Ερώτηση:

Πώς μπορώ να περιορίσω την έντονη κινητικότητα του εντέρου σε ένα ευερέθιστο έντερο με εκκολπώματα;

Ο κύριος Γεώργιος Καλλιμάνης Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η κινητικότητα του εντέρου επηρεάζεται από τις διατροφικές μας συνήθειες! Τα λιπαρά, οι φυτικές ίνες, τα σπόρια, οι φλούδες κλπ είναι δυνατόν να επιταχύνουν τις κινήσεις του εντέρου. Αντίθετα τα αμυλούχα (εξαιρουμένων των πολύσπορων και ολικής αλέσεως) και οι πρωτεΐνες κατά κύριο λόγο τις επιβραδύνουν. Επομένως, πρέπει να κατευθύνετε την δίαιτα σας προς την δεύτερη κατηγορία τροφών.

Επιπλέον, ο καφές, το αλκοόλ, τα πιπέρια και τα καρυκεύματα μπορεί να ενισχύουν την εγρήγορση του εντέρου. Προσοχή λοιπόν και σε αυτά. Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε αυτή μπορεί να περιλαμβάνει απλά σπασμολυτικά του εντέρου όπως το πιναβέριουμ, την μεμπεβερίνη, την τριμεμπουτίνη κλπ ή  αγχολυτικά όπως βρωμαζεπάμη ή αλπραζολάμη.
Εξυπακούεται ότι όλα αυτά ισχύουν εάν και εφόσον αποκλειστούν όλα τα πιθανά οργανικά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη συμπεριφορά του εντέρου και για αυτό καλόν θα είναι να υποβληθείτε στον κατάλληλο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο.

Επίσης, απαραίτητη είναι η κλινική εξέταση από γαστρεντερολόγο και η έκδοση συνταγής και διαιτολογίου.

Υ.Γ.: Σημειώνεται ότι εξαιτίας της παρουσίας των εκκολπωμάτων πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία δυσκοιλιότητας και ως εκ τούτου η δίαιτα σας και η φαρμακευτική αγωγή σας θα πρέπει να είναι προσεκτική.