Τα εξανθήματα είναι κάτι το σύνηθες για τα μωρά και τα παιδιά. Προκαλούνται από διάφορες αιτίες, ενώ φαίνεται ότι ακόμη και η λοίμωξη της COVID-19 μπορεί να τα προκαλέσει. Για τον λόγο αυτό, από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, οι ειδικοί ερευνούν τις δερματολογικές επιπτώσεις της COVID-19 στα παιδιά και τους ενήλικες.

«Μέχρι το στάδιο της ενηλικίωσης, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει πολλές ιογενείς και βακτηριακές  λοιμώξεις και θωρακίζεται έτσι ώστε να μπορεί να αμυνθεί σε περίπτωση επανέκθεσης σε αυτούς τους λοιμογόνους παράγοντες» τονίζει η Δρ. Dawn Davis, πρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Δερματολογίας στην Κλινική Mayo και συνεχίζει «δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα παιδιά. Μπορεί να μην έχουν περάσει από κάποια λοίμωξη στο παρελθόν, οπότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ακόμη εκπαιδεύεται. Με την περίπτωση της COVID-19 και επειδή τα παιδιά δεν έχουν αποκτήσει ανοσία, έχουμε έξαρση εξανθημάτων».

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν κολλήσει COVID-19, έχουν ήπια συμπτώματα και το εξάνθημα μπορεί να είναι η μόνη εκδήλωση. «Τα εξανθήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακά, αν σκεφτεί κανείς πόσο μικρά είναι τα αιμοφόρα αγγεία τους» συμπληρώνει η Δρ Davis. «To εξάνθημα μπορεί να είναι πιο έντονο λόγω της άμεσης ανοσοαπόκρισης ή επειδή τα παιδιά έχουν μικρότερα αιμοφόρα αγγεία συγκριτικά με τους ενήλικες».

«Ακόμα, κάτι που συνέβη στην αρχή της πανδημίας σε αρκετό κόσμο είναι η εμφάνιση εξανθημάτων στα δάχτυλα των ποδιών», συμπληρώνει η Δρ. Davis. Τα εξανθήματα αυτά μπορεί να είναι υπό μορφή έντονης φλεγμονής ή θρόμβου εξηγεί η ειδικός.  Αυτό συμβαίνει επειδή η ισχυρή ανασοαπόκριση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα αιμοφόρα αγγεία, διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος ακόμα και ενίσχυση της πήξης του αίματος κυρίως σε περιοχές όπου τα αγγεία είναι πιο μικρά, δηλαδή τα χέρια και τα πόδια.

Υπάρχουν αρκετά είδη εξανθημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα λόγω της λοίμωξης COVID-19. Η Δρ. Davis τονίζει πως αυτά τα εξανθήματα μπορεί να μοιάζουν με τα αντίστοιχα άλλων ιογενών λοιμώξεων ή δερματικών νόσων προκαλώντας έτσι σύγχυση, καθώς και ανησυχία όταν εμφανίζονται.

Άλλο ένα συχνό εξάνθημα που έχει σχετιστεί με την λοίμωξη COVID-19 μοιάζει με τα εξανθήματα της ανεμοβλογιάς.  Πρόκειται δηλαδή για μικρά στρογγυλά εξανθήματα με υγρό στο κέντρο τους σαν φούσκα. «Αν βγάλετε ένα εξάνθημα που μοιάζει με ανεμοβλογιά, αλλά δεν πιστεύετε ότι είναι ανεμοβλογιά ή έρπης ζωστήρας, τότε σκεφτείτε να μιλήσετε σε ειδικό», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας επίσης πως τα εξανθήματα δεν είναι μεταδοτικά, παρουσιάζουν έξαρση την περίοδο επώασης του ιού, αλλά όπως φαίνεται η έντασή τους μειώνεται χάρη στους εμβολιασμούς.

«Στα καλά νέα, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, η συχνότητα εμφάνισης εξανθημάτων μειώνεται στον εμβολιασμένο πληθυσμό» καταλήγει η Δρ. Davis και προτρέπει όσους βλέπουν ανεξήγητα εξανθήματα στο δέρμα τους να συμβουλεύονται ένα γιατρό για την προέλευσή τους και τη σωστή αντμετώπισή τους.