Τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο σε ότι αφορά τον έλεγχο του σακχάρου και ορισμένες άλλες καίριες πτυχές της υγείας τους συγκριτικά με τα αγόρια αποκαλύπτει νέα επισκόπηση 90 δημοσιευμένων ερευνών από Ολλανδούς ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ορισμένα συνεπή μοτίβα αναφορικά με τον τρόπο που τα αγόρια και τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 1 διαφέρουν.  Η επικεφαλής ερευνήτρια Silvia de Vries, των Ιατρικών Κέντρων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, παρουσίασε τα ευρήματα της ανασκόπησης στο Συνέδριο της Ευρωπαικής Διαβητολογικής Εταιρίας στη Στοκχόλμη.

Γενικότερα τα κορίτσια έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου, να ειναι υπέρβαρα καθώς με συνολικά κακή ποιότητα ζωής.

Οι λόγοι για αυτές τις παρατηρήσεις δεν είναι ξεκάθαρες αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογί .Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει επιτίθεται και καταστρέφει τα β – κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης. Τα άτομα με διαβήτη αυτού του τύπου πρέπει να λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη για να επιβιώσουν.

Η εξωγενής πρόσληψη ινσουλίνης είναι ένα μεγάλο φορτίο για τα παιδιά και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι από βιολογικούς έως ψυχολογικούς και κοινωνικούς που ενδεχομένως δυσκολεύουν τα κορίτσια περισσότερο από τα αγόρια στη διαχείριση της νόσου.

Μια ακόμη διαφορά ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια είναι ότι τα κορίτσια τείνουν να εκδηλώνουν διαβήτη νωρίτερα από τα αγόρια. Μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου μπορεί να σημαίνει και περισσότερες επιπλοκές.

Η εφήβεια και οι ορμονικές «εκρήξεις» που σημειώνονται στη διάρκειά της επίσης μπορεί να εξηγούν τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα δυο φύλα δεδομένου ότι οι ορμονικές αλλαγές φάινεται ότι έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα κορίτσια συγκριτικά με τα αγόρια – ενώ στις ορμονικές διακυμάνσεις που βιώνουν θα πρέπει να προστεθούν και αυτές του μηνιαίου κύκλου.

Πέρα από τη βιολογία, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν τα άγχη και τις κοινωνικές πιέσεις της ενηλικίωσης, γεγονός που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον προγραμματισμό των γευμάτων, την προσαρμογή της ινσουλίνης και άλλες πτυχές της διαχείρισης της νόσου.

Επίσης υπολογίζεται ότι το 30% των κοριτσιών με διαβήτη τύπου 1 έχουν κατάθλιψη γεγονός που επίσης τείνει να αυξάνει τις τιμές του σακχάρου του αίματος.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης εστιάζουν στο γεγονός ότι τα κορίτσια ενδεχομένως αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους λογω του διαβήτη τύπου 1 που αφορούν όχι μόνο τη διαχείριση του σακχάρου αλλά και την συνολική ψυχική υγεία και ευεξία τους.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία συστήνει τακτικό έλεγχο για την κατάθλιψη για τους εφήβους με διαβήτη τυπου 1.

 

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης τύπου 1: Η βιταμίνη που κάνει καλό στα παιδιά

Διαβήτης τύπου 1: Η θεραπευτική τακτική που προστατεύει τον παιδικό εγκέφαλο

Διαβήτης τύπου 1: Η λοίμωξη που είναι 8 φορές συχνότερη στους πάσχοντες