Με ηλεκτρονικό «συνταίριασμα» και διαφανείς διαδικασίες θα βρουν οικογένεια πάνω από 200 παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στα ιδρύματα. Οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία ή αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς τον εθνικό φορέα.

Το νέο πλαίσιο για τις αναδοχές και την υιοθεσία θα εξαγγείλει αύριο στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου θα εξειδικεύσει τις ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος «Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί».

Σήμερα υπάρχουν 1.750 παιδιά σε ιδρύματα από τα οποία τα 700 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για αναδοχή και υιοθεσία ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν περίπου 2.000 αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων.

Στη χώρα λειτουργούν 80 δομές φιλοξενίας παιδιών από τις οποίες οι 27 είναι δημόσιες και οι υπόλοιπες εκκλησιαστικές η ιδιωτικοί φορείς. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 500 εξειδικευμένων ατόμων για την κάλυψη των αναγκών των δομών.

Toν Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει καμπάνια για την προσέλκυση οικογενειών στα προγράμματα αναδοχής, ενώ οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία ή αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς το ενιαίο μητρώο. Η μηνιαία ενίσχυση των οικογενειών θα κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Επιπλέον αυξάνονται κατά 15.000 τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έτσι συνολικά θα διατεθούν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 155.000 κουπόνια σε οικογένειες, 85.000 για βρεφονηπιακούς σταθμούς και 70.000 για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, αποφάσισε την αυστηροποίηση του πλαισίου για τη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας παιδιών. «Δε μπορεί -σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου- να επιχορηγείται με 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κέντρο που οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ».