Η καλύτερη διατροφική επιλογή για βρέφη με συγγενή καρδιοπάθεια είναι το μητρικό γάλα σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Advances in Neonatal Care.

Επανεξετάζοντας και αναλύοντας έξι μελέτες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος και του θηλασμού η Jessica A. Davis από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Pittsburgh και η Diane L. Spatz από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania κατέληξαν ότι «το μητρικό γάλα θα πρέπει να θεωρείται κομβικό για τη θεραπεία παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια (CHD).

H συγγενής καρδιοπάθεια είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ένα νεογνό κατά τη γέννησή του καθώς διαγιγνώσκεται περίπου σε 1 στα 1.000 νεογέννητα και βρέφη κάθε χρόνο. Αλλά καθώς τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα και τα υγιή βρέφη είναι καλά τεκμηριωμένα, υπάρχει ένας περιορισμός δεδομένων για τον ρόλο του στη βελτίωση της κατάστασης των βρεφών με συγγενή καρδιοπάθεια. Γι’ αυτό και οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος στο προφίλ υγείας των βρεφών με συγγενή καρδιοπάθεια.

«Το μητρικό γάλα είναι σημαντικό για την προστασία των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια από μολύνσεις , ενώ φαίνεται ότι προστατεύει και υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους». Βασιζόμενες σε αυτά τα στοιχεία οι ερευνήτριες πιστεύουν ότι οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας έχουν το ηθικό χρέος να ενημερώσουν τις οικογένειες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος αν το βρέφος πάσχει από συγγενή καρδιοπάθεια.

«Το μητρικό γάλα θα μπορούσε να αποτελέσει μία σωτήρια παρέμβαση για βρέφη με συγγενή καρδιοπάθεια και οι επαγγελματίες της υγείας πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα την ενημέρωση  των οικογενειών για τις ευεργετικές του ιδιότητες, διευκολύνοντας παράλληλα τις μητέρες να θηλάσουν», δήλωσε η Δρ. Spatz.