Όσον αφορά στο θέμα της αυτοπεποίθησης και τα δύο φύλα υποφέρουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης, οπότε και τα δύο μπορούν να επωφεληθούν από λίγη βοήθεια σε αυτό. Ωστόσο, τα αγόρια, επειδή κατά κανόνα δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους το ίδιο εύκολα με τα κορίτσια, εκτιμάται ότι χρειάζονται λεπτότερες μεθόδους για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα κορίτσια δεν έχουν και αυτά ανάκγη ενίσχυσης. Ιδού ορισμένοι τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί, για να κάνετε τον μικρό σας άνδρα έναν μικρό κύριο με σιγουριά για τον εαυτό του – αλλά εάν θέλετε φυσικά και μπορείτε να εφαρμόσετε τις ίδιες μεθόδους και στο κορίτσι σας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του.

1. Χτίστε το συναισθηματικό του λεξιλόγιο

Συχνότερα τα αγόρια δεν ενθαρρύνονται να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Έτσι, τα κρατάνε μέσα τους και δεν μαθαίνουν σωστά πώς να αντιμετωπίζουν τον πόνο. Με το να μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, ο γιος σας θα μπορέσει ευκολότερα να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Έτσι κι εσείς θα μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τι νιώθει, ώστε να τον βοηθήσετε.

2. Φέρτε τον σε επαφή με τα διανοητικά χαρακτηριστικά του

Χάρη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα παιδιά θεωρούν ότι τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός άντρα είναι η μυϊκή δύναμη και το καλοσχηματισμένο σώμα. Αυτό φυσικά είναι λάθος και είναι δική μας δουλειά να το διδάξουμε στο παιδί.  Μιλήστε του για τα άλλα χαρακτηριστικά που έχουν πραγματική σημασία, όπως η γνώση, η νοημοσύνη, η συμπόνια, οι αξίες κλπ και ενθαρρύνετέ το να επιδιώκει να τα κατακτά.

3. Κάνετε πράγματα που του αρέσουν

Με το να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που αρέσουν στο γιο σας, του δείχνετε ότι νοιάζεστε για αυτόν, αλλά και για οτιδήποτε θεωρεί εκείνος σημαντικό. Έτσι, αντιλαμβάνεται ότι τον υπολογίζετε και τον αγαπάτε και αυτόματα ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του.

4. Αναθέστε του κάποια «δουλειά»

Όταν αναθέτουμε σε ένα παιδί κάποιες ευθύνες, ακόμα και κάτι μικρό όπως το να βγάλει έξω τα σκουπίδια, του δείχνουμε ότι εμείς οι ενήλικοι εμπιστευόμαστε τις δυνατότητές του. Κι αυτό φυσικά, το κάνει να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του.

5. Εξυψώστε τη μοναδικότητά του

Σε όλα τα αγόρια αρέσει να παίζουν στη λάσπη, με αυτοκινητάκια και ποδόσφαιρο. Και ο γιος σας πρέπει να ξέρει ότι είναι φυσιολογικό αυτό. Για την ακρίβεια, είναι τέλειο και το κάνουν όλοι! Να θυμάστε ότι αν είναι χαρούμενος με τον εαυτό του, είναι πολύ πιο εύκολο να αγνοήσει κάποιον που θέλει να τον πειράξει ή να τον κοροϊδέψει.