Η έλλειψη βιταμίνης D από τη γέννηση μέχρι και την πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης αργότερα στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Hypertension.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 775 παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των 18 ετών στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, τα περισσότερα εκ των οποίων ζούσαν σε αστικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος, ενώ το 68% προέρχονταν από οικογένειες Αφροαμερικανών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D καθορίστηκαν σε λιγότερο από 11 ng/ml (νανογραμμάρια ανά χιλιοστόμετρο) στο ομφάλιο αίμα (αίμα του ομφάλιου λώρου) κατά τη γέννηση και λιγότερο από 25 ng/ml στο αίμα των παιδιών κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D:

  • Τα παιδιά που γεννήθηκαν με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν περίπου 60% υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης συστολικής αρτηριακής πίεσης μεταξύ 6 και 18 ετών.
  • Τα παιδιά των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D παρέμεναν χαμηλά κατά τη διάρκειας της πρώιμης παιδικής ηλικίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο αυξημένης συστολικής αρτηριακής πίεσης μεταξύ 3 και 18 ετών.

Η συστολική αναφέρεται στον πρώτο αριθμό των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης, ο οποίος υποδεικνύει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά χτυπά. Η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμα και όταν η διαστολική αρτηριακή πίεση, ο δεύτερος αριθμός στις μετρήσεις, είναι υπό έλεγχο.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστάσεις από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για την εξέταση όλων των εγκύων γυναικών και των μικρών παιδιών ως προς τα επίπεδα βιταμίνης D. Τα ευρήματά μας αυξάνουν την πιθανότητα, ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D μέσω λήψης συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας, να αποτελούν μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης αργότερα στη ζωή του ατόμου», σημειώνει ο Guoying Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βοηθός επιστήμονας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Δρ. Wang τόνισε ότι τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα πρέπει να επαληθευθούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στο σώμα για την απορρόφηση του ασβεστίου για πιο γερά οστά. Δημιουργείται από τον οργανισμό κατά την έκθεσή μας στο ηλιακό φως και βρίσκεται, επίσης, σε διάφορα τρόφιμα, όπως τα αβγά, ο σολομός και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, υπάρχει διαθέσιμη ως συμπλήρωμα βιταμινών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας βασικός αλλά τροποποιήσιμος παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως. Παράλληλα με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η επικράτηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την παιδική ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη διατήρηση αυτών των επιπέδων και στην ενήλικη ζωή και άρα την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.