Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου διατρέχουν τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, λόγω των αυξημένων δόσεων ακτινοβολίας που δέχονται όταν υποβάλλονται σε ακτινογραφία.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter και του Νοσοκομείου Musgrove Park που δημοσιεύθηκε στο Journal of Radiological Protection.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 630 ασθενών, που είχαν υποβληθεί σε ακτινογραφίες την περίοδο 2007-2015 και είχε καταχωρηθεί η δοσολογία της ακτινοβολίας που είχε χρησιμοποιηθεί ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ευκρίνεια κατά την απεικονιστική διαδικασία.

Ο δείκτης μάζας σώματος των ασθενών ξεπερνούσε το 50, δηλαδή είχαν βάρος σχεδόν διπλάσιο από το συνιστώμενο για το ύψος τους και κατατάσσονταν στην κατηγορία των ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση για την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν δεχθεί κατά πολύ μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας κατά τη διενέργεια των ακτινογραφιών από ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αυτό κατά τους επιστήμονες συνεπάγεται κατά 153% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, σπεύδουν να σημειώσουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου λόγω υπερέκθεσης σε ακτινοβολία παραμένει χαμηλός. Ενδεικτικά, το 2015-16, σε όλη την Βρετανία έγιναν 22,6 εκατομμύρια ακτινογραφίες και μόλις 280 διαγνώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δόση της ακτινοβολίας.