Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, σύμφωνα με τη μελέτη, που διαπίστωσε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμοι στο Google, το Facebook και το YouTube παρά τις προσπάθειες ελέγχου της πρόσβασης στην παραπληροφόρηση αυτή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, με τους επικεφαλής να ψάχνουν στο διαδίκτυο και θέτοντας ερωτήσεις όπως: «Πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου»; Εκεί λοιπόν είχαμε τα εξής αποτελέσματα. Το 80% των συνδέσμων που δημιούργησε η Google και το 75% των βίντεο του YouTube ήταν θετικά για τα εμβόλια, αλλά το 50% των σελίδων του Facebook ήταν αρνητικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επομένως, αν και οι γονείς θα μπορούσαν να βρουν πληροφορίες που να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό στη συντριπτική πλειονότητα των ιστοτόπων, στο Facebook υπήρχαν ομάδες πόλωσης κατά των εμβολίων, πράγμα αν μη τι άλλο ανησυχητικό. Μάλιστα, οι αρνητικές αυτές πληροφορίες καθιστούν τους γονείς πιο διστακτικούς.

«Είναι σημαντικό οι οργανώσεις που προωθούν τον εμβολιασμό να συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγιστοποιήσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οι γονείς που ερευνούν εάν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους να συναντήσουν online στοιχεία που βασίζονται σε τεκμήρια», αναφέρεται ως αντίμετρο στη μελέτη.