τα φάρμακα είναι αυτά που μας προστατεύουν. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, δεν σταματάνε τη μετάδοση.

Παυλάκης: Αναφορικά με την τέταρτη δόση, κάποιες πληθυσμιακές ομάδες θα την χρειαστούν. Προς ώρας δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί χορήγησή της συνολικά, ξέρουμε σίγουρα όμως πως θα χρειαστούν νέα εμβόλια.

Σύψας: Ο ιός θα παραμείνει εδώ. Το ερώτημα είναι πώς θα είναι εδώ -θα είναι σαν πανδημία ή σαν μια ενδημική νόσος; Αν κυριαρχεί η «Ο», τότε υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο, καθώς έχουμε κάποια ανοσία. Αν εμφανιστεί ένα άλλο στέλεχος, τότε ενδεχομένως θα πιεστούμε τον χειμώνα.

Παυλάκης: Δυστυχώς τρέχουμε πίσω από τον ιό και έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις που συνεχίζουν την πανδημία και αυτός ο φαύλος κύκλος θα υπάρχει για πάντα.

Παυλάκης: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την επιδημία, θα έχουμε άλλον έναν χειμώνα με θύματα. Η Ελλάδα πέρασε έναν από τους χειρότερους χειμώνες. Δεν αποκλείεται να έχουμε κι ένα νέο κύμα το καλοκαίρι.

Experts Talk – Νέες Υγειονομικές Κρίσεις: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι;
• Γεώργιος N. Παυλάκης, M.D., Ph.D., Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών, Παράρτημα Εμβολίων, Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ
• Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαίρη Μπιμπή

Κωτσιόπουλος: Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών είναι βασική μας προτεραιότητα και θα προκηρυχθεί άμεσα.

Karin Sundstrom: Με τη συλλογή των δεδομένων, επιτυγχάνεται πολύ καλή καταγραφή και ανατροφοδότηση των στοιχείων του ασθενούς και θα είναι μια μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την πρωτοβάθμια φροντίδα

Κυριάκος Πιερρακάκης: Για κάθε ΑΜΚΑ ξέρουμε τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός, αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Ολα υπό το πρίσμα του GDPR. Ο,τι δεν μπορώ να μετρήσω, δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω, άρα πρέπει να μετράμε τα πάντα.

Karin Sundstrom: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς προσφέρει πολλά οφέλη από την αποθήκευση των δεδομένων.

Κωτσιόπουλος: Στρατηγική, η χώρα διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική για την υγεία, με ψηφιοποιημένα νοσοκομεία και κατ’ οίκον νοσηλεία. Όλα θα υποστηριχτούν από τα νέα ψηφιακά εργαλεία

Δρογώσης: Η άυλη συνταγογράφηση και το myhealthapp αποτελούν την αρχή της ψηφιακής υγείας. Ο εθνικός ψηφιακός φάκελος, ανέφερε ο κ. Δρογώσης, πρέπει να είναι προσβάσιμος στον ασθενής, τον θεράποντα και οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας ώστε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των νοσοκομείων και διαφόρων ειδικοτήτων.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Την Πέμπτη θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Επόμενο βήμα και να συνδέσουμε στο myhealth τα διαγνωστικά κέντρα

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στην υγεία, η Ελλάδα είχε ένα καλό σύστημα, αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προστέθηκε η αυλη συνταγογράφηση. Δεν αρκεί αυτό. Αναβαθμίζουμε τα συστήματα των νοσοκομείων, να τα συνδέσουμε και με τα ιδιωτικά. Νέα συστήματα στην πρωτοβάθμια που τα αποκτούμε τώρα.  Τα επόμενα βήματα, εντός της εβδομάδας ξεκινάμε προληπτική ιατρική πάνω στην αυλη συνταγογράφηση.

Το Σύστημα Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή
• Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας
• Karin Sundstrom, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Karolinska Institute
• Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης
• Νίκος Δρογώσης, Ασθενής με Συγγενή Καρδιοπάθεια & Πνευμονική Υπέρταση

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης

Αλέξης Τσίπρας για Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένας διαρκής εκβιασμός προς ΗΠΑ για να έχει τα μεγαλύτερα οφελη. Αρα η στρατηγική της Τουρκίας είναι μελετημένη και δεν έχει να κάνει με την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ζητάμε από τους συμμάχους μας να μιλήσουν καθαρά για όσα λέει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Να τα δίνουμε όλα και αυτοί να λένε βρείτε τα, αυτό δεν είναι συμμαχία.

Αλέξης Τσίπρας για συνεργασία με Καμμένο: Τότε δεν καλοπεράσαμε ούτως ή άλλως. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Εμείς είχαμε μία κυβέρνηση με έναν εταίρο που σε κρίσιμα θέματα ιδεολογικής συνοχής είχαμε μεγάλες αντιθέσεις.

Αλέξης Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας: Είμαι έτοιμος, πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβενρήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό.

Συνέδριο Ygeiamou Θ Πλεύρης, Ο Παπαδημητρίου, Θ Τρύφων, Γ Τουσίμης, Χ Δαραμήλας

 

Αλέξης Τσίπρας για εκλογές: Η ιδαιτερότητα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι από την εκλογή της άρχισε να διασπείρει δήμες περί πρόωρων εκλογών. Οι διαρροές προέρχονται από το Μαξίμου και συνεχώς διαψεύδονται, να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ενα με ανησυχεί τι θα παραλάβουμε. Κάθε μέρα που περνάει είναι μία που ξοδεύεται χρήσιμος χρόνος και πόροι για να στηριχθεί η κοινωνία. Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση η κοινωνία περνάει μεγάλη δυσκολία με ακρίβεια, το εισόδημα εξαϋλώνεται σε χρόνο dt, χρειάζονται αποφάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση, η πολιτική τους είναι γνήσια φιλελεύθερη σε μία λάθος εποχή.

Αλέξης Τσίπρας: Από τις αθλιότερες ντιρεκτίβες της Τρόικας ήταν να εντάξει τον γιατρό στο ενιαίο μισθολόγιο. Δεν είναι το ίδιο. Είναι λειτούργημα. Υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις σε ειδκότητες και περιφερειακά νοσοκομεία.

Αλέξης Τσίπρας: Να δούμε πώς μέσω της ψηφιοποίησης θα αρχίσουμε να βλέπουμε και πράγματα που γίνονται σε άλλες χώρες, πχ ο ασθενής να παίρνει συμβουλές από τον γιατρό ακόμα και από το σπίτι του. Πρέπει να δούμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Κορυφαία μεταρρύθμιση η ψηφιοποίηση και ο ατομικός φάκελος ασθενή. Τα σωστά πράγματα θα έπρεπε να προχωράνε, το εμφανίζει ως καινούρια μεταρρύθμιση ο κ. Πιερρακάκης. Δεν πειράζει, ας την προχωρήσει.

Η βασική μας μεταρρύθμιση ήταν η ΠΦΥ. Στόχος μας από 128 να τις κάνουμε 380 σε όλη την Ελλάδα.

 

Αλέξης Τσίπρας: Η λογική είναι ότι φεύγουμε από ένα νοσοκομειοκεντρικο σύστημα και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη, τις κινητές μονάδες, τις σχολικές μονάδες, με το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου και την οδοντιατρική στήριξη.

Αλέξης Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας δεν διαπνέεται μόνο από το μέτρο της αύξησης των μισθών, αλλά από μία διαφορετική φιλοσοφία για το ΕΣΥ.

Ο κ. Τσίπρας δέχεται ερώτημα από την κ. Λινού σχετικά με τις δαπάνες για την πρόληψη.

Αλέξης Τσίπρας: Πέρα από τις ιδεολογικές διαφωνίες μας, σχετικά με το ρίσκο για την επικουρική σύνταξη, ας δούμε και το πρακτικό ζήτημα. Η αλλαγή θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ. Ποιος θα το καλύψει; Βρισκόμαστε σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβεις, τώρα το να παίρνεις ενα δισ. από τον συνταξιούχο είναι έγκλημα.

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτικό κόστος θα υπάρχει πάντα στην πολιτική ζωή. Το κρίσιμο είναι αν οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν όταν κάτι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κι εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού υπάρχει και τώρα. Το θέμα είναι εάν θα κατακρεουργήσουμε κι άλλο το δημόσιο σύστημα για να δώσουμε έδαφος κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό για εμάς είναι ανήθικο και παράλογο.

Αλέξης Τσίπρας: Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι βιώσιμο για πολλές δεκαετίες ακόμα. Ας μην προσπαθούν κάποιοι να τα φορτώσουν στη μη βιωσιμότητα. Πλέον είναι βιώσιμο.

Αλέξης Τσίπρας: Ηταν ένας νόμος (σ.σ. για νόμο Κατρούγκαλου) δίκαιης μοιρασιάς, διαφανής απόλυτα, που προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως το ένα ασφαλιστικό ταμείο για όλους.

Αλέξης Τσίπρας: Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι βιώσιμο για πολλές δεκαετίες ακόμα. Ας μην προσπαθούν κάποιοι να τα φορτώσουν στη μη βιωσιμότητα. Πλέον είναι βιώσιμο.

Αλέξης Τσίπρας: Ηταν ένας νόμος (σ.σ. για νόμο Κατρούγκαλου) δίκαιης μοιρασιάς, διαφανής απόλυτα, που προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως το ένα ασφαλιστικό ταμείο για όλους.

Αλέξης Τσίπρας: Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι από τους πιο παρεξηγημένους στη χώρα και ο κ. Κατρούγκαλος έχει αδικηθεί.

Πλεύρης: Η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό καθυστέρησε τα διαρθρωτικά μέτρα
«Σε επίπεδο διαρθρωτικών μέτρων, δεν μου έχει έρθει συνολικά μία πρόταση» από τη φαρμακοβιομηχανία επισήμανε ο υπουργός Υγείας, στην ομιλία του στο συνέδριο ygeiamou.

 

Αλέξης Τσίπρας: Η έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα ήταν μια κραυγή αγωνίας. Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ. Ενας από τους αρνητικούς δείκτες είναι και αυτός της παραμονής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Δείχνει την ανισότητα ανάμεσα στον ασθενή της Αθήνας με την περιφέρεια. Η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ.

 

 

Αλέξης Τσίπρας: Εγώ που είμαι 3 φορές εμβολιασμένος έχω αντισώματα; Αρα και ο εμβολιασμένος υγειονομικός πρέπει να κάνει τεστ πριν χειρουργήσει. Εχω απόλυτη αντίθεση με τη συμπεριφορά όσων δεν εμβολιάστηκαν αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά.

Αλέξης Τσίπρας: Υπήρξε ένα μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας. Μία από τις αιτίες που χρεοκόπησε η χώρα ήταν και αυτό. Απο εκεί και πέρα όμως η πανδημία έδειξε σε όλο τον κόσμο την αξία των δημόσιων συστημάτων. Ολοι προστρέχαμε στο δημόσιο σύστημα για να σωθουμε, φτωχοί και πλούσιοι. Πρέπει να πάμε σε λελογισμένη αύξηση των δαπανών, αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται ολιστικός σχεδιασμός.

Αλέξης Τσίπρας: Απαιτούνται κίνητρα για τους νέους γιατρούς για να μένουν στη χώρα μας. Νέα παιδιά τα σπουδάζει το σύστημα και φεύγουν έξω. Εμείς έχουμε καταθέσει σχέδιο που περιλαμβάνει και τη μισθολογική αναβάθμιση και κίνητρα.

Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση.

Αλέξης Τσίπρας: Η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα και φυσικά στην Ελλάδα, που τα μνημονιακά χρόνια υπήρχε αφαίμαξη. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τους δραματικούς δείκτες. Ημασταν, είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες. Χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας.

Οι προκλήσεις για το Σύστημα Υγείας και την Κοινωνική Ασφάλιση την προσεχή 5ετία
Αλέξης Τσίπρας, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας & Αντώνης Σρόιτερ

 

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τον Θάνο Πλεύρη, τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον Θεόδωρο Τρύφων, τον Γεώργιο Τουσίμη και τον Χρήστο Δαραμήλα.

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Θέλουμα να το αγκαλιάσουν γιατροί και ασθενείς και θα είναι ο πυλώνας για να λύσουμε παθογένειες.

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις. Θα πληρώσουμε τους γιατρούς 60.000 τον χρόνο μεσοσταθμικά τον χρόνο. Θέλουμε να βάλουμε όλους τους γιατρούς στο σύστημα. Ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων θα αγοράζουμε ώρες. Δεν θα πληρώνουμε μισθό στον γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε. Οι αποφάσεις θα βγουν την άλλη βδομάδα, το αργότερο την παράλλη. Θα γίνουν εγγραφές γιατρών, θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα σε ασθενείς. Αν ο πολίτες δεν έχει προσωπικό γιατρό θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή. Να το αγκαλιάσουν οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους.

Πλεύρης: Σήμερα όποιος θέλει, γράφει. Οι ίδιοι οι ιατρικοί σύλλογοι αντιδρούν με τον προσωπικό γιατρό. Οι λύσεις δεν θα είναι ευχάριστες. Κάποια στιγμή θα πέφτουν κόφτες. Αρα όλα τα μέτρα θα υλοποιηθούν, αλλά πρέπει να τα συζητήσουμε με την κοινωνία γιατί θα είναι δύσκολα. Θα πούμε στους πολίτες ότι θα έχετε κι εσείς κόστος.

Πλεύρης: Μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο με το claw back. Ακουμπώντας το, υποχρεωτικά θα δυσαρεστηθούν όλοι. Και να βάλεις λεφτά θα πρέπει μετά να κάνεις εξορθολογισμό, υποχρεωτικά είναι στον έλεγχο της κατανάλωσης και στην ειλικρίνεια στον κόσμο ότι δεν μπορείς να αποζημιώνεις τα πάντα.

Τουσίμης: Ο έλεγχος της συνταγογραφησης θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα, δεύτερον να μειώσουν τις στρεβλώσεις του παρελθόντος με ενα αξιόπιστο και απλό σύστημα για όλους, τρίτο, με αργά βήματα να βελτιωθεί η χρηματοδότηση για να μην πέφτουν οι προσπάθειες σε κενό κουτί.

 

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων Σύμβουλος Oμίλου ELPEN: Έγινε πάνω από 700 εκατ. ευρώ μείωση στις τιμές παλαιότερων φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Υπάρχει θέμα υποχρηματοδότησης στην Υγεία. Το θέμα στην Ελλάδα δεν είναι οι τιμές αλλά οι όγκοι.

 

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas: Να συζητήσουμε τι λιγότερο θα δώσουμε. Η βιομηχανία έχει καταθέσει προτάσεις με θεραπευτικά πρωτόκολλα, ελέγχους συνταγογράφησης. Η πολιτεία κωλυσιεργεί και δεν μοιράζεται μαζί μας στοιχεία για να συμβάλλουμε σε λύσεις. Εχουμε μεγάλη τεχνογνωσία για επεξεργασία δεδομένων. Υπάρχει μυστικοπάθεια για στοιχεία. Η διαπραγμάτευση έτσι όπως γίνεται είναι εξωπραγματική. Οι τιμές μας είναι προϊόν διατίμησης, δεν τις καθορίζουμε εμείς. Καθορίζεται με βάση τις δύο πιο χαμηλές τιμές της Ευρωζώνης. Αναλωνόμαστε σε μία προσπάθεια να αποδείξουμε ότι οι επιστροφες εδώ είναι λιγότερες.

 

 

Πλεύρης: Η χώρα μας σε όλες τις εταιρείες έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση, δεν φταίνε οι εταιρείες, φταίει που δεν εχουμε δομή στα πρωτόκολλα.

Στις διαπραγματεύσεις προσπαθήσαμε να βάλουμε όρους για να μην έχει λογιστική προσέγγιση. Βλέπω μια απροθυμία από τις εταιρείες να βοηθήσουν φέρνοντας τη χαμηλότερη τιμή και τις καταναλώσεις που έχουν στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Πλεύρης: Μέχρι να τρέξουν οι διαδικασίες, θα πάμε και σε μέτρα πυροσβεστικά πχ η τροπολογία με μεταφορά από claw back σε rebate

 

Συνέδριο Ygeiamou – Μ. Γκάγκα, Α. Ξανθός, Γ. Βάλβης, Σ. Αδαμόπουλος, Ν. Δέδες, Α. Μαριόλης

Σύγχρονη και Βιώσιμη Φαρμακευτική Πολιτική
• Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας
• Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas
• Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων Σύμβουλος Oμίλου ELPEN
• Γεώργιος Τουσίμης, Αντιπρόεδρος ΔΣ Pharma Innovation Forum (PIF), Γενικός Διευθυντής AMGEN Ελλάδος & Κύπρου
• Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαίρη Μπιμπή

 

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τον Παναγιώτη Τσακλόγλου, τη Θεανώ Καρποδίνη, τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

 

Ξανθός στο συνέδριο ygeiamou: Προτεραιότητα η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό – Κρίση στελέχωσης στο ΕΣΥ
«Yπάρχει έντονη τάση παραίτησης, φυγής, είτε προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε προς το εξωτερικό», σημείωσε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σαρρηγεωργίου: Το 8% του μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού στην Ελλάδα δόθηκε σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο Ευρωπαίο. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αμαρτία και να μιλάμε με το δημόσιο δεν είναι κακό.

 

 

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH: Για να καλύψεις έναν κίνδυνο, από τις φυσικές καταστροφές μέχρι το συνταξιοδοτικό και τις ανάγκες υγείας, χρειάζεται αφενός η κοινωνική ασφάλιση ως βασικός πυλώνας και η ιδιωτική συμπληρωματικά. Ωστόσο, όπως σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, χρειάζονται κίνητρα για να οδηγηθεί ο κόσμος στην ιδιωτική ασφάλιση.

Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ): Οι συμπράξεις ήδη γίνονται. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περίπου ένα δισ. Ερχόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες που δεν καλύπτει το δημόσιο σύστημα, συμπράττοντας με τους ιδιώτες. Οι συμπράξεις είναι ένα εργαλείο του οργανισμού για να αγοράζει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην καλύτερη τιμή. Πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα των ΣΔΙΤ σε υγιείς βάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισοτιμία στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Πρέπει να υπάρχει συμφωνία των κομμάτων και μακροπρόθεση πολιτική που να βασίζεται στην αλληλοστήριξη. Αλλιώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις με σύζευξη δημόσιου και ιδιωτικού και συγκράτηση δαπανών.

Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Η αύξηση των εισφορών είναι ό,τι πιο αντιπαραγωγικό. Αγωνιστήκαμε να τις κατεβάσουμε, μην ξαναγυρίσουμε πίσω. Η Ελλάδα δεν είναι Σοβιετική Ενωση.

Γκάγκα στο συνέδριο ygeiamou: Μέσα στον επόμενο χρόνο η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα – Θέλουμε επείγοντα παντού
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «θα υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο προσωπικός γιατρός» στο εξής πέρα από τη συνταγογράφηση.

 

Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρέπει να είναι ένα, το έλεγα πάντα αυτό.

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou: Πιστεύω ακράδαντα σε ένα ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα. Ως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ κατά την τρέχουσα περίοδο, είναι η υποστελέχωση και ένα ιδιότυπο «brain drain».

 

Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Το πρόβλημα της υγείας είναι στη σύζευξή της με την κοινωνική ασφάλιση.Γι αυτό και το δημογραφικό είναι πρόβλημα και σχετίζεται πάντα με τα θέματα υγείας.

Τσακλόγλου: Δομή δαπανών στην υγεία. Η μέση δαπάνη υγείας δεν διαφέρει σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, εντούτοις δαπανούμε περισσότερα για φάρμακα και νοσοκομεία και λιγότερα για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης οι ιδιωτικές δαπάνες είναι κυρίως άμεσες (από την «τσέπη») και όχι για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Υπάρχουν ανασχετικοί παράγοντες σε κόμματα, συνδικάτα και όταν κάνεις βήμα βρίσκεις τείχος. Είναι απαραίτητη η σύζευξη δημόσιου-ιδιωτικού. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής να μην επιβαρυνθεί ο ασφαλισμένος από τη σύζευξη.

 

Παναγιώτης Τσακλόγλου, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: Στην Ελλάδα έχουμε ταχύτατη δημογραφική γήρανση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει αυτό. Η διαφορά της Ελλάδας είναι ότι έχει και υψηλότατο δημόσιο χρέος. Σε έναν πληθυσμό που γερνάει αυξάνουν οι ανάγκες. Πώς θα βρούμε πόρους; Θα πρωτοτυπήσω και θα σας πω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε άλλους τομείς. Τα λίγα παιδιά που κάναμε πρέπει να είναι πολύ παραγωγικά και να μείνουν στη χώρα. Και τα δύο έχουν επιπτώσεις πολιτικής. Πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά μας (παιδεία, έρευνα, υποδομές). Και δεν φτάνει αυτό.

 

Ασφάλιση: Πυλώνας στήριξης του Συστήματος Υγείας
• Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
• Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
• Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH
• Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τζανάκης

 

 

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τη Μίνα Γκάγκα, τον Ανδρέα Ξανθό, τον Γιάννη Βάλβη, τον Σπύρο Αδαμόπουλο, τον Νίκο Δέδε και τον Ανάργυρο Μαριόλη.

 

Γκάγκα: Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δομές και να υπάρχουν παντού επείγοντα και η συνεχής εκπαίδευση των γιατρών, σε περιφερικό ιατρείο ή μεγαλύτερο κέντρο. Βλέπουμε τις δομές και συζητάμε για την καλύτερη συνεργασία με διάλογο, αλλά θα φέρουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο.

Ξανθός: Αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή διάγνωση των νέων αναγκών. Προτεραιότητα δεν είναι οι υποδομές. Το μεγάλο θέμα είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou: Θα συνεχίσουμε την στήριξη στους πολίτες για την ακρίβεια
Αποφασισμένος η στήριξη των πολιτών να συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

 

Δέδες: Αναδεικνύεται η απουσία του Προσωπικού Γιατρού που θα εκτιμούσε «καλύτερα» τη συμμετοχή που θα έπρεπε να έχει ο ασθενής και θα έδινε κατευθυντήριες για έναν υγιή τρόπο ζωής, κάτι που θα έχει ουσιαστική ωφέλεια για άτομα με χρόνιες παθήσεις.

 

Γιάννης Βάλβης, Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου HHG: Τα στατιστικά είναι αμείλικτα. Είναι στιβαρός ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας. Ισως βλέπουμε το σύστημα αρκετά απομονωμένο, ξεχωριστά όλα. Αυτό που λείπει είναι το να λειτουργήσουν όλα αρμονικά, από τη δική μας πλευρά έχουμε δει να δουλεύει το μοντέλο με πιο συνολική διαχείριση και συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα η Ισπανία λειτουργεί. Και η Κύπρος έχει ένα διαφορετικό μοντέλο, και εκεί χωρίς επιπλέον κόστος για ασθενείς ο ιδιωτικός τομέας με χρηματοδότηση μπόρεσε να στηρίξει τον δημόσιο. Πρέπει να σκεφτούμε ποιο είναι το μοντέλο που θέλουμε.

 

 

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Στον βαθμό ανικανοποιητων αναγκών η Ελλάδα είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα μετά την Εσθονία. Επίσης έχουμε το μεγαλύτερο χάσμα απόστασης μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων. Το σύστημα είναι άδικο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για ανισότητες. Οι Ελληνες πολίτες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής.

 

Σπύρος Αδαμόπουλος, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ): Να συζητήσουμε πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα. Για μας το ΕΣΥ είναι γερασμένο πλέον σύστημα. Εχουμε πολλούς διευθυντές, λιγότερους επιμελητές Α και ελάχιστους επιμελητές Β. Εχουμε κενό στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Η εκπαίδευση των γιατρών υπολείπεται, θέλω να δώσουμε έμφαση σε αυτό. Δεν δομήθηκε σωστά ένα σύγχρονο σύστημα Αβάθμιας φροντίδας για να περάσουμε μετά στο σύγχρονο νοσοκομείο. Εχουμε πρόβλημα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

 

Δείτε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του ygeiamou

Γκάγκα: Θα υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνει ο προσωπικός γιατρός, δεν συνταγογραφεί απλώς. Μιλάμε και για πρόληψη. Ο προσωπικός γιατρός έχει σχέση με τη δομική συμπεριφορά του ανθρώπου για την υγεία.

 

Ξανθός: Εχουμε κρίση στελέχωσης σημαντική στο σύστημα υγείας. Το προσωπικό είναι ιδιαίτερα κουρασμένο, σε burn out, με τάση φυγής.

– Υπάρχει μία τάση οι κυβερνήσεις να εγκαταλείπουν και να φέρνουν τις αλλαγές στο δικό τους πρότυπο. Υπήρχε μία μεταρρύθμιση σε εξέλιξη. Αυτό εγκαταλείφθηκε και τώρα η κυβέρνηση το φέρνει αλλάζοντας τίτλο με τον προσωπικό γιατρό.

– Υπήρξε ασυνέχεια στην πορεία των αλλαγών που είχαν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο.

Η συζήτηση για το νέο μοντέλο προϋποθέτει αποτίμηση της διαχείρισης στην πανδημία και ανάδειξη των νέων προτεραιοτήτων. Υπάρχει κοινός τόπος σήμερα.

Γκάγκα: Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους ασθενείς να έχουν έναν γιατρό που τους ξέρει και θα τους στηρίξει. Είναι σημαντική αλλαγή

 

Γκάγκα: Η πανδημία μας έδειξε ότι η Ελλάδα δεν άφησε κανέναν άρρωστο χωρίς φροντίδα. Ολοι είχαν πρόσβαση σε γιατρό, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε χώρες του εξωτερικού.

Μαριόλης: Το Σύστημα Υγείας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το νέο μοντέλο Υγειονομικής Φροντίδας
• Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
• Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας
• Γιάννης Βάλβης, Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου HHG
• Σπύρος Αδαμόπουλος, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
• Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
• Ανάργυρος Μαριόλης, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Video)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα

 

11.28 Ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση.

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς.

Μητσοτάκης:Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας, νομίζω ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Μητσοτάκης: Η φωτιά στη Βούλα αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά αντιμετωπίστηκε με ομοβροντία κατηγορίων από την αξιωματική αντιποίτευση. Εχει ξεπεράσει τα όρια, με μηδενιστική κριτική. Για όσα γίνονται φταίει πάντα ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων και ψέματα.

Μητσοτάκης για εκλογές: Εχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία γιατί αυτό ορίζει η θεσμική τάξη.

Μητσοτάκης: Εγώ δεν θα πω ποτέ ότι δεν μιλάω με κάποιον. Αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Μητσοτάκης για επισιτιστική κρίση: Ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική.

Μητσοτάκης: Είναι υποχρέωση της χώρας να ζητάει τη στήριξη των συμμάχων μας. Εχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους.

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Πράγματι είναι δσάρεστη η εξέλιξη, είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με Ερντογάν ότι υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Μητσοτάκης: Να ευχαριστήσω τους νοσηλευτές μας, σήκωσαν μεγάλο βάρος στην πανδημία. Χρειαζόμαστε περισσότερους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ερώτηση από τον Δημήτρη Σκουτέλη, πρόεδρο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, σχετικά με τις παθογένειες του ΕΣΥ και του νοσηλευτικού επαγγέλματος

Μητσοτάκης: Θα επιμείνω πολύ να προετοιμάσουμε σωστά την επόμενη μέρα του πλαισίου αμοιβών του ιατρικού προσωπικού.

Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή θα προκύψει και νέα πανδημία μετά τον κορωνοϊό. Χρέος μας να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ο πρωθυπουργος δέχεται ερώτηση από την πνευμονολόγο κ. Τσικρικά σχετικά με το πλάνο για ενδεχόμενη υγειονομική κρίση.

 

Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ θα αποτελεί τον πυλώνα για την παροχή υγείας που θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικό τρόπο λειτουργίας

 

Μητσοτάκης: Τα στοιχήματα για το μέλλον. 1. Πρόληψη, θα παρουσιάσουμε το «Φώφη Γεννηματά» για μαστογραφία άνω των 50. 2. Οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας (κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή, ψυχική υγεία, που είναι βόμβα ειδικά για τους εφήβους. 2. Πρωτοβάθμια με τον προσωπικό γιατρό 3. Δευτεροβάθμια, ο νέος νοσοκομειακός χάρτης 4. Ψηφιακή υγεία

 

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ygeiamou.gr ανέφερε πως οι επιστήμονες περιμένουν πώς από το φθινόπωρο είναι πιθανό ενα νεο κυμα κορωνοϊού, απέκλεισε ωστόσο οριζόντια μέτρα.

 

Μητσοτάκης: Ο ιδιωτικός τομέας στήριξε το δημόσιο σύστημα όταν υπήρχε ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις δύσκολες μέρες δεν υπήρχε κρεβάτι που δεν αξιοποιήθηκε.

 

Μητσοτάκης: Εχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τις ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη. Οι ειδικότητες που προκηρύσσονται πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της χώρας. Πρέπει να δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις. Διαχρονικό πρόβλημα και η στελέχωση των νησιών. Μέχρι στιγμής το πλαίσιο των κινήτρων προφανώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

 

Μητσοτάκης: Εχω δει ενα πιλοτικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, θα δούμε πού χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούρια νοσοκομεία. Είμαστε φειδωλοί στις εξαγγελίες. Στην Κω εξαγγείλαμε νοσοκομείο, επειδή το νησί δέχεται 1 εκατ. τουρίστες

Μητσοτάκης: Κάποιοι θα ξεβολευτούν, αλλά είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να περιοδεύει την Ελλάδα και να λέει να μη γίνουν παρεμβάσεις;

Μητσοτάκης για το brain drain: Πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που μπορεί να διατηρηθεί στη χώρα το σύνολο των νέων επιστημόνων (οικονομικά κίνητρα, επαγγελματικά)

 

Μητσοτάκης: Πήραμε οριζόντια μέτρα νωρίς με μεγάλο κόστος, τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού που άγγιξε το 83%
Η επιχείριση ελευθερία έτρεξε υποδειγματικά. Κινηθήκαμε γρήγορα και ενισχύσαμε το Σύστημα Υγείας.

Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, πολύ πιθανό το φθινόπωρο να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο νέο κύμα

Μητσοτάκης: Ευχαριστώ όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που πάλεψε τα δύο χρόνια με τον κορωνοϊό

Οι προκλήσεις για το Σύστημα Υγείας και την Κοινωνική Ασφάλιση την προσεχή 5ετία
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας & Γρηγόρης Τζιοβάρας

 

Το συνέδριο ξεκίνησε με Καλωσόρισμα από τη Μαίρη Μπιμπή, δημοσιογράφο και διευθύντρια σύνταξης του ygeiamou.gr. και χαιρετισμό από τον Μπάμπη Κούτρα, διευθυντή στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Οι προκλήσεις για το Σύστημα Υγείας και την Κοινωνική Ασφάλιση την προσεχή 5ετία»  μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας και συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας & Γρηγόρης Τζιοβάρας

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που πάλεψε τα δύο χρόνια με τον κορωνοϊό και δήλωσε ότι τα όποια μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, θα εστιάζονται στους ευάλωτους.

 

 

 

 

Οι κύριοι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

– Το νέο μοντέλο Υγειονομικής Φροντίδας

– Το Σύστημα Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή
– Ασφάλιση: Πυλώνας στήριξης του Συστήματος Υγείας.

– Experts talk: Νέες Υγειονομικές Κρίσεις: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι;

Στο συνέδριο θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στελέχη των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωποι των κομμάτων, διακεκριμένα μέλη της Ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και στελέχη επιχειρήσεων με δραστηριότητα στον κλάδο του Φαρμάκου και της Ασφάλισης.

Στις συζητήσεις θα αναπτυχθούν όλες οι απόψεις για τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες στην εποχή μετά τη διετή πανδημία.

ygeia_mou_sinedrio

Παράδειγμα:

Πως πρέπει να είναι δομημένο το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία των προηγούμενων ετών και να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες και τη φαρμακευτική καινοτομία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος;

Θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να προσφέρει στους πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε εξατομικευμένες παροχές υγείας; Το δημόσιο και ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα θα ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πληθυσμού της χώρας;

Η εμπειρία της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός μπορεί να είναι το εφόδιο για τυχόν νέες υγειονομικές κρίσεις που θα προκαλέσουν νέοι ή παλαιοί ιοί;

Το συνέδριο πραγματοποιείται στον «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω Livestreaming από τα sites protothema.gr & ygeiamou.gr.

ygeia_mou_sinedrio2

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

10:15 Καλωσόρισμα – Έναρξη
Μαίρη Μπιμπή, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Σύνταξης ygeiamou.gr

10:30 – 11:10 Οι προκλήσεις για το Σύστημα Υγείας και την Κοινωνική Ασφάλιση την προσεχή 5ετία
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας & Γρηγόρης Τζιοβάρας

11:20 – 12:00 Το νέο μοντέλο Υγειονομικής Φροντίδας
• Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
• Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας
• Γιάννης Βάλβης, Επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου HHG
• Σπύρος Αδαμόπουλος, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
• Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
• Ανάργυρος Μαριόλης, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Video)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα

12:10 – 12:50 Ασφάλιση: Πυλώνας στήριξης του Συστήματος Υγείας
• Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
• Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
• Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH
• Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τζανάκης

12:50 – 13:25 Διάλειμμα

13:30 – 14:10 Σύγχρονη και Βιώσιμη Φαρμακευτική Πολιτική
• Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας
• Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas
• Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων Σύμβουλος Oμίλου ELPEN
• Γεώργιος Τουσίμης, Αντιπρόεδρος ΔΣ Pharma Innovation Forum (PIF), Γενικός Διευθυντής AMGEN Ελλάδος & Κύπρου
• Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) (Video)

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαίρη Μπιμπή

14:20 – 15:00 Οι προκλήσεις για το Σύστημα Υγείας και την Κοινωνική Ασφάλιση την προσεχή 5ετία
Αλέξης Τσίπρας, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Κούτρας & Αντώνης Σρόιτερ

15:10 – 15:50 Το Σύστημα Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή
• Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας
• Karin Sundstrom, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Karolinska Institute
• Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης
• Νίκος Δρογώσης, Ασθενής με Συγγενή Καρδιοπάθεια & Πνευμονική Υπέρταση (Video)

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης

16:00 – 16:40 Experts Talk – Νέες Υγειονομικές Κρίσεις: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι;
• Γεώργιος N. Παυλάκης, M.D., Ph.D., Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών, Παράρτημα Εμβολίων, Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ
• Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον Κορωνοϊό

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαίρη Μπιμπή

16:40 – 16:50 Λήξη συνεδρίου

 

Ειδήσεις σήμερα

Παυλάκης: Το μέλλον μας επιφυλάσσει αρκετές καινούργιες επιδημίες

Κορωνοϊός: Η συχνή αλλεργία που μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο μόλυνσης