Ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου μεγαλώνει με την αύξηση της επιβάρυνσης από το άγχος, τα οικονομικά προβλήματα και τα δυσμενή γεγονότα της ζωής, σύμφωνα με μία μεγάλη διεθνή μελέτη με κύριους συγγραφείς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμπουργκ. Ειδικότερα, οι ερευνητές κατάφεραν να συνδέσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου με τα υψηλά επίπεδα στρες.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open περιελάμβανε 118.606 άτομα από 21 χώρες, πέντε από τις οποίες ήταν χαμηλού εισοδήματος, δώδεκα μεσαίου και τέσσερις υψηλού εισοδήματος. Οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, ήταν όλοι ηλικίας από 35-70 ετών με μέσο όρο τα 50 έτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τους τέθηκαν ερωτήματα σχετικά το προσλαμβανόμενο άγχος του τελευταίου έτους. Ως άγχος ορίστηκε το αίσθημα νευρικότητας, οξυθυμίας ή στρες λόγω παραγόντων στη δουλειά ή το σπίτι, ή η εμπειρία δύσκολων γεγονότων και περιόδων στη ζωή τους. Τέτοια γεγονότα θεωρούνται το διαζύγιο, η ανεργία, το πένθος ή μια σοβαρή ασθένεια, ενώ το άγχος αξιολογήθηκε από το μηδέν(καθόλου άγχος) έως το τρία (έντονο άγχος).

Από τους συμμετέχοντες, το 7,3%  βρέθηκε να έχει υποστεί σοβαρό άγχος, το 18,4% μέτριο, το 29,4% χαμηλό και το 44% καθόλου άγχος. Τα άτομα που έχουν υποστεί σοβαρό άγχος ήταν πιο νέα ηλικιακά, είχαν σχετιστεί με το κάπνισμα ή την παχυσαρκία και προέρχονταν από χώρες υψηλού εισοδήματος.

Βάσει μελέτης, τα άτομα παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2021, κάτι που σημαίνει πως η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν τα δέκα χρόνια. Την περίοδο αυτή, καταγράφηκαν 5.934 καρδιαγγειακά συμβάντα με τη μορφή του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας. Μετά από κάποιες προσαρμογές στους παράγοντες κινδύνου ανάμεσα στο υψηλό και το χαμηλό στρες, βρέθηκε πως στους συμμετέχοντες με υψηλό άγχος ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου αυξήθηκε κατά 22%, ο κίνδυνος του καρδιακού επεισοδίου κατά 24% και του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%.

H μελέτη βασίστηκε στην πληθυσμιακή μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiological (PURE) και υλοποιήθηκε από την Annika Rosengren, καθηγήτρια Ιατρικής, με επικεφαλής τη συνάδελφό της Ailiana Santosa, πρώτη συγγραφέα της μελέτης.

«Δεν είναι γνωστό ακριβώς το τι προκαλεί τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ανάμεσα σε έντονα αγχώδεις ανθρώπους, όμως πολλές διαφορετικές διεργασίες του οργανισμού μας όπως η αθηροσκλήρωση και η θρόμβωση μπορεί να επηρεαστούν από το άγχος» λέει η Rosengren

«Αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως, πρέπει να σκεφτούμε πως το άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας που τροποποιείται» συνέχισε η ίδια.

«Η επίδραση του άγχους στην καρδιαγγειακή νόσο έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό και οι προσεγγίσεις που θέλουν τη μείωση του άγχους είναι πολλά υποσχόμενες για τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων» τόνισε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά και επικεφαλής ερευνητής Salim Yusuf.

 

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Τρώμε έξυπνα και αποσυμπιέζουμε την ένταση

Έξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος

Η εναλλακτική άσκηση που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος