Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνουν σε όλες τις εγκυμονούσες κι εκείνες που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κύηση να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόλις το 23% των εγκύων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στις ΗΠΑ, γι’αυτό και ο Marc Incerpi, γυναικολόγος στην Ιατρική Σχολή Keck του USC απαντά στο γιατί το εμβόλιο είναι τόσο σημαντικό και σε άλλα σημαντικά ζητήματα για τις μέλλουσες μητέρες.

Βλέπουμε ότι τα περιστατικά COVID-19 σε εγκυμονούσες αυξάνονται. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την αύξηση αυτή;

Τα περιστατικά COVID-19 στις έγκυες γυναίκες αυξάνονται λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη του ιού.

Γιατί είναι σημαντικό οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Οι λόγοι για τους οποίους οι εγκυμονούσες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι πολλοί. Οι σημαντικότεροι είναι οι εξής:

  • Μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρής COVID-19, αν κολλήσουν τον ιό.
  • Υψηλότερα ποσοστά θανάτου, εάν μολυνθούν.
  • Αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
  • Πιθανότητα προβλημάτων υγείας για το έμβρυο.

Γι’αυτό και οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν πλήρως, με τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Γιατί οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται, καθιστώντας τη μέλλουσα μητέρα πιο ευάλωτη σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η COVID-19. Επιπλέον, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και το αναπτυσσόμενο έμβρυο μπορούν να μειώσουν την ικανότητα έκτασης των πνευμόνων, έτσι ώστε μια αναπνευστική πάθηση όπως η COVID-19 να γίνει πιο επικίνδυνη.

Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός για τις εγκύους;

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι ασφαλή. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να βλάψει είτε την έγκυο είτε το έμβρυο. Έχουμε δει γυναίκες να διστάζουν να εμβολιαστούν, αλλά τις ενθαρρύνουμε να το κάνουν, παρέχοντας δεδομένα και διαβεβαιώσεις προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα πριν πάρουν την απόφασή τους.

Υπάρχει «σωστή στιγμή» για εμβολιασμό κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν το εμβόλιο να γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης με στόχο τη μέγιστη προστασία από την COVID-19, Είναι, όμως, ασφαλές και συστήνεται οποιαδήποτε στιγμή της κύησης. Οι γυναίκες θα πρέπει να θυμούνται ότι μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης μετά τον εμβολιασμό τους, τα οποία, όμως, εξαφανίζονται μετά από 48 ώρες. Θα πρέπει, επίσης, να συμβουλευθούν τον γυναικολόγο τους αν βιώσουν σοβαρά ή/και παρατεταμένα συμπτώματα. Στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο άμεσα προκειμένου να μπουν στη διαδικασία της κύησης προστατευμένες.

Το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι τα εμβόλια για την COVID-19 επηρεάζουν τη γυναικεία, αλλά ούτε και την ανδρική γονιμότητα. Η λήψη του εμβολίου δεν θα παρέμβει στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Μπορεί ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προσφέρει ανοσία στο έμβρυο;

Τα αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο για την προστασία της μητέρας έχουν βρεθεί στο αίμα του ομφάλιου λώρου, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προστατεύει και τα βρέφη από την COVID-19. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί η έκταση αυτής της πιθανής προστασίας.

Να εμβολιάζονται οι γυναίκες που θηλάζουν;

Το CDC συνιστά στις μητέρες που θηλάζουν να εμβολιαστούν. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερα. Τέλος, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι θηλάζουσες που κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19 μπορεί να περνούν τα προστατευτικά αντισώματα στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος για τουλάχιστον 80 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοιός – Εμβόλια: Τι προσφέρει η τρίτη δόση – Τη χρειαζόμαστε όλοι;

Πανδημία – Εγκυμοσύνη: Το συναίσθημα που κυρίευσε τις γυναίκες

Κορωνοϊός: Το φθηνό ευρείας χρήσης φάρμακο που προλαμβάνει τη σοβαρή COVID-19