Αν για ένα πράγμα χαίρονται τα παιδιά τους χειμωνιάτικους μήνες και περιμένουν με προσμονή αυτή την εποχή του χρόνου είναι το παιχνίδι στο χιόνι. Για τους μεγάλους, ειδικά η έντονη χιονόπτωση μπορεί να καταλήξει σε μια μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων, για τα παιδιά όμως είναι μια ευκαιρία να βρεθούν με τους φίλους τους εκτός σπιτιού και να παίξουν χιονοπόλεμο, να φτάξουν ένα χιονάνθρωπο, ακόμα και να κατέβουν μια κατηφόρα με έλκηθρο! Ως γονείς όμως, θα πρέπει να είστε καταλλήλως ενημερωμένοι και να δώσετε έμφαση στην ασφάλεια των παιδιών ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Εφαρμόστε το ντύσιμο του… κρεμμυδιού

Για να κρατηθεί το παιδί ζεστό, είναι σημαντικό να έχει ντυθεί με διαφορετικές στρώσεις ρούχων, από πιο ελαφριά υφάσματα σε πιο χοντρά. Για καλύτερη μόνωση, φροντίστε το πρώτο ρούχο να φοριέται κολλητά στο σωμά και να είναι ισοθερμικό κατασκευασμένο απο πολυεστέρα, για να απορροφά την υγρασία του σωματός και να το κρατά ζεστό, ενώ παράλληλα διατηρεί μια φυσιολογική θερμοκρασία στο σώμα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι τα αξεσουάρ, όπως τα κασκόλ και τα γάντια δεν έχουν κορδόνια, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πνιγμό.

Ζεσταθείτε αμέσως 

Μόλις περάσετε το κατώφλι του σπιτιού, αφαιρέστε όλα τα νωπά ρούχα και αντικαταστήστε τα με στεγνά. Καλύψτε τους καρπούς, τα δάχτυλα των ποδιών και τους αστραγάλους του παιδιού για να διατηρήσετε τη θερμότητα του σώματος. Ένα ζεστό ρόφημα όπως η σοκολάτα ή το τσάι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ζεσταθούν τα δάχτυλα των χεριών. Ποιος άλλωστε δε θα λαχταρούσε κάτι ζεστό μετά από την εξόρμηση στο κρύο;

Η σημασία των διαλειμμάτων

Το παιχνίδι στο χιόνι είναι σίγουρα συναρπαστικό, θα πρέπει όμως να συμβουλέψετε το παιδί να το κάνει έξυπνα και με ασφάλεια. Καλό θα ήταν το παιδί να κάνει διάλειμμα κάθε 30 με 40 λεπτά και, ειδικότερα εάν έχει ηλιοφάνεια, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο οξύμωρο, όμως υπάρχει εξήγηση: οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται από το χιόνι, έτσι τα παιδιά (ακόμα και οι ενήλικες!) μπορούν ακόμα και να πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο. Ακόμα, μην αμελείτε και τη σωστή ενυδάτωση -μιας μορφής άσκηση είναι άλλωστε και το παιχνίδι στο χιόνι!- πίνοντας αρκετό νερό και ενυδατώνοντας καλά τα χείλη με ένα balm.

Μην ξεχνάτε τους κινδύνους 

Οι ακραίες θερμοκρασίες και το χιόνι μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα των παιδιών, επομένως φροντίστε να ελέγχετε συχνά εάν το δέρμα τους είναι χλωμό ή παρουσιάζει φουσκάλες στα δάχτυλα των χεριών, στα αυτιά, στη μύτη ή στα δάχτυλα των ποδιών, καθώς ενδέχεται να είναι κρυοπαγήματα. Για να τα αντιμετωπίσετε, βυθίστε την περιοχή κάτω από τρεχούμενο ζεστό (όχι καυτό) νερό για 15-30 λεπτά. Δώστε έμφαση επίσης σε συμπτώματα όπως το ρίγος, την ασυνάρτητη ομιλία και την αδεξιότητα διότι μπορεί να είναι σημάδια υποθερμίας. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει υποθερμία, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Εάν πάλι το παιδί σας απολαμβάνει τα χειμερινά σπορ, φροντίστε ο εξοπλισμός να είναι στο νουμερό του, το ίδιο και το κράνος, το οποίο θα πρέπει να μένει σταθερό στο κρανίο.

Διαβάστε επίσης: 

Αν βγω στο κρύο θα κρυολογήσω; Οι ειδικοί λύνουν 6 απορίες για το κρυολόγημα

Περπάτημα: Επτά tips για να γίνει ευκολότερο όταν κάνει κρύο