Το σκληρό άγγιγμα της πανδημίας χάραξε έντονο το σημάδι του στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Πλήθος μελετών έχουν συνηγορήσει προς αυτό, με τα συμπεράσματά τους να αναδεικνύουν συμπτώματα όπως κατάθλιψη και άγχος είτε επιπτώσεις στον οργανισμό όπως αύξηση του σωματικού βάρους και συνακόλουθα των ποσοστών υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών και εφήβων αλλά ακόμα και στην όρασή τους· ένα στα πέντε παιδιά μέσα στην πανδημία αναγκάστηκε να φορέσει γυαλιά για διαθλάστικά σφάλματα που προκάλεσε η παρατεταμένη τηλεκπαίδευση και ο αυξημένος χρόνος πίσω από τις ηλεκτρονικές οθόνες.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δημοσιεύεται στο Journal of General Internal Medicine, σύμφωνα με την οποία οι ενήλικες με παιδιά στο σπίτι κατά τις περιόδους εγκλεισμού για την αναχαίτιση της πανδημίας εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα όπως κατάθλιψη λόγω της κοινωνικής απομόνωσης συγκριτικά με όσους δεν είχαν παιδιά.

Οι αυξημένες κοινωνικές επαφές ή η ισχυρότερη αίσθηση ύπαρξης ενός σκοπού σε όσους έχουν αναλάβει τη φροντίδα παιδιών, ίσως να συμβάλλουν και στην καλύτερη ψυχική τους υγεία, υποθέτουν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας εντούτοις την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης που δεν αποτέλεσε το αντικείμενο της πρόσφατης μελέτης.

Στη διεξαγωγή των παραπάνω συμπερασμάτων οδήγησαν οι απαντήσεις 600.000 περίπου ενηλίκων 18-64 ετών σε ερωτηματολόγια για το άγχος και την κατάθλιψη που τους διανεμήθηκαν κατά τα μέσα του 2020. Στο διάστημα των 12 εβδομάδων που διήρκησε η μελέτη, το 35% των συμμετεχόντων δήλωσαν αισθήματα άγχους και το 24% κατάθλιψη, ποσοστά σημαντικά αυξημένα συγκριτικά με την προ πανδημία εποχή. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άγαμοι ενήλικες καθώς και ενήλικες με χαμηλό εισόδημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τις παραπάνω ψυχολογικές διαταραχές.

Οι ερευνητές κατέληξαν και σε δύο συμπεράσματα σχετικά με το φύλο των γονέων ή παρόχων φροντίδας, σύμφωνα με τα οποία:

  • ενώ τα ποσοστά άγχους ήταν υψηλότερα στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από την ύπαρξη παιδιών στο σπίτι
  • οι άνδρες ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτοι σε ανησυχίες σχετιζόμενες με την πανδημία, όπως η απώλεια εργασίας, κάτι που οι επαγγελματίες πάροχοι υγείας θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν.

«Με άλλα λόγια, οι γονείς και κηδεμόνες μπορεί να παλεύουν καθημερινά, όχι όμως περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης Shawna Lee, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου.

Διαβάστε επίσης:

Έφηβοι: Τι ανησυχεί περισσότερο τους γονείς εν μέσω πανδημίας

Τα παιδιά «θύματα» της πανδημίας – Άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις αυξημένα κατά 80%

Βάλτε για ύπνο το παιδί και γλιτώστε το από κατάθλιψη και προβλήματα συμπεριφοράς