Η λευχαιμία οδηγεί σε πρόωρη γήρανση τα υγιή κύτταρα του μυελού των οστών σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA). Συγκεκριμένα η έρευνα διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του UEA σε συνεργασία με το Ινστιτούτο  Earlham, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Norfolk και Norwich και του Αντιγηραντικού Ινστιτούτου Buck στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων που δημοσιεύθηκαν στο Blood τα υγιή κύτταρα του μυελού των οστών οδηγούνται σε πρόωρη γήρανση εξαιτίας των καρκινικών κυττάρων που τα περιβάλλουν.
Είναι τεκμηριωμένο ότι η γήρανση προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι ισχύει το αντίστροφο.
Να σημειωθεί ότι τα γηρασμένα κύτταρα του μυελού των οστών επιτάχυναν την εξέλιξη της λευχαιμίας δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που πυροδοτεί τη νόσο.
Οι ερευνητές εντόπισαν τον μηχανισμό μέσω του οποίου προκαλείται η πρόωρη γήρανση στα κύτταρα του μυελού των οστών των ασθενών με λευχαιμία και τονίζει την πιθανή επίπτωση που μπορεί να έχει σε μελλοντικές θεραπείες.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν στοιχεία ότι ο καρκίνος προκαλεί γήρανση. Δείξαμε ξεκάθαρα ότι τα καρκινικά κύτταρα πυροδοτούν την διαδικασία γήρανσης των γειτονικών τους μη καρκινικών κυττάρων» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Stuart Rushworth από την Ιατρική Σχολή του UEA και προσθέτει: «Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι η λευχαιμία ‘εκμεταλλεύεται’ αυτό το βιολογικό φαινόμενο προκειμένου να επιταχυνθεί η εξελίξη της νόσου».
Ο παράγοντας που θεωρείται υπεύθυνος από τους ερευνητές για την δημιουργία των συνθηκών γήρανσης είναι ο NOX2 , ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην απόκριση του οργανισμού στην φλεγμονή και το οποίο εντοπίστηκε στα κύτταρα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας. Το συγκεκριμένο ένζυμο παράγει ένα υπεροξείδιο που με τη σειρά του πυροδοτεί την διαδικασία της γήρανσης σύμφωνα με τους ερευνητές. Παρεμποδίζοντας την δράση του ενζύμου NOX2 οι ερευνητές μείωση των γηρασμένων παρακείμενων μη καρκινικών κυττάρων γεγονός που οδήγησε και σε μείωση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου.
Οι ερευνητές προσδοκούν ότι η ανακάλυψή τους θα ανοίξει τον δρόμο για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων.