Με την επιστροφή στα θρανία να πλησιάζει, παιδιά και γονείς αρχίζουν να σκέφτονται την επαναφορά στην καθημερινότητα. Εκτός, όμως, από την αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών και τη διαμόρφωση του καθημερινού προγράμματος, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμη πράγμα: να μάθουν στα παιδιά τους πώς θα πηγαίνουν (και θα επιστρέφουν) στο σχολείο με ασφάλεια.

«Μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για τα παιδιά είναι ακριβώς γύρω από το σχολείο και το σπίτι τους, επειδή τα παιδιά τείνουν να νιώθουν άνετα σε μέρη που επισκέπτονται συχνά και δεν προσέχουν πάντα για αυτοκίνητα που μπορεί να περνούν ή να παρκάρουν», αναφέρει η Helen Arbogast, υπεύθυνη του προγράμματος πρόληψης ατυχημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες.

Φέτος, μάλιστα, ο κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς πολλά παιδιά δεν έχουν πάει στο σχολείο από την έναρξη της πανδημίας. «Τα παιδιά φέτος θα είναι ενθουσιασμένα για την επιστροφή τους στο σχολείο και αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να προκαλέσει περισπασμούς», τονίζει η ειδικός, η οποία προτείνει μία «πρόβα» μετάβασης στο σχολείο πριν τη μεγάλη μέρα. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως αν το παιδί πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο καλό θα είναι οι γονείς να κάνει μια δοκιμή την προηγούμενη ημέρα, ενώ αν το πηγαίνουν με το αυτοκίνητο θα πρέπει να του μάθουν πώς να μπαίνει και να βγαίνει με ασφάλεια από αυτό.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές ώστε τα παιδιά κάθε ηλικίας να είναι ασφαλή στον δρόμο από και προς το σχολείο.

Βρέφη
Πολλοί τραυματισμοί βρεφών έχουν συμβεί όταν το καρεκλάκι του αυτοκινήτου ανατρέπεται, με αποτέλεσμα την πτώση του μωρού. Σημαντικό, λοιπόν, είναι το καρεκλάκι να είναι δεμένο στο κάθισμα. Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι να μην δένουν το λουρί του σκύλου στο καρότσι και να κλειδώνουν τις ρόδες του όποτε σταματούν.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται οι δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια και οι ώρες αυξημένης κίνησης, ενώ μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η τοποθέτηση αυτοκόλλητων που αντανακλούν το φως ώστε οι οδηγοί να προσέχουν πιο εύκολα το καρότσι.

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας
Η δημιουργία μιας ρουτίνας είναι το κλειδί ώστε τα παιδιά κάτω των πέντε ετών να κινούνται με ασφάλεια. Η Δρ. Arbogast προτείνει στους γονείς να αρχίσουν μαθαίνοντας στα παιδιά τους την ασφάλεια των πεζών σε μια μη πολυσύχναστη περιοχή, όπως σε ένα μονοπάτι ή σε ένα ήσυχο πάρκο. «Μάθετέ τα να σας κρατούν το χέρι, να κοιτούν κι από τις δύο πλευρές του δρόμου πριν περάσουν και να κρατούν απόσταση από τα αυτοκίνητα. Ένα έξυπνο κόλπο, επίσης, είναι να τους δίνετε να κρατούν ένα λούτρινο ζωάκι με ανακλαστικά αυτοκόλλητα όταν πηγαίνετε βόλτα, καθώς τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να τρέξουν όταν κρατούν κάτι», υποστηρίζει η ειδικός.

Ηλικίες 6-9 ετών
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα φαίνονται πιο ώριμα, αλλά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να αντιλαμβάνονται την ταχύτητα και την απόσταση. Πολλοί τραυματισμοί έχουν συμβεί σε παιδιά που πετάγονται στον δρόμο για να μαζέψουν τη μπάλα τους πιστεύοντας ότι το επερχόμενο αυτοκίνητο κινείται πολύ πιο αργά από ό,τι στην πραγματικότητα. «Σημαντικό, επίσης, σε αυτή την ηλικία είναι να τους δώσουμε το παράδειγμα να κοιτούν κι από τις δύο πλευρές του δρόμου και να τους μάθουμε τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για να περπατούν με ασφάλεια», επισημαίνει η Δρ. Arbogast. Αυτές είναι:

  • Να περνούν τον δρόμο μόνο από τις διαβάσεις
  • Να έχουν οπτική επαφή με τους οδηγούς
  • Να γνέφουν στους οδηγούς ώστε να τα βλέπουν πιο εύκολα
  • Να κοιτούν αριστερά, δεξιά και ξανά αριστερά πριν περάσουν το δρόμο
  • Να μένουν κοντά σε κάποιον ενήλικα όταν περπατούν σε χώρους στάθμευσης.

Ηλικίες 10-12 ετών
Στην ηλικία των 10 ετών, κάποια παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα να πάνε στο σχολείο χωρίς τη συνοδεία ενός ενήλικα. Σύμφωνα με την ειδικό, σημαντικό είναι αυτά τα παιδιά να περπατούν σε ομάδες άνω των τριών ατόμων, επειδή όταν δύο παιδιά περπατούν μαζί τείνουν να επικεντρώνονται στη συζήτησή τους και η προσοχή τους θα μπορούσε να διασπαστεί.

Και σε αυτή την περίπτωση, τα ανακλαστικά αυτοκόλλητα στην τσάντα είναι μια καλή λύση ώστε να γίνονται ορατά από τους οδηγούς, ενώ οι γονείς θα πρέπει να εντοπίσουν έναν συγκεκριμένο δρόμο με λιγότερη κίνηση ώστε να τον χρησιμοποιούν τα παιδιά. Τέλος, σημαντικό είναι οι γονείς να καταστήσουν σαφές στα παιδιά ότι δεν πρέπει να ακούνε μουσική όταν περπατούν από και προς το σχολείο, αλλά ούτε και να κοιτούν το κινητό τους.

Έφηβοι
Οι έφηβοι είναι η ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού στον δρόμο. Τα παιδιά 12-19 ετών έχουν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να χτυπηθούν από ένα αμάξι σε σχέση με τα μικρότερα, καθώς συχνά ακολουθούν διαδρομές μακριά από το σχολείο τους. «Συμβουλέψτε τα παιδιά να περπατούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και να αποφεύγουν τους μεγάλους, πολυσύχναστους δρόμους. Επαναλαμβάνετε συχνά τις συμβουλές ασφαλείας και γίνεται συγκεκριμένοι ως προς το πού και πότε πρέπει να τις ακολουθούν», τονίζει η Δρ. Arbogast.

Διαβάστε επίσης

Σχολικό άγχος: Επτά τρόποι να νικήσει το παιδί το φόβο για την απόδοσή του

Κορωνοϊός – Εμβολιασμός εφήβων: Τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς

Οδήγηση: Να τι αλλάζει στην όρασή μας όταν βραδιάζει

https://medicalxpress.com/news/2021-08-kids-safe-school.html