Ποιο είναι το μυστικό των καλών μαθητών και φοιτητών; Σίγουρα το συστηματικό διάβασμα είναι μια μέθοδος που επιφέρει καρπούς, το σημαντικότερο μυστικό όμως είναι η σωστή ξεκούραση και, πιο συγκεκριμένα, ο καλός και συνεπής ύπνος.

Σύμφωνα με την μελέτη του Tim Bono, λέκτορα ψυχολογικών και νοητικών επιστημών στο Τμήμα Καλών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, οι φοιτητές που είχαν σταθερά και συνεχή μοτίβα του ύπνου, είχαν και υψηλότερους βαθμούς, ενώ παράλληλα αισθάνονται ισχυρότερη αίσθηση ευεξίας σε σύγκριση με άτομα που είχαν άστατα προγράμματα ύπνου.

Αν και η μελέτη είναι μικρή, υποδεικνύει τη σημασία του ύπνου και στη μαθησιακή διαδικασία. Τα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο Psychology, Health & Medicine, αφορούσαν σε 97 πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κατά το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους. Όταν κλήθηκαν να προσδιορίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ακαδημαϊκή τους επίδοση, ο ασταθής ύπνος αποτελούσε τον πιο κοινό και επικρατέστερο παρονομαστή, σε σύγκριση με τη νοσταλγία για το σπίτι, τις δυσκολίες στην συγκατοίκηση, τα προβλήματα υγείας ή ακόμα και την κατάθλιψη σύμφωνα με τον Bono, ο οποίος σημειώνει ότι επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα ήταν το βέλτιστο.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τις ώρες του χαμένου ύπνου, σε περίπτωση για παράδειγμα που ορισμένα βράδια έχουμε κοιμηθεί για 4 ώρες και ορισμένα άλλα 12 ώρες, καθώς δεν είναι το ίδιο με τον συστηματικό και συνεχή ύπνο 8 ωρών: «Όλα συσχετίζονται με τον κιρκάδιο μας ρυθμό. Δεν έχει σημασία τι λέει το ρολόι στο γραφείο σας, καθώς το σώμα σας έχει το δικό του εσωτερικό ρολόι. Ένας ασταθής λοιπόν κύκλος ύπνου δεν συνάδει με τους φυσικούς κύκλους του σώματος».

Όσο όμως και αν είναι πιεστικές οι προθεσμίες για τις εργασίες και το διάβασμα των φοιτητών, άλλο τόσο θα πρέπει να προσέξουν τον ύπνο τους, εάν θέλουν να πετύχουν ένα πιο αποδοτικό διάβασμα και να έχουν τις βέλτιστες επιδόσεις. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι πληροφορίες αποτυπώνονται στη μνήμη του εγκεφάλου. Μάλιστα, το στάδιο REM του ύπνου είναι ένα από τα πιο σημαντικά, καθώς τότε είναι η στιγμή που λαμβάνει χώρα αυτή η διαδικασία της αποθήκευσης των πληροφοριών. Οι περίοδοι αυτοί μεγαλώνουν όσο περισσότερες ώρες κοιμόμαστε, επομένως ο ελλιπής ύπνος διαταράσσει αυτή τη διαδικασία.

Η καλύτερη τακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε για την επίτευξη της αποτελεσματικότερης ξεκούρασης είναι να προγραμματίσετε τον ύπνο σας όσο το δυνατόν καλύτερα και φυσικά να αφήσετε το κινητό σας στην άκρη μια ώρα πριν ξαπλώσετε.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς ο ύπνος θωρακίζει την υγεία του παιδιού

«Ώρα για ύπνο»: Μέχρι πότε πρέπει να το λέμε στο παιδί – Πολύ αργότερα από όσο νομίζετε