Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Τώρα, νέα επιστημονικά ευρήματα τη συσχετίζουν με μια ακόμα επώδυνη και επικίνδυνη νόσο.

Η επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, έφερε στο φως στοιχεία για τη σχέση της παχυσαρκίας με την παγκρεατίτιδα.

Η παγκρεατίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή στο πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται στην άνω κοιλία. Βασική λειτουργία του παγκρέατος είναι η παραγωγή ενζύμων που συμβάλλουν στην πέψη και ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρα (γλυκόζη).

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινική Mayo, οι οποίοι διεξήγαγαν την πρόσφατη μελέτη, η αυξημένη συσσώρευση κοιλιακού λίπους, η οποία συχνά απαντάται σε παχύσαρκους ασθενείς, μπορεί να επιδεινώσει την οξεία παγκρεατίτιδα.

Όπως επεξήγησε ο γαστρεντερολόγος της κλινικής, Δρ. Vijay Singh, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, η ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι το κοιλιακό λίπος διασπάται γρήγορα κατά την οξεία (με αιφνίδια έναρξη) παγκρεατίτιδα, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της εκκολπωματίτιδας, μιας άλλης σοβαρής νόσου που προκαλεί οξύ κοιλιακό πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Τον καταλύτη σε αυτή τη διάσπαση του λίπους αποτελεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PNLIP και η οποία δύναται να εντείνει τη δημιουργία λιπαρών οξέων, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη λειτουργία ζωτικών οργάνων και λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων της κυκλοφορίας του αίματος, των νεφρών και των πνευμόνων.

Σημαντικό εύρημα αποτέλεσε και η διαπίστωση πως τα ακόρεστα λίπη, όπως το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο – το οποίο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κρίνει ασφαλέστερο για την υγεία -, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ανεπάρκειας οργάνων.

Συνοπτικά, η επιστημονική ομάδα τόνισε πως αναστέλλοντας την πρωτεΐνη PNLIP, μπορεί να αποτραπεί η σοβαρή παγκρεατίτιδα, να αποφευχθεί η παρατεταμένη νοσηλεία ασθενών και εντέλει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Τέλος, έκρινε πως τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπευτικές μεθόδους για την παγκρεατίτιδα, εξασφαλίζοντας την υγεία των ζωτικών οργάνων.