Ομιλητές
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το Κολλέγιο Αθηνών και με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» από το Τμήμα Κοινωνικών Σπουδών του Harvard. Σπούδασε διεθνείς οικονομικές σπουδές στο Stanford και διοίκηση επιχειρήσεων στο Harvard Business School. Πριν την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα (ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας) και το εξωτερικό (οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank, σύμβουλος στην εταιρία McKinsey and Company). Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη τη βράβευση ως “Global Leader for Tomorrow” από το World Economic Forum 2003. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.
Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
Η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας. Επιπλέον, έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, ενώ από τον Ιούλιο του 2023 υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ως Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόννης
Ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος Καρκίνος, Αγγεία, Βιολογία και Θεραπείες (CaVITE) και Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Καρκίνος – Αγγειογένεση – Θρόμβωση και Αιμόσταση στο CRSA (INSERM UMRS_938), της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σορβόννης. Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θρόμβωση και Αιμόσταση στην Αιματολογία (DU T2H) του Πανεπιστημίου Σορβόννης και είναι υπεύθυνος του Εξωτερικού Ιατρείου Θρόμβωσης στην Ογκολογία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Saint Antoine και Tenon. Κατέχει επίσης τον τίτλο του Affiliate Professor στο Τμήμα Θρόμβωσης του Κέντρου Μεταφραστικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Loyola του Σικάγο (ΗΠΑ), καθώς και στο Κέντρο Θρόμβωσης του Τμήματος Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Περιγεννητικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πρώτου Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Ι.Μ. Σετσένοφ (Ρωσία). Ο κ. Γεροτζιάφας είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, στη θεραπεία με αντιθρομβωτικά φάρμακα και στις αγγειακές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Συντονίζει σειρά σημαντικών διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων, όπως τα COMPASS-CAT, ROADMAP (βιοδείκτες υπερπηκτικότητας), THALOS (εργαλεία υποστήριξης λήψης κλινικών αποφάσεων με τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και βασική έρευνα πάνω στο θρομβωτικό αποτύπωμα των καρκινικών κυττάρων και τους μηχανισμούς αντοχής στις στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες. Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση διεθνών κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών και κατέχει ηγετικούς ρόλους σε διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς στον τομέα της Θρόμβωσης και της Αιμόστασης. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών κορυφαίων ιατρικών περιοδικών.
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, Αντιπρόεδρος ΝΔ, Βουλευτής Βορείου Τομέα Β’ Αθηνών
Ο κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972, στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Μανωλίδου και έχουν δύο παιδιά, τον Αθανάσιο-Περσέα και τον Αναστάσιο-Αλκαίο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 1993 ανέλαβε τη διεύθυνση των εκδόσεων «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ». Εκλέχθηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2007 και του 2009 με το πολιτικό κόμμα του ΛΑΟΣ. Τον Φεβρουάριο του 2012, προσχώρησε στο πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα. Εκλέχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία στην Β’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015. Το 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου και το 2013 Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. Στις 18 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου. Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέση στην οποία παρέμεινε επί 4 έτη. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανεκλέχθηκε βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών. Στις 27 Ιουνίου 2023 ορκίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στις 4 Ιανουαρίου 2024 ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Υγείας.
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός
Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και πολιτικής, με έδρα την Αθήνα. Η Άννα Διαμαντοπούλου υπηρέτησε ως Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες, και είχε πολλά σημαντικά χαρτοφυλάκια ως Υπουργός στην ελληνική κυβέρνηση. Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας και Δια Βίου Μάθησης. Υπήρξε επίσης η υποψήφια της Ελλάδας για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ. Η κα Διαμαντοπούλου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του think tank Friends of Europe με έδρα τις Βρυξέλλες, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών (FEPS), μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος BRENTHURST με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ και μέλος του ΔΣ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Συμμετέχει επίσης στην εταιρεία FTSE 100 του Παγκόσμιου Συμβουλευτικού Συμβουλίου της KEKST CNC, μιας παγκόσμιας εταιρείας στρατηγικών επικοινωνιών, μέλος του Publicis Groupe.
Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, Υπουργείο Υγείας
Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη νευροχειρουργική καθώς και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Τον Ιούνιο του 2023 ορκίστηκε Υφυπουργός Υγείας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Υπουργείο Υγείας από το 2020 έως το 2023 και Συντονιστής του Εμβολιαστικού Προγράμματος κατά της Covid-19 «Επιχείρηση Ελευθερία». Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid -19, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ – Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων). Ως νευροχειρουργός εργάστηκε σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».
Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ
Η κυρία Θεανώ Καρποδίνη είναι Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2020 και Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στη Λογιστική και Χρηματοδότηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Vrije Universiteit Brussels. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ως υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων και δεκαετή εμπειρία στη Δημόσια Διοίκηση, ως ειδική σύμβουλος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών. Την περίοδο 2019–2020 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και του Διοικητικού Συμβουλίου, με αρμοδιότητες την οικονομική διαχείριση και την παρακολούθηση της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού. Από το 2020 έχει την εποπτεία της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του Οργανισμού και συντονίζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την καθολική πρόσβαση των ασφαλισμένων σε καινοτόμες θεραπείες. Όραμά της είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ, με έμφαση στη διαφάνεια, την ταχύτητα εξυπηρέτησης, την αξιολόγηση των παρόχων και την εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες.
Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος ΕΚΠΑ
Ο κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης είναι Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή καθώς και της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής. Είναι επίσης μέλος Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τον Παγκόσμιο Στόχο για την Προσαρμογή. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει τη χωροχρονική εκτίμηση κλιματικών κινδύνων, την τρωτότητα των πόλεων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προετοιμασία σχεδίων προσαρμογής και ανθεκτικότητας. Έχει διατελέσει μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης της UNESCO. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (115) και Συνέδρια.
Χρήστος Κοντοβουνήσιος, Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής, «Ευαγγελισμός», Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Visiting Reader Department of Surgery & Cancer, Imperial College London
Ο κ. Χρήστος Κοντοβουνήσιος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος χειρουργός, με εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού, καθώς και στη ρομποτική χειρουργική. Εργάστηκε για πάνω από μία δεκαετία σε κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Λονδίνου, όπως το Royal Marsden, το Chelsea & Westminster και το Imperial College Trust. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 5.000 επεμβάσεις. Από το 2024 είναι Συντονιστής Διευθυντής του Β΄ Χειρουργικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου με την ομάδα του εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις πυελικές εξεντερώσεις. Παράλληλα, αποτέλεσε βασικό συντελεστή στη δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Καρκίνου Παχέος Εντέρου. Ακαδημαϊκά ξεκίνησε το 2016 ως Επίκουρος Καθηγητής στο Imperial College London και σήμερα είναι Visiting Reader. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι Fellow του American College of Surgeons (FACS) και του Royal College of Surgeons of England (FRCS). Συμμετέχει ενεργά στη χάραξη πολιτικής υγείας, με ρόλους στο ΚΕ.Σ.Υ., τον ΕΟΔΥ και την ECICC της Ε.Ε. Έχει τιμηθεί με 13 διεθνή και εθνικά βραβεία, έχει 219 επιστημονικές δημοσιεύσεις με πάνω από 8.000 αναφορές και έχει λάβει σημαντική διεθνή χρηματοδότηση. Είναι απόφοιτος του Surgical Leadership Program του Harvard Medical School και μέλος των αποφοίτων του Harvard University.
Αναστασία Κοτανίδου, MD, Καθηγήτρια Εντατικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Η κυρία Αναστασία Κοτανίδου υπηρετεί στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πάνω από 30 χρόνια. Από το 2013 οπότε και εξελέγη Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας του ΕΚΠΑ υπηρέτησε σε όλες τις θέσεις, διαδοχής, προσφοράς και ευθύνης. Η κλινική της ενασχόληση συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα της σύγχρονης Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας. Είναι υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εντατική Θεραπεία» από το 2009, καθώς επίσης υπεύθυνη προγράμματος εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και οργάνωσης πανελληνίων συνεδρίων regional conferences ESICM Εντατικής Θεραπείας από το 2010. Έχει διατελέσει υπεύθυνη πολλών Μονάδων και τμημάτων της Κλινικής και έχει εκπαιδεύσει με συνέπεια και αίσθημα προσφοράς φοιτητές, -προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς-, ειδικευόμενους και ειδικευμένους πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας και ιατρούς συναφών ειδικοτήτων στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης. Το οργανωτικό και διοικητικό της έργο περιλαμβάνει τα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας Γ.Π. Λιβανός και Μ. Σίμου, Α’ ΚΕΘ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και το πειραματικό χειρουργείο του «Ευαγγελισμού». Η κυρία Κοτανίδου διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΕΕΘ από το 2016 ως το 2021. Είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες από το 2020, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΣΥ από το 2023. Διετέλεσε Υπουργός υγείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του κ. Σαρμά το 2023. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο – είναι βασική ερευνήτρια σε πάνω από 15 κλινικές μελέτες τα τελευταία 3 χρόνια και έχει περισσότερα από 240 papers in peer review international journals με συντελεστή απήχησης (impact factor) >500 and h-index 58 Citations >14000.
Βύρων Κοτζαμάνης, Docteur ès Lettres et Sciences Humaines-Univ. Paris X., Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνώνκαι Μελετών
Ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης είναι Καθηγητής Δημογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ, 1996-2019), Διευθυντής του Εργαστήριου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Παν. Θεσσαλίας (1998- 2020) και επισκέπτης-συνεργαζόμενος ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφίας -INED- της Γαλλίας. Είναι επίσης Εμπειρογνώμων της ΕΕ στο πλαίσιο της Τεχνικής Βοήθειας για την αναδιοργάνωση των Στατιστικών Υπηρεσιών των βαλκανικών χωρών (1998-2004), Πρόεδρος (2001-04) της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων και της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk (2016-26) καθώς και διοργανωτής σειράς εθνικών και διεθνών συνεδρίων. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και διεθνείς φορείς, συγγραφέας και επιμελητής βιβλίων για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ως και δεκάδων ανακοινώσεων, άρθρων και κειμένων σε συλλογικούς τόμους που πραγματεύονται θέματα αναπαραγωγής του πληθυσμού, μετανάστευσης, σύστασης και διάλυσης των συμβιώσεων και δημογραφικής πολιτικής. Το τελευταίο του βιβλίο (η Δημογραφία σε 55 ερωτήσεις) εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Αλφειός.
Παγώνα Δ. Λάγιου, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ
Η κυρία Παγώνα Δ. Λάγιου είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με ειδικότητα στην Παθολογία και τη Δημόσια Υγεία Κοινωνική Ιατρική. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ και το ΕΚΠΑ. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και ως Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Έχει υπηρετήσει ως Πρόσεδρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας και ως Επιστημονική Συνεργάτης στο Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στην επιδημιολογία και πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Υπήρξε μέλος (panel member) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων επί 9 έτη. Έχει υπηρετήσει ως Mέλος και Πρόεδρος του Panel των Consolidator Grants του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιτροπές σε θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία. Από τον Σεπτέμβριο 2024, υπηρετεί ως Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.
Παντελής Μεσσαρόπουλος, Γυναικολόγος, MD, MSc, MBA, PhD(c), Προέδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΤΕΚΝΥ
Ο κ. Παντελής Μεσσαρόπουλος, αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά “Saint Paul” και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα». Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία στο ΠΓΝ «ΤΖΑΝΕΙΟ» και εξειδικεύτηκε στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: στην «Παθολογία της Κύησης» και στη «Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας». Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Ακαδημαϊκός Υπότροφος στη Γ’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» και Επιστημονικός Συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ. Διαθέτει εμπειρία στη φαρμακοεπαγρύπνηση, στην ιατρική πληροφόρηση και στη σύνταξη σχεδίων διαχείρισης κινδύνου. Είναι ενεργός σε θέματα νησιωτικής υγείας, με δράση μέσω του Βελεντζείου Ιδρύματος και του προγράμματος «Υγεία για Όλους». Έχει πλούσια εθελοντική δραστηριότητα και συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑγκαλιάΖω». Από το 2019 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), με στόχο την εισαγωγή ενός νέου και πιο δίκαιου συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών στα Ελληνικά Νοσοκομεία.
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του PhARMA Innovation Forum (PIF), Πρόεδρος της Επιτροπής των Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Η κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του PhARMA Innovation Forum (PIF) καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής των Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Αποτελεί ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο διεθνώς, όπως επίσης στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της συμβουλευτικής, με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες και σε ρόλους αυξημένης ευθύνης για τη διαμόρφωση επιχειρηματικής στρατηγικής καθώς και στρατηγικής για την έρευνα και ανάπτυξη σε πολλές θεραπευτικές κατηγορίες. Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, κάτοχος μεταπτυχιακού Master στη Διοίκηση από την Οικονομική Σχολή Αθηνών (ΟΠΑ) και κάτοχος MBA με εξειδίκευση στο Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Lancaster.
Ιωάννης Μπολέτης, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, ΕΚΠΑ – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
Ο κ. Ιωάννης Μπολέτης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της μεταμόσχευσης νεφρού. Απέκτησε τις ειδικότητες της Παθολογίας και της Νεφρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Royal Hallamshire Hospital του University of Sheffield με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε Διευθυντής της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Γ.Ν.Α «Λαϊκό» (2003-2022), καθώς και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου νοσοκομείου. Το 2013 εκλέχτηκε Καθηγητής Παθολογίας και Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας. Από το 2019 υπηρετεί ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ). Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται κυρίως στη μεταμόσχευση νεφρού και την κλινική νεφρολογία, με σημαντική διεθνή παρουσία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ανοσολογικές παθήσεις του νεφρού. Σημαντικό μέρος της επιστημονικής δραστηριότητάς του αποτελεί η οργάνωση και η προώθηση της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης νεφρού στην Ελλάδα.
Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εκπόνησε τη «Στρατηγική για τη Γήρανση του Πληθυσμού» την περίοδο 2022-2023. Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ την περίοδο 1999-2004, ενώ προηγουμένως υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής (1993-1999) και της Χρηματιστηριακής Βορείου Ελλάδος (1991-1993). Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-1996) και Πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004).
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς
Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατέχει τη θέση του Προέδρου στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) από το 2018. Διετέλεσε επίσης μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΕ από το 2013. Τα τελευταία 20 χρόνια είναι Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς. Άρχισε την σταδιοδρομία του στο χώρο του φαρμάκου το 1990, σαν επιστημονικός συνεργάτης στην εταιρεία Wyeth, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Λίγους μήνες αργότερα μετακινήθηκε στην Schering AG Berlin, που σήμερα έχει απορροφηθεί από την εταιρεία Bayer. Εκεί είχε διάφορες αρμοδιότητες ως επιστημονικός συνεργάτης αρχικά, και ως υπεύθυνος κανονιστικών υποθέσεων και υπεύθυνος προϊόντων αργότερα. Στο δυναμικό της Novo Nordisk Ελλάς εντάχθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης, αφού μετοίκησε στη Θεσσαλονίκη για προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, επανήλθε στην Αθήνα αφού μετακινήθηκε στο τμήμα marketing του διαβήτη. Εργάζεται πλέον για περισσότερα από 29 συναπτά έτη στη Novo Nordisk. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει το Young Manager’s Program στο INSEAD, ενώ μιλά την Αγγλική και τη Γερμανική γλώσσα.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε το 1973 στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας, ενώ διατηρεί δυνατούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο Πολυμέσων του ΕΜΠ. Το 2001 κατασκεύασε και παρουσίασε μαζί με ομάδα συνεργατών του την πρώτη ολοκληρωμένη σελίδα για το Νομό Τρικάλων, το 3kala.gr. Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Η/Υ στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software). Το 2007 μπήκε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 300 ιδιωτικά έργα ΑΠΕ. Η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε το 2002, με την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επανεξελέγη το 2006, και το 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Επανεξελέγη Δήμαρχος το 2019 και, την ίδια χρονιά, εξελέγη και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Είναι παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη και δηλώνει ευτυχής πατέρας της Φαίης, του Κώστα και του Νίκου. Από τον Ιούνιο του 2023 είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και βουλευτής ΝΔ Α’ Αθηνών. Είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Harvard Kennedy School (Μάστερ στη Δημόσια Πολιτική) και στο Πανεπιστήμιο MIT (M.Sc. στην Τεχνολογική Πολιτική). Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων. Από το 2019 μέχρι το 2023, ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που αναβάθμισαν τις σχέσεις κράτους-πολίτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, δημιουργήθηκε το gov.gr, η ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες – όπως το Gov.gr Wallet και το βραβευμένο My Health app. Επίσης, ορίστηκε Πρόεδρος της Συνόδου του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ το 2021 και το 2024. Από το 2023 μέχρι το 2025, ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ηγήθηκε της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύει τη θωράκιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, προάγει τη διεθνοποίησή τους και ορίζει σαφές πλαίσιο λειτουργίας για τα μη κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Τα σχολεία εισέρχονται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, με το Ψηφιακό Σχολείο και το Ψηφιακό Φροντιστήριο να παρέχουν δωρεάν ενισχυτική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παράλληλα, η πλατφόρμα stop–bullying.gov.gr για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα αυστηρότερα παιδαγωγικά μέτρα και οι «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» αποτύπωσαν την ακλόνητη δέσμευση του Υπουργείου για πιο ασφαλή σχολεία. Ο κ. Πιερρακάκης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.
Δημήτρης Τσιφτσής, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας
Ο κ. Δημήτρης Τσιφτσής είναι γενικός χειρουργός με εξειδίκευση στην Επείγουσα ιατρική, με μακρά νοσοκομειακή καριέρα στην Ελλάδα. Έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στο Εθνικό Συστήμα Υγείας και υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής. Είναι Συντονιστής Διευθυντής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΓΝ Νίκαιας του οποίου έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη από το 2016. Έλαβε πτυχίο ιατρικής από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακό τίτλο στην «Διεθνή Ιατρική – Διαχείριση κρίσεων υγείας» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Το 2021 του απονεμήθηκε ο τίτλος της ιατρικής εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής από το Υπουργείο Υγείας. Έχει συμμετοχή σε δημοσιεύσεις και κεφάλαια βιβλίων και ομιλίες σχετικά με την Επείγουσα ιατρική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη διοίκηση και λειτουργία του ΤΕΠ. Είναι μέλος της επιτροπής εξετάσεων για την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και μέλος επιτροπών της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας για θέματα που σχετίζονται με την επείγουσα ιατρική και την ανάπτυξη των ΤΕΠ. Το έργο του στην Επείγουσα ιατρική έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Έχει βραβευθεί για τις καινοτόμες δράσεις του και την προσφορά του στην Επείγουσα ιατρική και την εκπαίδευση.
Θεόδωρος Ελ. Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων γεννήθηκε στη Μυτιλήνη Λέσβου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Southampton, στην Αγγλία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο του City, London Business School. Από το 1992 έως και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Oμίλου ELPEN. Ο Όμιλος της ELPEN το 2024 είχε κύκλο εργασιών 430.000.000 ευρώ. Διαθέτει 3 παραγωγικές μονάδες στο Πικέρμι Αττικής ενώ από το 2023 είναι σε λειτουργία και το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων 12.000 τ.μ. στην Κερατέα Αττικής. Ο Όμιλος απασχολεί περισσότερους από 1.600 εργαζομένους. Η ELPEN κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην αγορά του φαρμάκου, εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες και έχει το μεγαλύτερο Ιδιωτικό Πειραματικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. O κ. Τρύφων είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ενός Συλλόγου με 56 μέλη που διατηρούν 45 παραγωγικές μονάδες. Από το 2019 είναι Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και Μέλος του ΔΣ της Medicines for Europe, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενόσημων & Βιοϊσοδύναμων Φαρμάκων.
Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ Α.Ε
Η κυρία Νίκη Τσούμα είναι στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα της Πληροφορικής, με εκτενή εμπειρία στον σχεδιασμό, την ανάλυση και την υλοποίηση σύνθετων έργων ΤΠΕ. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στον Προγραμματισμό και την Ανάλυση Συστημάτων, και αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι εισηγήτρια στην ΕΣΔΔΑ σε αντικείμενα ITS Project Management και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και external expert της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση καινοτόμων προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος H2020. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό, την ανάλυση, την ανάπτυξη, την υλοποίηση και την εγκατάσταση μεγάλων, πολύπλοκων και κρίσιμων έργων Πληροφορικής της Δημόσιας Διοίκησης, αναλαμβάνοντας ρόλους μέλους Ομάδων Διοίκησης Έργων και Υπευθύνου Έργων, επί 25 έτη θητείας στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Από το 2010 έως το 2014 υπήρξε σύμβουλος σε θέματα αναδιοργάνωσης και διαχείρισης έργων Πληροφορικής. Διετέλεσε Διευθύντρια και Γενική Διευθύντρια Έργων (2015–2017), Διευθύντρια Πληροφορικής του ΕΚΟΜΕ (2018–2019), και από το 2019 έως τον Απρίλιο 2024 Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Τον Απρίλιο 2024 επανέλαβε καθήκοντα Διευθύνουσας Συμβούλου. Τον Οκτώβριο 2024 τιμήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό WITSA με το βραβείο «Women In Tech Award».
Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 2014-2015. Από τον Ιανουάριο του 2015 εκλέγεται Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τον Οκτώβριο του 2015 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη συνέχεια, από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2023 άσκησε χρέη Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ την περίοδο 2019-2022 συμμετείχε ως μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024 υπήρξε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στις 24 Νοεμβρίου 2024 εξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός γιου.
Αντώνης Φιλιππίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ERC GRUP Mühendislik Danışmanlık veAr-Ge Hizmetleri A.Ş.
Ο κ. Αντώνης Φιλιππίδης, ως Επικεφαλής Στρατηγικής για την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και εννοιών στον τομέα της Υγείας και Διευθύνων Σύμβουλος της ERC GRUP Mühendislik Danışmanlık veAr-Ge Hizmetleri A.Ş. συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό Εθνικών Συστημάτων Πληροφορικής Υγείας και λύσεων για Ρυθμιστικές Αρχές Υγείας. Συνεργάζεται στενά με Υπουργεία Υγείας διαφόρων χωρών, δημόσιους και ιδιωτικούς Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και άλλους σημαντικούς φορείς της εθνικής και διεθνούς αγοράς Υγείας, επιτυγχάνοντας την εθνική και διεθνή ανάπτυξη της ERC GRUP, με κύρια εστίαση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Είναι απόφοιτος Μηχανικής Παραγωγής και Διοίκησης με έμφαση στα Οικονομικά και την Πληροφορική από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, Γερμανία. Ως ενεργό μέλος της Τουρκικής Εταιρείας Πληροφορικής, της Τουρκικής Εταιρείας Πληροφορικής Υγείας και της ομάδας HL7 Τουρκίας, ο κ. Φιλιππίδης συμβάλλει ενεργά στην προώθηση και μεταφορά της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας της Τουρκικής Πληροφορικής Υγείας στη διεθνή σκηνή. Μεταξύ άλλων, έχει υλοποιήσει την πρώτη έκδοση Εθνικού Συστήματος Πληροφορικής Υγείας (USBS) και Εθνικού Συστήματος Ραντεβού (MHRS) Τουρκίας, Εθνικά Συστήματα Υγείας Παλαιστίνης, Κοσσόβου και Αλβανίας, πρώτο εθνικό έργο τηλεϊατρικής βασισμένο σε SAAS για χρόνιες παθήσεις. πολυεθνικά έργα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες).
