Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ηλικιωμένους στον Καναδά ανακάλυψε ότι περίπου 1 στους 8 ηλικιωμένους έπαθε κατάθλιψη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι αριθμοί είναι ακόμη χειρότεροι για εκείνους που είχαν βιώσει κατάθλιψη και στο παρελθόν: Μέχρι το φθινόπωρο του 2020 περίπου οι μισοί (45%) ανέφεραν ότι υπέφεραν από καταθλιπτικά συμπτώματα. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, ανέλυσε τις απαντήσεις της Μακροπρόθεσμης Καναδικής Μελέτης Γήρανσης, η οποία συνέλεξε δεδομένα από συμμετέχοντες σε μια χρονική διάρκεια περίπου 7 ετών.

«Τα υψηλά ποσοστά των ανθρώπων που βίωσαν για πρώτη φορά κατάθλιψη το 2020 υπογραμμίζουν το κόστος που είχε η πανδημία στην ψυχική υγεία ανθρώπων που ήταν προηγουμένως υγιείς», δήλωσε η Andie MacNeil, πρώτη συντάκτρια της μελέτης.

«Η πανδημία έφερε δραματικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων και όσοι είχαν ιστορικό κατάθλιψης ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές διαταραχές της ψυχικής τους υγείας», συμπλήρωσε η Sapriya Birk, φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster και συνεργάτις της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε μια σειρά από παράγοντες που σχετίστηκαν με την κατάθλιψη σε ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως οι αλλαγές στο εισόδημα και τις οικονομίες, η μοναξιά, ο χρόνιος πόνος, η δυσκολία πρόσβασης σε παροχές υγείας, το ιστορικό δυσμενών εμπειριών στην παιδική ηλικία και οι σχέσεις με την οικογένεια.

Οι ηλικιωμένοι που δήλωσαν ότι, πριν την πανδημία, το εισόδημά τους ήταν ανεπαρκές για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών και όσοι είχαν αποταμιεύσει λιγότερα χρήματα ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό υπογραμμίζει τη δυσανάλογη επιβάρυνση των ατόμων που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου επιδεινώθηκαν από την οικονομική ανασφάλεια που δημιούργησε η πανδημία, ιδιαίτερα σε εκείνους που ούτως ή άλλως διέθεταν λιγότερους πόρους», εξήγησε η Margaret de Groh, Επιστημονική Υπεύθυνη του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Καναδά.

Οι άνθρωποι που βίωσαν διάφορες μορφές μοναξιάς, όπως το να νιώθουν εντελώς απομονωμένοι, χωρίς συντροφιά, αντιμετώπιζαν περίπου 4 με 5 φορές αυξημένο κίνδυνο τόσο περιστασιακών, όσο και επαναλαμβανόμενων καταθλιπτικών επεισοδίων.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το lockdown αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο ψυχικά για τους ηλικιωμένους που ήταν απομονωμένοι. Οι κοινωνικές επαφές και η υποστήριξη από τον περίγυρο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία», υποστήριξε η Ying Jiang, επιδημιολόγος στον καναδικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Επιπροσθέτως, οι ηλικιωμένοι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο και όσοι είχαν δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση σε παροχές υγείας, φάρμακα ή θεραπείες ήταν πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του lockdown. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά το Σύστημα Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η διαρκής πρόσβαση όσων το έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες υγείας σε μελλοντικές πανδημίες», δήλωσε ο καθηγητής Paul J. Villeneuve από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Carleton.

Οι ηλικιωμένοι που είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια ήταν επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη στα τέλη του 2020, ενώ όσοι ήρθαν σε σύγκρουση με το οικογενειακό τους περιβάλλον αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο. «Η σύγκρουση με την οικογένεια αποτελεί πολύ επιδραστικό παράγοντα, που επηρεάζει την ψυχική υγεία, ακόμη κι όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι καλές. Συνυπολογίζοντας τις δυσκολίες και το στρες που δημιούργησε στους ανθρώπους το lockdown, η ένταση μεταξύ των οικογενειών ήταν ένα αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο», είπε η καθηγήτρια Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ζωής και Γήρανσης του Καναδά.

«Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να αποτελέσουν έναν συναγερμό, ώστε να υπάρξει βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, με σκοπό να εντοπίζονται πιο αποτελεσματικά οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης», κατέληξε η MacNeil.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάθλιψη: Πέντε αλλαγές στη συμπεριφορά που μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα

Εμμηνόπαυση – Ορμονοθεραπεία: Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη; Έρευνα απαντά

Κατάθλιψη και άγχος: Η ευχάριστη συνήθεια που αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισής τους