«Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια. Είναι μια ιατρική κατάσταση που προκύπτει μόνο λόγω της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να εξαφανιστεί με μια αλλαγή στη συμπεριφορά», επισημαίνει ο εξελικτικός βιολόγος Rama Singh και καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η γονιμότητα των γυναικών τελειώνει στη μέση ηλικία επειδή οι άνδρες ανέκαθεν προτιμούσαν νεότερες συντρόφους και ότι οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη στειρότητα και την εμμηνόπαυση. Τώρα, όμως, που η αλλαγή των προτεραιοτήτων έχει οδηγήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να καθυστερούν την έλευση της μητρότητας -παράδειγμα στον Καναδά, η μέση ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού έχει ανέλθει στα 30 έτη από τα 23, μέσα σε λίγες δεκαετίες- θεωρείται πιθανό να αργεί να έλθει και η εμμηνόπαυση. Η πρόβλεψη είναι ότι στο μέλλον οι γυναίκες θα μπορούν να συλλάβουν και στα 45 και στα 50, ακόμη και στα 60 χρόνια!

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 747 γυναίκες από τις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε μια δωδεκαετή μελέτη. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές στο πότε ξεκίνησε η εμμηνόπαυση στην κάθε μια, ενώ υπήρξε επίσης διακύμανση μεταξύ ατόμων και εθνοτικών ομάδων.
Πώς θα συμβεί αυτό; Η εξέλιξη θα επιλέξει γενετικές παραλλαγές που ευνοούν τη μεγαλύτερη γονιμότητα στις γυναίκες, καθυστερώντας την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μια γενιά, αναφέρεται στη μελέτη. Τελικώς, η εμμηνόπαυση ενδέχεται να μην εμφανίζεται πλέον, εικάζουν οι ίδιοι επιστήμονες.

Βρείτε περισσότερα για την έρευνα εδώ.