Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερους ηλικιακά γονείς εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Child Development.

Ολλανδοί ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς τείνουν να έχουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. επιθετικότητα). Η ηλικία των γονέων, όμως, δεν φάνηκε να σχετίζεται με προβλήματα στις συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. άγχος, κατάθλιψη).

Οι επιστήμονες από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το Ιατρικό Κέντρο Erasmus και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκόρνιγκεν, με επικεφαλής την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μεθοδολογίας και Στατιστικής, Marielle Zondervan-Zwijnenburg, ανέλυσαν δεδομένα από 32.892 παιδιά ολλανδικής καταγωγής, ηλικιών 10-12 ετών. Τα προβλήματα συμπεριφοράς αξιολογήθηκαν από τους πατέρες, τις μητέρες, τους δασκάλους και από τα ίδια τα παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους ηλικιακά γονείς είχαν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους. Δεν υπήρξε η ίδια συσχέτιση για συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων. Ακόμα και στην περίπτωση στην οποία έλαβαν υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών τα αποτελέσματα δεν τροποποιήθηκαν. Η ευνοϊκή, επομένως, επίδραση της ηλικίας των γονέων δεν έχει σχέση με το εισόδημά τους.

Η Dorret Boomsma, καθηγήτρια Βιολογικής Ψυχολογίας και Γενετικής Συμπεριφοράς στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και μια από τους συντάκτες της μελέτης, διερευνώντας τα αίτια αυτής της επίδρασης υποθέτει ότι οι μεγαλύτεροι γονείς έχουν συνήθως υψηλότερα εισοδήματα και επίπεδο μόρφωσης, τονίζει, όμως, ότι αυτοί οι παράγοντες δεν εξηγούν πλήρως το πώς η μεγαλύτερη ηλικία των γονέων ελαχιστοποιεί τα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων των παιδιών.