Οι ρυθμοί της ζωή είναι έντονοι στις μεγάλες πόλεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα υγείας που ούτε καν πολλές φορές μπορούμε να φανταστούμε. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, δεν κινδυνεύουμε μόνο από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και από την ηχορύπανση, καθώς η μακροχρόνια έκθεση μας στο θόρυβο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και ειδικότερα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ εκτιμάται ότι θα λάβει τεράστιες διαστάσεις μέχρι το 2050, με τους ασθενείς να φτάνουν τα 130 εκατομμύρια.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο στη Δανία 1.216 περιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ από τις συνολικά 8.475 το 2017 ενδέχεται να συσχετίζονται με την ηχορύπανση των πόλεων, προσθέτοντας ακόμα ένα παράγοντα αύξησης του κινδύνου μαζί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ του θορύβου που προκαλείται από την κίνηση στους δρόμους και τις σιδηροδρομικές γραμμές σε δύο εκατομμύρια ενήλικες που διέμεναν στη Δανία άνω των 60 ετών την περίοδο μεταξύ 2004 και 2017.

Έπειτα οι ερευνητές έκαναν μια εκτίμηση του θορύβου αυτού τόσο στις περιοχές της Δανίας που ήταν εκτεθειμένες στο θόρυβο όσο και σε αυτές που ήταν λιγότερο εκτεθειμένες. Αναλύοντας εθνικά ιατρικά δεδομένα για να εντοπίσουν όλες τις περιπτώσεις άνοιας από όλες τις αιτίες, εντόπισαν 103.500 περιστατικά κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατήρησαν είναι ότι μέσα στη δεκαετία αυτή έκθεσης στο θόρυβο του δρόμου αλλά και του σιδηροδρόμου στις περισσότερες και λιγότερο εκτεθειμένες πλευρές των κτιρίων σχετίστηκε με τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από όλες τις αιτίες.

Μια περαιτέρω ανάλυση σύμφωνα με τον τύπο της άνοιας ανέδειξε ότι τόσο ο θόρυβος από τα οχήματα όσο και από τους σιδηροδρόμους αυξάναν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ -27% υψηλότερη επικινδυνότητα από το θόρυβο του δρόμου και 24% από την έκθεση σε θόρυβο των σιδηροδρόμων. Παρόλα αυτά, μόνο ο θόρυβος των οχημάτων συσχετίστηκε με τον αυξημένο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

Πώς εξηγούν οι επιστήμονες αυτό το φαινόμενο; Ο θόρυβος αυξάνει τις ορμόνες του άγχους και τις διαταραχές του ύπνου, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου,  αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και φλεγμονή, ορισμένοι δηλαδή από τους προάγγελους της εμφάνισης άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τον κίνδυνο άνοιας.

Ο θόρυβος που σχετίζεται με τις συγκοινωνίες και τα μέσα μεταφοράς έρχεται δεύτερος στην κατάταξη με τους χειρότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες για τη δημόσια υγεία πίσω από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη. Υπάρχει μάλιστα προηγούμενο ερευνητικό υπόβαθρο που συνδέει την ηχορύπανση με διάφορα προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, όχι όμως για τις περιπτώσεις άνοιας.

Διαβάστε επίσης: 

Ηχορύπανση: «Κλέβει» 1.000.000 ώρες ζωής κάθε χρόνο

Άνοια: Δύο τρόποι να έχετε γερή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα