Μπορούν τρία γράμματα να μας αλλάξουν τη ζωή; Ίσως το ερώτημα να μη βγάζει νόημα για τις μικρές αποφάσεις που πήραμε στη διάρκεια της εβδομάδας. Αν ανατρέξουμε όμως σε στιγμές που το ναι ή το όχι ήταν καθοριστικής σημασίας, τότε ναι, τα τρία γράμματα που επιλέξαμε μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωής μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 9 στους 10 Βρετανούς αισθάνονται ότι έκαναν πίσω και δεν αποτόλμησαν το ναι λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης (31%), έλλειψης εμπιστοσύνης (38%) ή τον φόβο της αποτυχίας (26%). Οι συμμετέχοντες δήλωσαν μετανιωμένοι για διάφορες αποφάσεις, όπως την ευκαιρία για μια νέα δουλειά ή τη «μοναδική αγάπη» που άφησαν να φύγουν μέσα από τα χέρια τους.

Ένα 12% αισθάνεται ότι η άρνηση έχει γίνει δεύτερη φύση του, με την ευκολία στο όχι να επιστρέφει μπούμερανγκ· η έρευνα έδειξε ότι οκτώ περίπου φορές την εβδομάδα -ή πάνω από 400 τον χρόνο- θα μετανιώσουμε για μικρές ή μεγαλύτερες αρνήσεις μας, από την κλήση ενός φίλου ή συγγενή που δεν απαντήσαμε έως την απόρριψη ευκαιριών που θα μπορούσαν να φέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή μας.

Ο χρόνος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε για τις αποφάσεις μας. Οι νέοι 18-24 ετών της γενιάς Ζ βιώνουν εντονότερα την κατάσταση -θα μετανιώσουν 11 φορές την εβδομάδα ή 572 φορές το χρόνο-, τα χρόνια όμως που περνούν θα αμβλύνουν τις δεύτερες σκέψεις και την απογοήτευση από τα όχι που ειπώθηκαν, κάνοντάς μας να μετανιώνουμε 6 φορές την εβδομάδα ή 312 φορές το χρόνο.

Η διάσημη ψυχολόγος, Donna Dawson, εξηγεί:

«Η ικανότητα να λέμε “ναι” επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων η στάση των γύρω μας. Αν γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων που μας επισημαίνουν να μη ρισκάρουμε, να μην κάνουμε το μεγάλο βήμα, να μην απλώσουμε τα πόδια μας μακρύτερα από το πάπλωμα και να μη χαλάσουμε τη βολή μας, θα παίξουμε εκ του ασφαλούς και θα κάνουμε πίσω.

»Αν η αρνητική φωνούλα που ζει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων μας λέει “καλύτερα όχι”, μπορεί να γίνει η κύρια φωνή με την οποία θα συντονιζόμαστε αυτομάτως. Καλύτερα να αμφισβητούμε αυτή τη φωνή διερωτώμενοι “γιατί όχι;”, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις κατά μέτωπο και να ανακαλύπτουμε τι είμαστε πραγματικά ικανοί να πετύχουμε. Επιλέγοντας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που μας επιφυλάσσει η μέρα, θα αυξήσουμε την αυτοπεποίηθησή μας».

Τα 33 είναι η μαγική ηλικία οπότε αρχίζουμε να αποβάλλουμε τις αναστολές μας και να βρίσκουμε το θάρρος για περισσότερα “ναι”. Μέσα από την αναδρομή στη ζωής τους έως σήμερα, τα 10 top πράγματα στα οποία οι συμμετέχοντες εύχονταν να είχαν πει ναι είναι:

  • οι ευκαιρίες για ταξίδια (23%)
  • η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων (21%)
  • η αποδοχή βοήθειας από κάποιον (18%)
  • οι νέες περιπέτειες (17%)
  • η εξασφάλιση χρόνου για τους φίλους (17%) ή
  • με αγαπημένα πρόσωπα (17%)
  • ο χρόνος με την οικογένειά (17%)
  • η έναρξη πιο υγιεινής διατροφής (16%)
  • ο τερματισμός μιας σχέσης (14%)
  • μια νέα δουλειά (14%).

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι και ανησυχίες: Μη διστάζετε να τα αντιμετωπίσετε – Το κόλπο των 4″ για να τα ξεπεράσετε

Εμμονές: Τι κρύβουν και πώς θα απαλλαγείτε

Θυμός: Γιατί δεν πρέπει να πέφτετε για ύπνο με νεύρα – Το μυστικό για να κρατήσει η σχέση