Ούτε αράχνες ούτε φίδια ούτε κλειστοί χώροι. Εδώ είναι οι 5 κορυφαίοι και πιο συνηθισμένοι φόβοι που κρατούν τους ανθρώπους πίσω στη ζωή. Αν τους αναγνωρίσετε μπορείτε και να τους υπερνικήσετε. Έχουμε και λέμε λοιπόν, χωρίς φόβο…

Αλλαγή
Ζούμε σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και η αλλαγή συμβαίνει ταχύτερα από ποτέ. Παρά το γεγονός αυτό, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται την αλλαγή και  αντιστέκονται λυσσαλέα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε πολλές ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο σας και διατρέχετε τον κίνδυνο να παραμείνετε στάσιμοι, κολλημένοι, βαλτωμένοι. Πολλοί βέβαια άνθρωποι απεχθάνονται τις αλλαγές διότι διαβλέπουν ότι αυτό θα τους στερήσει ένα μέρος της ελευθερίας τους ή απλώς τη βολή τους. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζετε κάθε φορά τι χάνετε και τι κερδίζετε, αλλά και τι πραγματικά σας ωφελεί μεσοπρόθεσμα.

Μοναξιά
Ο φόβος της μοναξιάς μπορεί μερικές φορές να αναγκάσει τους ανθρώπους παραμένουν σε κακές, τοξικές σχέσεις, αλλά και να χρησιμοποιούν υπερβολικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να διατηρήσουν επαφή. Και ενώ είναι σωστό να αποφεύγεται η μοναξιά (οι μελέτες δείχνουν ότι είναι εξίσου επιβλαβείς για την υγεία σας όπως το κάπνισμα), είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας από υγιείς ανθρώπους και να διατηρείτε υγιείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οπότε, μη φοβάστε τη μοναξιά. Αφεθείτε σε αυτήν για να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας και να επιστρέψετε πίσω στην υγιή κοινωνικότητα.

Αποτυχία
Ένας από τους πιο κοινούς φόβους στη Γη είναι ο φόβος της αποτυχίας. Προκαλεί ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μιζέρια. Μπορείτε επίσης να σας κάνει να μην κάνετε καμία κίνηση προκειμένου να μην αποτύχετε στην υλοποίηση. Τελικά, αυτό που θα συμβεί θα είναι να χάσετε όλα τα μαθήματα ζωής που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν στην επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι άνθρωποι θα σας κρίνουν σκληρά, ανεξάρτητα από το τι κάνετε. Αλλά η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ταυτόχρονα με τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, αλλά και για να ζήσετε σύμφωνα με τις αξίες σας, είναι το κλειδί για να ζήσετε καλύτερα τη ζωή σας.

Απόρριψη
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν πράγματα όπως το να γνωρίζουν νέους ανθρώπους ή να προσπαθούν να εισέλθουν σε μια νέα σχέση, λόγω του φόβου της απόρριψης. Είτε είστε φοβισμένοι να ζητήσετε ραντεβού από ένα ελκυστικό πρόσωπο ή να ζητήσετε από τον προϊστάμενό σας αύξηση ή να πείτε απλώς την άποψή σας ενώπιον όλων, ο φόβος απόρριψης μπορεί να σας κρατήσει καθηλωμένους. Και μια χαμένη ευκαιρία ενοχλεί περισσότερο από μια απόρριψη, ειδικά όσο περνάει ο καιρός…

Αβεβαιότητα
Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν να δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό λόγω αβεβαιότητας. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το νέο θα κάνει τη ζωή καλύτερη και θα φέρει χαρά. Είτε φοβάστε να δεχτείτε μια νέα δουλειά είτε φοβάστε να μετακομίσετε σε μια νέα πόλη, μην αφήσετε τον φόβο της αβεβαιότητας να σας κρατήσει πίσω. Σχετικό με την αβεβαιότητα είναι και ο φόβος ότι κάτι κακό θα συμβεί είτε για λόγους νομοτέλειας (θάνατος) είτε λόγω κάποιου ατυχήματος είτε λόγω γήρανσης. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι χρησιμοποιήσετε όσο περισσότερο λογική γίνεται και να προσθέσετε συναίσθημα και τόλμη στο εγχείρημά σας.