Η νευροφλεγμονή του εγκεφάλου ενδεχομένως συσχετίζεται με πολύ περισσότερες μορφές άνοιας από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί, καταδεικνύει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Brain.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο συσχετισμός της φλεγμονής του εγκεφάλου με διάφορες μορφές άνοιας μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά νέες θεραπείες για διάφορες μορφές άνοιας.

Η φλεγμονή είναι συνήθως η αντίδραση του σώματος στον τραυματισμό και το στρες, όπως η ερυθρότητα και το πρήξιμο που παρουσιάζεται μετά από έναν τραυματισμό ή λοίμωξη. Ωστόσο η φλεγμονή του εγκεφάλου γνωστή ως νευροφλεγμονή έχει αναγνωριστεί και συσχετιστεί με πολλές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η ψύχωση και η πολλαπλή σκλήρυνση. Επίσης πρόσφατα συσχετίστηκε με τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να εξετάσουν εάν η νευροφλεγμονή παρουσιάζεται και σε άλλες μορφές άνοιας γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι συχνή σε πολλές νευροεκφυλιστικές νόσους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 31 ασθενείς με τρεις διαφορετικούς τύπους μετωποκροταφικής άνοιας – πρόκειται για μια ομάδα διαφορετικών καταστάσεων κοινή βάση των οποίων είναι η εναπόθεση διάφορων «άχρηστων» πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογραφήματα για την ανίχνευση φλεγμονής και «άχρηστων» πρωτεϊνών. Εφαρμόστηκαν δυο τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET) η κάθε μία εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε με ειδική χημική χρωστική που συγκεντρώνεται σε ειδικά μόρια του εγκεφάλου που είτε αποκαλύπτουν φλεγμονή είτε συσσώρευση άχρηστων πρωτεϊνών.

Στο πρώτο PET η χρωστική «έδειξε» τα κύτταρα που προκαλούσαν νευροφλεγμονή. Αυτά καταδεικνύουν συνεχιζόμενη βλάβη στους νευρώνες και τις συνδέσεις τους. Στο δεύτερο PET η χρωστική συνδέθηκε με διαφορετικούς τύπους «άχρηστων» πρωτεϊνών που εντοπίζονται σε αυτές της μορφές άνοιας.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι σε όλο το εύρος του εγκεφάλου καθώς και στους τρεις τύπους άνοιας, όση περισσότερη η φλεγμονή σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου, τόσο περισσότερη και η εναπόθεση των άχρηστων πρωτεϊνών του εγκεφάλου. Για να αποδείξουν περαιτέρω ότι οι χρωστικές εντόπιζαν την φλεγμονή και τις βλαβερές πρωτείνες, ανέλυσαν στο μικροσκόπιο 12 εγκεφάλους – μετά θάνατον δωρεά στην Τράπεζα Εγκεφάλου Cambridge.

«Προβλέψαμε τη σύνδεση μεταξύ της φλεγμονής του εγκεφάλου και της εναπόθεσης επιβλαβών πρωτεϊνών, αλλά ακόμη και εμείς μείναμε έκπληκτοι από το πόσο στενά αυτά τα δύο προβλήματα αλληλοεπικαλύπτοναν» είπε ο Δρ. Thomas Cope από το τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών του Cambridge.

Φαίνεται ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος όπου η κυτταρική βλάβη πυροδοτεί την φλεγμονή η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περαιτέρω κυτταρική βλάβη, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Η ομάδα τονίζει ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να μεταφραστεί αυτή η γνώση σχετικά με τη φλεγμονή σε χειροπιαστές θεραπείες. Η νέα αυτή έρευνα ωστόσο αποκαλύπτει ότι η νευροφλεγμονή είναι σημαντικός παράγοντας σε περισσότερους τύπους άνοιας από ότι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Ο εντοπισμός του σημαντικού ρόλου της φλεγμονής στους τύπους άνοιας που μελετήθηκαν, μαζί με τη γνώση ότι η φλεγμονή είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην νόσο Αλτσχάιμερ καταδεικνύει ότι η φλεγμονή αποτελεί μέρος πολλών άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων συμπεριλαμβανομένης της νόσου Πάρκινσον και Huntington, γεγονός που με τη σειρά του γεννά ελπίδα ότι νέου τύπου ανοσοθεραπείες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να προλάβουν αυτές τις νόσους, καταλήγουν οι ερευνητές.