Αυστηρή προειδοποίηση προς τους γονείς απευθύνει η βρετανική κυβέρνηση καλώντας τους να βάλουν φρένο στο πολύωρο σερφάρισμα των παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο.

Τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών για την ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών κινητοποίησαν τις βρετανικές αρχές.

Σήμερα, το ποσοστό αυτοκτονιών εφήβων και νέων, ηλικίας 15 έως 19 ετών, είναι πέντε ανά 100.000 άτομα στη Βρετανία. Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις τρεις ανά 100 χιλιάδες.

Τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύονται στους κυριακάτικους «Τάιμς» έρχονται την ώρα που το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο ετοιμάζεται να εκδώσει αυστηρές οδηγίες προς τις εταιρείες των social media και τους γονείς για την προστασία παιδιών και εφήβων από τις επιπτώσεις της πολύωρης έκθεσής τους στο διαδίκτυο.

Την Πέμπτη οι βρετανικές αρχές θα συμβουλεύσουν τους γονείς να θέσουν χρονικό όριο σερφαρίσματος στο Διαδίκτυο έως δύο ώρες την ημέρα και να απαγορεύσουν τα smartphones στο φαγητό όπως και πριν από τον ύπνο. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Μέι θα ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα στα σχολεία για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Η αυτοκτονία της 14χρονης μαθήτριας Μόλι, η οποία μιμήθηκε εικόνες αυτοτραυματισμού στο Instagram για να θέσει τέλος στη ζωή της, έχει ταρακουνήσει τους εδικούς.

Πριν από μία εβδομάδα, μία μελέτη σε σχεδόν 11.000 εφήβους ηλικίας 14 ετών, του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) έδειξε ότι, όσο αυξάνει η χρήση του Facebook και των άλλων social media, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος κατάθλιψης.

«Τόσο το άγχος όσο και οι διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με την πολύωρη χρήση του Διαδικτύου, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις αυτοκτονίας», προειδοποιούν οι επιστήμονες.