Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα που περιέχουν κάποια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία ορισμένων πονοκεφάλων, ωστόσο αναψυκτικά και ροφήματα με καφεΐνη θα μπορούσαν να επιτείνουν τον πονοκέφαλο σε μερικά άτομα με ημικρανίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο τεύχος του American Journal of Medicine.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σχεδόν 100 άτομα με ημικρανίες που υπέφεραν από λιγότερους από 15 πονοκεφάλους κάθε μήνα. Για έξι εβδομάδες, κατέγραψαν το χρονοδιάγραμμα και τα χαρακτηριστικά κάθε ημικρανίας και την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών, ροφημάτων, ενεργειακών ποτών μέσα στην ίδια περίοδο.

Έπειτα, οι ερευνητές επιχείρησαν να βρουν μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης καφεϊνούχων (τριών ή περισσότερων καθημερινά) και της πιθανότητας να παρουσιάσουν μια ημικρανία την ίδια ημέρα. Σημειωτέον, η κατανάλωση ενός ή δύο ροφημάτων με καφεΐνη δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πονοκεφάλου και δεν ελέγχθηκε. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν συγκέντρωσαν πληροφορίες για την καφεΐνη που περιέχεται σε τρόφιμα όπως η σοκολάτα, λόγω του ότι τα τρόφιμα περιέχουν πολύ χαμηλότερες ποσότητες καφεΐνης σε σύγκριση με τα ποτά.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν 825 ημικρανίες κατά τη διάρκεια των 4467 ημερών παρατήρησης. Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ποτών με καφεΐνη και των επιπτώσεων της εμφάνισης ημικρανίας εκείνη την ημέρα.