Η απόφασή της ρητή και κατηγορηματική: θέλει να κάνει παιδί. Όχι. Δεν θέλει να κάνει παιδί. Θέλει να κάνει κορίτσι. Στα πόδια της, ένας σωρός από θηλυκομαντζούνια, στα μάτια της ροζουλί συννεφάκια, στα χέρια της το… «κινέζικο ημερολόγιο πρόβλεψης φύλου παιδιού».

Την ακούω να μιλάει μην μπορώντας να πιστέψω πως η ορθολογίστρια φίλη μου μετα

τράπηκε σε μια κυράτσα που πιστεύει σε τέτοιου είδους συγγράμματα: «Είναι έγκυρο παιδάκι μου σου λέω! Το ημερολόγιο αυτό ανακαλύφθηκε από κάποιον Κινέζο επιστήμονα, ενώ ήταν θαμμένο σε βασιλικό τάφο κοντά στο Πεκίνο πριν από περίπου 700 χρόνια. Βάσει αυτών των πληροφοριών, ο επιστήμονας δημιούργησε ένα ημερολόγιο το οποίο προβλέπει το φύλο του παιδιού, ανάλογα με τη σεληνιακή ηλικία της μητέρας, όταν έγινε η σύλληψη. Θα βρω λοιπόν την… σεληνιακή μου ηλικία, θα σημειώσω το φύλο που αντιστοιχεί σε κάθε μήνα αυτής της ηλικίας και τέλος θα επιλέξω την ημέρα που θα φέρω στον κόσμο το κοριτσάκι μου!»

Ζαλίζομαι. Η παραφροσύνη της πλανάται στον αέρα και με μολύνει. Με ύφος μεταξύ μάγισσας και μάντισσας της αντιπροτείνω να δέσει ο σύζυγός της τον… αριστερό του όρχι, μία μέθοδο στην οποία επιδιδόντουσαν κατά την αρχαιότητα όσοι άνδρες επιθυμούσαν να αποκτήσουν κόρη. Της συστήνω επίσης μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από τρία χρόνια στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία η διατροφή της γυναίκας κατά την περίοδο που προηγείται της σύλληψης επηρεάζει σημαντικά το φύλο που θα έχει το μωρό! Σύμφωνα με την συγκεκριμένη θεωρία, εάν ένα ζευγάρι επιθυμεί να αποκτήσει κορίτσι, θα πρέπει η μέλλουσα μητέρα να καταναλώνει άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα και να αποφεύγει τον καφέ, το τσάι και, κυρίως, το αλάτι. Εάν πάλι επιθυμεί να αποκτήσει αγόρι, θα πρέπει να καταναλώνει αυγά, τυριά, κόκκινο κρέας και ψάρια. Η ίδια θεωρία επισημαίνει μάλιστα πως εάν το εν λόγω διαιτολόγιο τηρηθεί με ακρίβεια για μία περίοδο τουλάχιστον δέκα εβδομάδων πριν από την σεξουαλική επαφή, έχει αποτέλεσμα σε ποσοστό πάνω από 80%.

Της αραδιάζω επίσης την θεωρία της Γαλλίδας «γκουρού της επιλογής φύλου», Ρομπέρτ ντε Κρεβ-Κερ, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι για να επιτύχει το «επιθυμητό μωρό» δεν έχει παρά να επιλέξει σωστά την ημέρα κατά την οποία θα έρθει σε σεξουαλική επαφή! Η κυρία Κρεβ-Κερ υποστηρίζει ότι εάν επιθυμείτε κορίτσι θα πρέπει να… συνουσιαστείτε λίγο πριν την ωορρηξία ενώ αντιθέτως, εάν προτιμάτε αγόρι, η επαφή θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ωορρηξία. Μάλιστα, στο βιβλίο της με τίτλο «Comment choisir le sexe de son enfant» (Πώς να επιλέξετε το φύλο του παιδιού σας) περιλαμβάνει και ένα πίνακα με τις «ροζ» και τις «γαλάζιες» ημερομηνίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012…

Η φίλη με κοιτάζει αποσβολωμένη. Και μετά από λίγο, όταν της αναφέρω ότι καμιά από τις παραπάνω θεωρίες δεν έχει την παραμικρή επιστημονική βάση, με κοιτά εντελώς απογοητευμένη. Της λέω, ωστόσο ότι η ελπίδα, όπως και η προσπάθεια πεθαίνουν τελευταίες και πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές τρελές οι οποίες προκειμένου να επιλέξουν το φύλο του παιδιού κάνουν προεμφυτευτικό έλεγχο τον οποίο και πληρώνουν έναντι 20.000 δολαρίων. Δεν τα’ χει, λέει. Αλλά και να τα’ χε δεν θα τα’ δινε λέει. Αλήθεια; Ψέματα; Δεν είμαι σίγουρη…

Η άποψη του ειδικού:
«Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη κατέστησε εφικτή την δυνατότητα επιλογής φύλου στα ζευγάρια. Αυτό γίνεται με την μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Προαπαιτούμενο είναι η γυναίκα να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Έτσι στα γονιμοποιημένα ωάρια που δημιουργούνται με την εξωσωματική, πριν αυτά τοποθετηθούν μέσα στη μήτρα (εμφυτευθούν) και ενώ βρίσκονται στο στάδιο λίγων κυττάρων, γίνεται έλεγχος στο γενετικό τους υλικό.
Με αυτή τη μέθοδο, ζευγάρια που είναι φορείς κληρονομικών γενετικών ασθενειών, μπορούν να επιλέξουν την εμφύτευση των υγιών εμβρύων και όχι εκείνων που έχουν την ασθένεια. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει και την διάγνωση του φύλου των εμβρύων που εξετάζονται. Έτσι σε κάποια κέντρα ανά τον κόσμο έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά, αμιγώς ως εξέταση ανίχνευσης του φύλου και στη συνέχεια εμφύτευση μόνο των εμβρύων με το επιθυμητό από τους γονείς φύλο.
Η αγάπη των γονιών προς τα παιδιά πρέπει να είναι ανιδιοτελής και να στερείται διακρίσεων. Μπορεί κάποιοι γονείς να επιθυμούν την γέννηση παιδιού συγκεκριμένου φύλου, για τους δικούς τους λόγους. Για παράδειγμα για να δώσουν το όνομα κάποιου από τους γονείς τους, είτε επειδή έχασαν κάποιο παιδί, είτε επειδή έχουν ήδη κάποιο παιδί/παιδιά από το αντίθετο φύλο είτε για άλλους λόγους. Θα πρέπει όμως να παραμερίσουν τα δικά τους «θέλω» και να καταλάβουν ότι κάθε έμβρυο που δημιουργείται από εκείνους έχει δικαίωμα στην ύπαρξη και δικαίωμα στην ζωή, όπως άλλωστε είχαν και εκείνοι και το ζουν.
Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό και σαφές ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει και επιπλοκές. Η γυναίκα θα υποβληθεί σε θεραπείες με φάρμακα, σε νάρκωση, που όλα αυτά ενέχουν κινδύνους. Κινδύνους, που αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, οι γονείς δεν θα πρέπει να παίρνουν.
Θα πρέπει λοιπόν αυτή η ιατρική διαδικασία να περιορίζεται μόνο για την διάγνωση μη υγιών εμβρύων για να διατηρηθεί η ηθική που μας υπαγορεύει η φύση και να μην γίνουμε υπόδουλοι των δικών μας εγωιστικών επιδιώξεων».

Ευχαριστούμε τον κ. Ανδρέα Κόμη, Γυναικολόγο-Μαιευτήρα, Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, με τον Συνδυασμό “Προάστιο Πρότυπο”