Ασκήσεις αναπνοών, διαλογισμός, βελονισμός, μπαλάκια ή μπλοκ ζωγραφικής antistress είναι κάποιες δημοφιλείς μέθοδοι καταπολέμησης του χρόνιου μη παραγωγικού άγχους όπως το εργασιακό καθώς και των σοβαρών επιπτώσεών του, από την ψυχική εξάντληση έως την υπέρταση και τις διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη. Τα πράγματα ωστόσο μπορεί να γίνουν ευκολότερα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και μόνη προϋπόθεση να λειτουργεί η όσφρηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών της Σεμνάν στο Ιράν που δημοσιεύεται στο Explore: The Journal of Science & Healing, μια πρακτική που έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας και λαούς της Αιγύπτου, της Κίνας και της Ινδίας, η αρωματοθεραπεία, μπορεί να ανακουφίσει από το στρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν απαιτείται μασάζ αλλά αρκεί η ειπνοή ενός συγκεκριμένου αιθέριου ελαίου.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλης τον Mohsen Emadikhalaf εξέτασε την επίδραση τριών διαφορετικών ελαίων (τριανταφύλλου, σουσαμιού, λεβάντας) σε 118 επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό) με διάμεση ηλικία τα 36 έτη και προϋπηρεσία άνω των 10 ετών. Πρόκειται για εργασιακό κλάδο που έχει ταυτιστεί σχεδόν με το burnout -και δη κατά την περίοδο της πανδημίας- σε σημείο να επηρεάζεται η εργασιακή απόδοση και η προσωπική ζωή, με οριστική λύση την παραίτηση.

Οι εργαζόμενοι κρέμασαν στο λαιμό τους για έναν μήνα από ένα φιαλίδιο 0.5ml με αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και λεβάντας για τις δύο ομάδες -τα οποία έχουν συσχετιστεί με αγχολυτικές και υπναγωγές ιδιότητες- και σουσαμιού για την τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου). Το φιαλίδιο δόθηκε στην αρχή της βάρδιας και οι συμμετέχοντες το φορούσαν για δύο ώρες κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα άγχους κατά την έναρξη του πειράματος και έπειτα μετά από δύο και τέσσερις εβδομάδες. Τα μέγιστα επίπεδα άγχους κυμαίνονταν μεταξύ 104-136 βαθμών, τα μέτρια μεταξύ 69-103 και τα χαμηλότερα κάτω από 68 βαθμούς.

Photo: Shutterstock

Αν και τις πρώτες δύο εβδομάδες δεν παρατηρήθηκε διαφορά, μετά τις τέσσερις φάνηκε η υπεροχή του ροδέλαιου και συγκεκριμένα:

  • το ροδέλαιο συνδέθηκε με μείωση του άγχους κατά 13%, από 85 σε 74 βαθμούς κατά μέσο όρο
  • στην ομάδα του σησαμέλαιου η μείωση ήταν μόλις 2% (από 88 σε 86 βαθμούς)
  • δηλαδή στην ομάδα του ροδέλαιου παρατηρήθηκε χαμηλότερη βαθμολογία στο τεστ άγχους κατά 12 βαθμούς συγκριτικά με την ομάδα σησαμέλαιου
  • το έλαιο λεβάντας μείωσε τα επίπεδα άγχους από 89 σε 80 βαθμούς, όχι όμως στατιστικά σημαντική διαφορά σύμφωνα με τους ερευνητές, με τη διαφορά στους 6 μόλις βαθμούς από την ομάδα σησαμέλαιου.

«Δεδομένου ότι το εργασιακό άγχος και στις δύο ομάδες παρέμβασης μειώθηκε συν τω χρόνω, η επίδραση της αρωματοθεραπείας μπορεί να είναι σωρευτική και να αυξάνεται με τη συνεχή χρήση όσο περνά ο καιρός» ανέφεραν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι η επίδραση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα έλαια επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, διεγείροντας το οσφρητικό νεύρο που συνδέεται με το μεταιχμιακό (ή λιμβικό) σύστημα, το οποίο εμπλέκεται στις συναισθηματικές λειτουργίες.

Διαβάστε επίσης:

Το αρωματικό βότανο που μειώνει τη χοληστερόλη, διώχνει το άγχος και ρυθμίζει την πίεση

Το μαγικό βοτάνι που διώχνει το άγχος, τονώνει τη μνήμη και την άμυνα

Όσφρηση: Τι ρόλο παίζει για αξέχαστες διακοπές