Είναι γνωστό ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνότερο στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στο ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, με μια νέα έρευνα να προσπαθεί να προσδιορίσει τους λόγους.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικού Επεισοδίου στη Χονολουλού υποδεικνύει ότι οι παράγοντες κινδύνου που παρουσιάζονται στους γηραιότερους ανθρώπους και σχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι οι ίδιοι που εντοπίζονται και στους νέους ενήλικες.

Στη μελέτη συμμετείχαν άνθρωποι που περιλαμβάνονταν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη βόρεια Καλιφόρνια για μια περίοδο 15 ετών και είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές συνέκριναν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη, ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και σε εκείνους παρόμοιας ηλικίας που ήταν υγιείς.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνονταν σημαντικά καθώς οι άνθρωποι έφθαναν την ηλικία των 20 ετών, αλλά μόνο εάν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου, με τις πιθανότητες να αυξάνονται σημαντικά κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες της ζωής τους.

Επιπλέον, η μελέτη ανέδειξε το γεγονός ότι η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου αύξανε σημαντικά την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους σε ηλικίας 30 και 40 ετών, ενώ ο κίνδυνος στην ηλικία αυτή ήταν δέκα  φορές μεγαλύτερος εάν ο ασθενής είχε τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί όσον αφορά στις εξετάσεις των νεότερων ασθενών, έτσι ώστε να παρατηρήσουν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και να μπορέσουν να τους αντιστρέψουν, τονίζει η Δρ. Sharon Poisson, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.