Η Ρίνα είναι μια χαρούμενη μικρή αστερίας που ζει στον βυθό της θάλασσας στην ήσυχη γειτονιά των κοραλλιών. Μια μέρα, η μαμά τη στέλνει στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Αχινού για να ζητήσει μαργαριταράκια για το κέικ που φτιάχνει. Η φιλική κυρία Αχινού όμως απουσιάζει και στο σπίτι είναι μόνο ο κύριος Αχινός. Η συμπεριφορά του ξαφνιάζει και κάνει τη μικρή Ρίνα να νιώσει άσχημα, σαν άρρωστη, χωρίς όμως να ξέρει γιατί της συμβαίνει αυτό. Όταν η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά, νιώθει σαν να φεύγει ένας θαλάσσιος ελέφαντας από το στήθος της.

Και ξέρει τώρα πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει η ίδια για να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά έχει στο πλάι της και ανθρώπους έτοιμους να τη βοηθήσουν.

Ένα σημαντικό παραμύθι για την εκπαίδευση των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Το παραμύθι «Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Σοκόλη είναι ένα παραμύθι που με φιλική αφήγηση και τρυφερή εικονογράφηση αγγίζει ένα δύσκολο θέμα, που αποτελεί δυστυχώς μια από τις μάστιγες της σημερινής κοινωνίας: τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών, από τη νηπιακή μέχρι και τη μεγαλύτερη ηλικία.

Το παραμύθι υπογράφει η συγγραφέας, μεταφράστρια και δημοσιογράφος Ελένη Δασκαλάκη. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά, απόφοιτη της Σχολής Βακαλό. Το παραμύθι ξεκινά με πρόλογο του Δρ. Θάνου Ασκητή και περιέχει δύο Παραρτήματα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από την ψυχολόγο-τραυματοθεραπεύτρια Άννα Μαρία Κυριακοπούλου και τη Δρ. Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής.

Είτε με την ιδιότητα του γονιού, είτε του εκπαιδευτικού, ας μάθουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν και τα ίδια τον εαυτό τους και ας τα βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν και να επικοινωνήσουν τυχόν άσχημες εμπειρίες τους.

Συγγραφέας: Ελένη Δασκαλάκη (δημοσιογράφος)

Εικονογράφηση: Μαρία Κουτρουμπά

Επιστημονική συνεργασία: Δρ. Θάνος Ασκητής, Νάντια Κουρμούση, Δρ. Αγωγής Υγείας Άννα-Μαρία Κυριακοπούλου, MSc Ψυχολογίας

Εκδόσεις: Σοκόλη