Οι άνδρες με ιστορικό παχυσαρκίας κατά τα τελευταία εφηβικά τους χρόνια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στα πόδια ή πνευμονικής θρομβοεμβολής κατά την ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg και δημοσίευσαν στο Journal of Internal Medicine. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται διαδοχικά και είναι υψηλότερος σε άτομα που ήταν σοβαρά παχύσαρκα κατά την εφηβεία τους.

Η φλεβική θρομβοεμβολή – η κατάσταση που περιλαμβάνει την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση στο πόδι και την πνευμονική θρομβοεμβολή – είναι μία από τις συχνότερες καρδιαγγειακές παθήσεις, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, και επηρεάζει συνολικά το 5-10% του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής. Πρόκειται για πάθηση που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος, ωστόσο ο βαθμός σοβαρότητας ποικίλει.

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 1.639.838 ανδρών, οι οποίοι εκπλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία στη Σουηδία μεταξύ 1969-2005 και είχαν μέση ηλικία τα 18 έτη. Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν και μετά τη λήξη της μελέτης μέσω καταγραφών νοσηλείας και αιτίας θανάτου.

Κατά τη διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης μέσης διάρκειας 28 ετών, καταγράφηκε ένας θρόμβος στο πόδι ή τον πνεύμονα στο 1% των συμμετεχόντων στη μελέτη και διαπιστώθηκε σαφής συσχετισμός ανάμεσα στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τη στιγμή της κατάταξης και του επακόλουθου κινδύνου για θρόμβωση.

Διαδοχική αύξηση στον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής παρατηρήθηκε, επίσης, στην ομάδα στο μεσαίο και ανώτερο τμήμα των ατόμων με φυσιολογικό ΔΜΣ (20-25), όταν συγκρίθηκαν με αυτούς του κατώτερου τμήματος του φυσιολογικού ΔΜΣ (18,5-20).

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος συνέχισε να αυξάνεται για τις δύο ομάδες με τον υψηλότερο ΔΜΣ –τους παχύσαρκους και τους σοβαρά παχύσαρκους- στις οποίες ανήκαν περισσότεροι από 36.000 συμμετέχοντες στη μελέτη.

Στην ομάδα της παχυσαρκίας (ΔΜΣ 30-35), ο σχετικός κίνδυνος ανήλθε στο 2,93 σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς της μελέτης, δηλαδή δύο φορές υψηλότερος. Στην ομάδα της σοβαρής παχυσαρκίας, ο αντίστοιχος σχετικός κίνδυνος ανήλθε στο 4,95, δηλαδή πενταπλάσιος κίνδυνος θρόμβωσης στο πόδι ή τον πνεύμονα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

«Μέχρι τώρα, ο συσχετισμός ανάμεσα στη φλεβική θρομβοεμβολή και την παχυσαρκία έχει μελετηθεί κατά κύριο λόγο σε πληθυσμός όπου ο ΔΜΣ καταγράφεται σχετικά αργά στη ζωή. Μέχρι τότε, οι συμμετέχοντες στις μελέτες έχουν αναπτύξει παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, που μπορούν να επηρεάσουν εξίσου τον κίνδυνο θρόμβωσης. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος υποτίμησης του πραγματικού κινδύνου που επιφέρει η παχυσαρκία. Καθώς η παχυσαρκία και η σοβαρή παχυσαρκία κυριαρχούν όλο και περισσότερο σε παιδιά και εφήβους, είναι ολοένα και πιο σημαντικό να μελετήσουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που ενέχει», αναφέρει η Katarina Glise Sandblad, διδακτορική φοιτήτρια και γιατρός Πανεπιστήμιο Sahlgrenska και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως παρόλο που η παρούσα μελέτη καλύπτει μόνο το ανδρικό φύλο, τα μοτίβα και οι συσχετισμοί που αναδείχθηκαν είναι πιθανότατα παρόμοιοι και στις γυναικες.

Διαβάστε επίσης

Kορωνοϊός: Πόσο πιο ευάλωτους μας καθιστά η παχυσαρκία

Οι δύο νόσοι που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ύπουλη κληρονομική νόσος που μας απειλεί