Το θετικό μήνυμα της πρόληψης του καπνίσματος «ταξιδεύει» πλέον με τα ΕΛΤΑ μέσα από μία σειρά γραμματοσήμων, στο πλαίσιο της κοινής αντικαπνιστικής δράσης SmokefreeGreece του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και των ΕΛΤΑ.

Η παρουσίαση των προϊόντων της σειράς «Παιδί και Γραμματόσημο» έγινε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων, κ. Πολυχρόνη Γριβέα και τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Παναγιώτη Μπεχράκη.

Στόχος της συνεργασίας είναι η σύμπραξη μιας νεότερης και μιας παλαιότερης τάσης: Το μήνυμα της νέας γενιάς για μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις διαδίδεται μέσω μίας «παραδοσιακής» μεθόδου, της ταχυδρομικής αλληλογραφίας.

Ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία να δώσει τον λόγο στη νέα γενιά, η οποία αποδεδειγμένα έχει απορρίψει το κάπνισμα. «Τα παιδιά εκπαιδεύονται με βάση τις αξίες ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά από εξαρτήσεις και πλέον διεκδικούν το δικαίωμά τους για ένα καθαρό περιβάλλον. Η συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προσφέρει ένα ακόμα «εργαλείο» στους μαθητές για να διαδώσουν το θετικό μήνυμα στους συνομηλίκους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά και ενθάρρυνε τα παιδιά και το κοινό να αναζητήσουν τα προϊόντα της σειράς στο δίκτυο πώλησης των ΕΛΤΑ ή στις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokefreeGreece, να στείλουν μηνύματα και ιδέες τους που θα συμβάλλουν στη πρόληψη του καπνίσματος και να τα αναρτήσουν μέσω των κοινωνικών δικτύων με το διακριτικό #smokefreegreece για να γίνουν μέρος μιας πανελλήνιας προσπάθειας.

Αφορμή για τη συνεργασία αυτή, αποτέλεσε το λογότυπο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», που σχεδιάστηκε το 2009 και απεικονίζει εικαστικά ένα γραμματόσημο με παιδική γραμματοσειρά και σχέδιο. Το λογότυπο αυτό «σφράγισε» τα επόμενα 9 Πανελλήνια Μαθητικά Συνέδρια, αλλά και όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας προς τη μαθητική κοινότητα, κερδίζοντας την αναγνώριση των παιδιών όλης της χώρας. Το σχέδιό του ανανεώθηκε, εξελίχθηκε και πλέον θα είναι διαθέσιμο ως πραγματικό γραμματόσημο από το δίκτυο πωλήσεων των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, για να στέλνει το θετικό μήνυμα της πρόληψης του καπνίσματος μαζί με την αλληλογραφία του κοινού, σε αποστολές εντός και εκτός Ελλάδας.

Μετά από μία συντονισμένη προσπάθεια της ομάδας SmokefreeGreece και των Διευθύνσεων των ΕΛΤΑ, 50.000 τετράδια θα ταξιδέψουν σε κάθε Δημοτικό σχολείο των δύο περιοχών και θα δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν μέσα από όμορφες εικόνες και θετικά μηνύματα τις συνέπειες του καπνίσματος και τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, κ. Μάριος Κάτσης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέροντας τη μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για την εκτύπωση 180.000 μαθητικών τετραδίων «Μαθαίνω να μην Καπνίζω».