Το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και μόνο ενός τσιγάρου τη μέρα, διπλασιάζει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου πριν το παιδί συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής.

Για τις έγκυες που δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να καπνίσουν, ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 0,07% με κάθε πρόσθετο τσιγάρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Tatiana Anderson του Κέντρου Ερευνών Παίδων του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 20 εκατομμύρια γεννήσεις, από τις οποίες πάνω από 19.000 οδήγησαν σε αιφνίδιο θάνατο του παιδιού μετά τον τοκετό, συνήθως από αδυναμία αναπνοής.

«Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά μια έγκυος, επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο του μωρού», δήλωσε η Δρ. Anderson. Όπως είπε, αρκετοί ξαφνικοί και τραγικοί θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο, αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν καθόλου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες καπνίστριες που διακόπτουν τελείως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.