Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πώς όσο μεγαλώνουν, μεγαλώνει και η δυσκολία τους να διαχειριστούν το καθημερινό στρες, παρότι έχουν περισσότερες εμπειρίες και μολονότι έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες, έχοντας περάσει τρόπον τίνα δια πυρός και σιδήρου. Κι όμως, το φαινόμενο είναι απολύτως φυσιολογικό, ισχύει, εξηγείται και αντιμετωπίζεται.

Το στρες είναι η συναισθηματική και η σωματική αντίδραση απέναντι σε καταστάσεις που μας πιέζουν, στην προσωπική ζωή ή την εργασία. Μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα (με μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, εφιδρώσεις κ.ά.), στη διάθεση (δυσθυμία, θυμός, στενοχώρια) ή στη συμπεριφορά (επιθετικότητα, αρνητισμός, χαμηλή αυτοεκτίμηση). Τα σημάδια του στρες μπορούν να μιμούνται συμπτώματα απώλειας μνήμης ή άνοιας και περιλαμβάνουν αλλαγές της όρεξης, προβλήματα συγκέντρωσης, σύγχυση. Σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση που προκαλεί στο άτομο είναι μεγάλη, καθώς υπονομεύει μια σειρά από δείκτες υγείας, αλλά και τη λειτουργικότητά του ατόμου εν γένει.

Η ηλικία επιδράει στο στρες
Μία παράμετρος που ίσως δεν της έχει δοθεί τόση έμφαση όσο θα έπρεπε είναι αυτή της ηλικίας. Όσο μεγαλώνουμε δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε το άγχος μας, όχι για κάποιον άλλο λόγο παρά για αυτόν ακριβώς: την ηλικία.

Περνώντας τα 50 το σώμα εύλογα δεν μπορεί να χειριστεί το στρες με τον ίδιο τρόπο που έκανε όταν ήσασταν νεότεροι. Νεότητα κατά βάση σημαίνει και μεγαλύτερη αντοχή, καλύτερη φυσική κατάσταση, περισσότερη δύναμη. Η γήρανση συνεπάγεται την υποβάθμιση όλων αυτών. Το πιθανότερο είναι η καρδιά και οι πνεύμονες να μην έχουν την ικανότητα που κάποτε είχαν και το σώμα μπορεί να είναι ήδη φορτωμένο από κούραση και δύσκολες καταστάσεις.

Επιπλέον, στη μέση ηλικία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και διανοητικά το στρες, διότι ήδη οι άνθρωποι είναι επιβαρυμένοι από αποτυχίες, ματαιώσεις και απώλειες του παρελθόντος. Ένας καλός ύπνος πάντα βοηθάει να ρυθμιστεί το στρες και φέρνει ηρεμία, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι όμως αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από παλιά και μάλιστα όχι ανέμελα, αλλά με πολλές έγνοιες στο κεφάλι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών στρες στον εγκέφαλο.
Μία άλλη αιτία που το στρες είναι πιο δύσκολο αντιμετωπίσιμο σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ότι τα προβλήματα και οι καταστάσεις είναι πιο περίπλοκες σε σχέση με τη νεότητα, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Είναι διαφορετικό να έχεις την ευθύνη μόνο του εαυτού σου και διαφορετικό να έχεις παιδιά, αλλά και ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται φροντίδα.

Πώς θα το διαχειριστείτε καλύτερα
Η αντιμετώπιση του στρες και η ρύθμισή του ξεκινάει πάντα από την αντίληψη ότι το άτομο μπορεί να το διαχειριστεί, ότι το στρες είναι διαχειρίσιμο δηλαδή. Συν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια, αλλά είναι η οπτική γωνία που δυσκολεύει τα πράγματα -ο τρόπος δηλαδή που αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση. Από εκεί και πέρα, ένας ειλικρινής διάλογος με τον εαυτό μας, πάντα βοηθάει, έτσι ώστε να δούμε τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή και για ποιες αξίζει ή δεν αξίζει να πιεζόμαστε. Μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης, παίρνοντας μέρος στη ζωή της γειτονιάς και της κοινότητάς σας, φροντίζοντας τον εαυτό σας. Κοιμηθείτε καλά, τραφείτε καλά, ασκηθείτε και υιοθετήστε πιο υγιεινές συνήθειες και φυσικά εκλογικεύστε τις ανησυχίες σας, αυτά είναι τα βασικά και θα είναι όσο χρονών και να γίνετε!