Ο κοινός ύπνος των ζευγαριών που αγαπιούνται ή είναι απλώς ερωτευμένα έχει υμνηθεί από ποιητές και λογοτέχνες ως κατεξοχήν δείγμα μιας σχέσης υψηλής ποιότητας, αλλά και ως μοναδική εμπειρία. Παράλληλα, έχει συνδεθεί και με την καλή υγεία. Μία νέα επιστημονική έρευνα πηγαίνει το θέμα ακόμη παραπέρα.

Μία νέα μελέτη για τις διαπροσωπικές σχέσεις επισημαίνει ότι η ποιότητα της ρομαντικής σχέσης ενός ατόμου και το άγχος που βιώνει σε δύο βασικά σημεία της πρώιμης ενηλικίωσης (στις ηλικίες 23 και 32 ετών) σχετίζονται με την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου στη μέση ενηλικίωση, η οποία τοποθετείται γύρω στα 37 έτη.

Ακούγεται πολύπλοκο; Ας τα πάρουμε ένα – ένα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν εισπράξει θετικές εμπειρίες από τις συντροφικές τους σχέσεις  στην πρώιμη ενηλικίωση (εκεί γύρω στα 23) αντιμετωπίζουν λιγότερα αγχωτικά συμβάντα ζωής στην ηλικία των 32 ετών, ηπιότερες διαταραχές και γενικά είναι πιο ισορροπημένοι.  Κατόπιν, με τη σειρά τους αυτή η έλλειψη αγχωτικών συμβάντων έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ύπνου στην ηλικία των 37, αλλά και μετέπειτα.

Εξάλλου, ο ύπνος είναι μια κοινή συμπεριφορά σε πολλές ρομαντικές σχέσεις και είναι ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία. Τα νεαρά ζευγάρια που κοιμούνται μαζί και κοιμούνται καλά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν στρες στη δεκαετία των ’30, αλλά και περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται καλά στη δεκαετία των ’40, αλλά και αργότερα.

«Παρόλο που υφίσταται έτσι κι αλλιώς ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων που δείχνει ότι οι σχέσεις είναι σημαντικές για την υγεία -οι καλές σχέσεις έχουν θετικό αντίκτυπο σε αυτή-, μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε την πιο αναλυτική λειτουργία αυτών των σχέσεων, με παράδειγμα τον ύπνο», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Chloe Huelsnitz, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ένας τρόπος με τον οποίο οι σχέσεις επηρεάζουν την υγεία είναι μέσω των επιπτώσεών τους στο στρες των ατόμων», καταλήγει η ίδια.

Συμπέρασμα: Το αν κοιμάστε, καλά, μαζί είναι δείγμα όχι μόνο μιας υγιούς σχέσης, αλλά και ένα στήριγμα της γενικότερης υγείας.