Τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και τροφικών αλλεργιών σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την αμερικανική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει πως τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά των παιδιών με άσθμα και τροφικές αλλεργίες. Για την αύξηση των περιστατικών άσθματος φαίνεται να παίζουν κομβικό ρόλο παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία της μητέρας, αλλά και η έκθεση σε εξαιρετικά αποστειρωμένα περιβάλλοντα, όπως στην περίπτωση του τοκετού με καισαρική τομή.

Η Erin Bell, καθηγήτρια Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας εξηγεί πως οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πέρασμα του νεογνού από τον κόλπο της μητέρας, στον κολπικό τοκετό δίνουν το πλεονέκτημα στο νεογνό να αποικιστεί με τα ωφέλιμα μικρόβια της μητέρας του. Η πολύτιμη αυτή διαδικασία αποικισμού του μικροβιώματος του νεογνού παρέχει προστασία στο παιδί απέναντι στο άσθμα και τις αλλεργίες. «Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή απλά χάνουν αυτά τα προστατευτικά βακτήρια», δήλωσε η Δρ. Bell.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, η Bell και Temilayo Adeyeye ηγήθηκε μίας ερευνητικής ομάδας για να ερευνήσει αυτό το φαινόμενο και διαπίστωσε πως η μέθοδος του τοκετού είναι όντως ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη άσθματος ή τροφικών αλλεργιών του παιδιού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγμα 6.157 παιδιών που γεννήθηκαν από 5.034 μητέρες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης συλλέγοντας δεδομένα από έγγραφα και ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μητέρες. Τα στοιχεία για την αναπνευστική κατάσταση και τις αλλεργίες των παιδιών συλλέχθηκαν όταν τα βρέφη ήταν τεσσάρων, οχτώ, 12, 24, 30 και 36 μηνών.

Οι συγγραφείς της έρευνας παρατήρησαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια τροφική αλλεργία και άσθμα από τη γέννησή τους μέχρι τη συμπλήρωση 36 μηνών ζωής, συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό. Επιπρόσθετα τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή ήταν πιο πιθανό να γεννηθούν από μητέρες που ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών και ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά την εγκυμοσύνη τους. Τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό πιο πιθανό να θηλάσουν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

«Περιμέναμε ότι η προγραμματισμένη καισαρική τομή θα συσχετιζόταν με αυτά τα αποτελέσματα ενώ τα βρέφη που είχαν γεννηθεί με μη προγραμματισμένη ή έκτακτη καισαρική τομή ενδέχεται να είχαν εκτεθεί σε βακτήρια. Εντούτοις τα ευρήματά μας για τις έκτακτες γεννήσεις με καισαρική τομή ήταν απροσδόκητα καθώς παρατηρήθηκε πως τα παιδιά που γεννήθηκαν υπό αυτές τις περιστάσεις είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα και τροφικές αλλεργίες».

«Ακόμα τα στοιχεία από αυτή καθώς και άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα βακτήρια που η μητέρα περνά στο παιδί της μέσω του φυσιολογικού τοκετού ενδέχεται να βοηθούν στην προστασία του παιδιού από την ανάπτυξη άσθματος και τροφικών αλλεργιών. Αν και οι γεννήσεις με καισαρικές τομές απλά δεν μπορούν να αποφευχθούν σε πολλές περιπτώσεις λόγω της υγείας της μητέρας ή του βρέφους, η μελέτη καταδεικνύει επιπρόσθετα δεδομένα για το πότε ο φυσιολογικός τοκετός είναι ασφαλής προσφέροντας επιπλέον πλεονεκτήματα για την υγεία του νεογέννητου.