Αναμφισβήτητα συναντάτε ανθρώπους που λένε: «Αν και είμαι 45, στο μυαλό μου νιώθω σαν να είμαι ακόμα στα 25. Έχω την ίδια ενέργεια, πάθος, και ικανότητα να κάνω πράγματα». Το οποίο είναι πάρα πολύ καλό, όταν δεν συνοδεύεται από ανωριμότητα και παλιμπαιδισμό, όταν δηλαδή η άρνηση του ατόμου να μεγαλώσει εκδηλώνεται με μια τάση επιστροφής ή προσκόλλησης στο παρελθόν με φερσίματα που δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους που είναι ή πλησιάζουν στη μέση ηλικία.

Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί να εκδηλώνεται με ανασφάλεια και με ευαλωτότητα, με το άτομο να αναγκάζεται να κρύβεται πίσω από άλλους ισχυρούς πόλους -ακόμη και τους γονείς του- και να εκδηλώνεται με φοβίες και ατολμία. Επιπλέον, εκείνοι που τείνουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως νεότερους από ό, τι είναι, πολύ εύκολα υιοθετούν μια παθητική στάση στις σχέσεις τους, η οποία ενισχύει τα παιδικά συναισθήματα και γίνονται εύκολα υποχείρια, αρκεί κάποιος να τους χαϊδέψει τα αυτιά.

Ασφαλώς αυτά τα χαρακτηριστικά οικοδομήθηκαν στην παιδική ηλικία και εάν κάποιος έχει μεγαλώσει σε μια χαοτική οικογένεια με μπερδεμένες σχέσεις ή στον αντίποδα, εάν οι γονείς του ήσαν εξαιρετικά προστατευτικοί, ναι όντως αυτό μπορεί να δώσει ως αποτέλεσμα έναν αιώνιο έφηβο, ένα παιδί που δεν θέλει να μεγαλώσει, ακόμη και στα 50 του. Αλλά αυτό δεν είναι καλό να συμβαίνει και πραγματικά δεν χρειάζεται να ζείτε έτσι. Ίσως ήρθε η ώρα να διορθώσετε αυτό το έλλειμμα, να απογαλακτιστείτε και να γίνεται ο ενήλικας, που άλλωστε είστε. Δείτε παρακάτω τέσσερα βήματα για να ξεκινήσετε.

Βρείτε τα σημεία που πυροδοτούν την παιδικότητα
Ξεκινήστε με το παρελθόν και εντοπίστε εκείνους τους ανθρώπους και καταστάσεις που ενεργοποιούν πιο εύκολα τις αντιδράσεις μικρού παιδιού, χτυπώντας φλέβα όπως λέμε.  Γνωρίζοντας τι και πότε ενεργοποιούνται αυτά τα ερεθίσματα ενόχλησης και πόνου, μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέπετε τέτοιες καταστάσεις και να προσπαθήσετε να φερθείτε διαφορετικά.

Αναγνωρίστε τα παιδικά φερσίματα πάνω σας
Είναι μια νεύρωση στο στομάχι, ένα αίσθημα άγχους ή αίσθημα ανικανότητας, μια τάση στο να ακκίζεστε και να καμώνεστε; Το κλειδί είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτά τα συναισθήματα όταν είναι ακόμα σε χαμηλότερο επίπεδο, πριν εκδηλωθούν με ένταση. Αυτό θα σας ανοίξει ένα παράθυρο στον εξορθολογισμό της συμπεριφοράς σας.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως έναν αυτόνομο ενήλικα
Μόλις το κάνετε, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Συζητήστε με τον εαυτό σας και πείτε του: «Δεν είμαι παιδί. Δεν χρειάζεται να φοβάμαι. Είμαι ενήλικας. Είμαι 40 χρονών. Κάντε το αυτό και κάθε φορά που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που απαιτεί ώριμη αντιμετώπιση. Αυτό άλλωστε είναι το πρόσωπο που βλέπουν οι άλλοι, ο μεγαλύτερος, ικανός εαυτός σας, και όχι ένα παιδί σε σώμα μεγάλου.

Μάθετε να προβλέπετε
Εάν, για παράδειγμα, αισθάνεστε φοβισμένοι από την επερχόμενη συνέντευξη εργασίας σας ή την ετήσια αξιολόγηση με το αφεντικό σας, μπείτε σε λειτουργία ενήλικα. Κάντε το ίδιο όταν η σχέση σας σάς πιέζει για δέσμευση ή οι φίλοι σας θέλουν πάλι να αποφασίσουν για εσάς. Αποφασίστε από πριν τι θα ρωτήσετε, τι θα απαντήσετε και ποια είναι τα όριά σας. Κάντε μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα, βγείτε από τη ζώνη άνεσης και αυξήστε τη συνολική αυτοπεποίθησή σας, μέσα από το να προβλέπετε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Με τις πρακτικές αυτές  μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε κάπως σαν ο ενήλικας που είστε.