Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση στην εφηβεία αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρης γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων σε σύγκριση με τους υγιείς εφήβους χωρίς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές αξιολόγησαν 141 έφηβους με κανονικό βάρος, 156 παχύσαρκους και 151 με διαβήτη τύπου 2, με μέσο όρο ηλικίας τα 17,6 έτη στην αρχή της μελέτης. Στο τέλος της έρευνας, οι έφηβοι με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) – σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια στη μελλοντική ζωή – εμφάνισαν μεγαλύτερες πιθανότητες για παχύτερες και σκληρότερες καρωτίδες αρτηρίες, τις βασικές αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι αργές μεταβολές στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης ξεκινούν σε νεαρή ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Justin R. Ryder, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής και αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Κέντρο για την Παιδική Παχυσαρκία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη. Η αθηροσκλήρωση είναι η σταδιακή στένωση των αρτηριών που συνήθως φυσιολογικά συμβαίνει με τη γήρανση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η υγεία των καρωτίδων αρτηριών αξιολογήθηκε με μη επεμβατικό υπερηχογράφημα και μετρώντας την ταχύτητα των παλμών. Με τους υπερήχους υπολογίστηκε το πάχος των δύο εσωτερικών στρωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γνωστό ως πάχος του έσω-μέσου χιτώνα της καρωτίδας αρτηρίας. Με την ταχύτητα των παλμών υπολογίζεται πόσο γρήγορα ρέει το αίμα μέσω των αγγείων, ούτως ώστε να προσδιοριστεί η αρτηριακή δυσκαμψία. Υπήρξε μέτρηση των δύο παραπάνω δεικτών τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και μετά το πέρας της, πέντε χρόνια αργότερα.

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση είχαν μεγαλύτερη αλλαγή στο πάχος και την ακαμψία των αρτηριών τους, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα με φυσιολογικό βάρος. Αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρων καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων στους εφήβους με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση.

Τη δυναμική της πρόσφατης μελέτης εγγυώνται το μεγάλο πληθυσμιακό της δείγμα με περίπου 150 έφηβους για κάθε κατηγορία, σε ένα σύνολο 448 συμμετεχόντων, και αντικειμενικές μετρήσεις για τον υπολογισμό της υγείας των καρωτίδων αρτηριών σε διάστημα πέντε ετών. Έναν βασικό περιορισμό της έρευνας, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός πως οι έφηβοι δεν θα παρακολουθούνται έως την ενηλικίωση για να διαπιστωθεί εάν η πρόωρη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων τους επιφέρει εντέλει εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Διπλά προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα

Παχυσαρκία: Αυτό το έλαιο μπορεί να μας αδυνατίσει και να μειώσει το λίπος

Διαβήτης τύπου 2: Η ελεγχόμενη έκθεση στο κρύο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά