Παρά τις αναρίθμητες πλέον μελέτες για την COVID-19 και την επίδραση της λοίμωξης από κορωνοϊό στις εγκυμονούσες γυναίκες, λίγες είναι εκείνες που έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει λοίμωξη της μητέρας στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Νέα μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Ανοσολογίας & Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology, εξέτασε το ανοσοποιητικό σύστημα βρεφών, των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί στον SARS-CoV-2 σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μωρά με μητέρες που είχαν πρόσφατη ή τρέχουσα λοίμωξη παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα κυκλοφορούντων διαμεσολαβητών, καθώς και αυξημένα ποσοστά κυττάρων που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ταχεία απόκριση στη λοίμωξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ικανότητα των ανοσοκυττάρων να δημιουργούν διαμεσολαβητές ήταν ενισχυμένη στα μωρά ακόμα και όταν οι μητέρες είχαν κολλήσει κορωνοϊό νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, γεγονός που υποδεικνύει ότι η λοίμωξη στη μητέρα τροποποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.

Βρήκαν, επίσης, πως τα αντισώματα της μητέρας για τον κορωνοϊό περνούσαν πράγματι στο μωρό μέσω του πλακούντα -διαδικασία γνωστή ως μεταφορά της παθητικής ανοσίας. Αυτό, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα εμφανές όταν η λοίμωξη συνέβαινε νωρίτερα στην εγκυμοσύνη.

Σχολιάζοντας τη σημασία των ευρημάτων, η Δρ. Deena Gibbons ανέφερε πως «τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν το γεγονός ότι το νεογνικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από την κατάσταση υγείας της μητέρας ακόμα και εν τη απουσία άμεσης λοίμωξης του βρέφους. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους έρευνας και υποδεικνύει ότι άλλοι μητρικοί παράγοντες μπορεί να είναι ικανοί να αλλάξουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου».

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτές οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό δίνουν τη δυνατότητα στο νεογνό να έχει καλύτερες αποκρίσεις σε επακόλουθες λοιμώξεις μετά τη γέννησή του», προσθέτει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Sarah Gee.

Οι επιστήμονες θα εξετάσουν ακόμα περισσότερα νεογνά για να διαπιστώσουν αν έχουν συγκεκριμένες αποκρίσεις στον SARS-CoV-2 που να υποδεικνύουν τη μεταφορά του ιού από τη μητέρα στο παιδί -πράγμα το οποίο φαίνεται να είναι σπάνιο. Προς το παρόν, πάντως, εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η λοίμωξη της μητέρας μπορεί να αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους και πόσο καιρό μπορεί να παραμένουν αυτές οι αλλαγές.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Αυξημένη η θνησιμότητα κατά 3,5% για αυτούς τους ασθενείς

Κορωνοϊός: Εννέα λόγοι που κάποιοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν

Κορωνοϊός – Διαβήτης: Ο επικίνδυνος συνδυασμός που απειλεί τη ζωή των ασθενών – Πιο ευάλωτοι οι άνω των 65