Ουρολόγοι από την Κλινική Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ξεκινούν μια νέα κλινική δοκιμή για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της νευροδιέγερσης του νωτιαίου μυελού σε ασθενείς με σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Στη δοκιμή, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν την τεχνική TESCoN, μία νέα επεμβατική θεραπεία τροποποίησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας της νευρικής οδού της σπονδυλικής στήλης με ηλεκτρόδια χαμηλής έντασης.

Η απόπειρα αυτή είναι συνέπεια μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Systems Neuroscience υπό τον Evgeniy Kreydin, ουρολόγο και επίκουρο καθηγητή κλινικής ουρολογίας, κατά την οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του θεράπευσαν 14 ασθενείς με δυσλειτουργία στην ουροδόχο κύστη, η οποία ήταν αποτέλεσμα τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλικού επεισοδίου, πολλαπλής σκλήρυνσης ή ιδιοπαθούς αιτίας. Η θεραπεία επετεύχθη μέσω νευροδιέγερσης του νωτιαίου μυελού σε τρεις συνεδρίες ανά εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών, με το σύνολο των ασθενών να αναφέρει καλύτερη αίσθηση της ουροδόχου κύστης, όπως και μειωμένο αριθμό επεισοδίων ακράτειας και νυκτουρίας.

Μια υπερδραστήρια κύστη προκαλεί διάφορα ουρολογικά προβλήματα, όπως η συχνουρία και η ακράτεια. Οι υπάρχουσες θεραπείες για το σύνδρομο μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες ή απαιτούν επεμβατικές, ιδιαίτερα εξειδικευμένες διαδικασίες. Αντίθετα, η τεχνική TESCoN είναι μια διαδικασία ανεκτή από τους ασθενείς και εύκολη για τους γιατρούς.

Σε αυτή την διπλά τυφλή, ψευδοελεγχόμενη δοκιμή, λοιπόν, οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα κάνουν δύο ωριαίες συνεδρίες εβδομαδιαίως με την τεχνική TESCoN για τρεις μήνες. Η νευροδιέγερση θα εφαρμοστεί μέσω ηλεκτροδίων συνδεδεμένων με μια συσκευή που εκπέμπει παλμούς χαμηλής έντασης μέσω επιθεμάτων στην πλάτη του ασθενούς. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν εικονικό φάρμακο ή ψευδοδιέγερση καθ’όλη τη διάρκεια της δοκιμής.

Η δοκιμή θα εντοπίσει τον αριθμό των ημερήσιων ουρήσεων και των επεισοδίων ακράτειας των συμμετεχόντων σε περιόδους 72 ωρών και στη συνέχεια οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν στην έναρξη και στο τέλος της δοκιμής και αυτά όσων λαμβάνουν πραγματική ή ψευδοδιέγερση. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης πριν και μετά τη λήψη των θεραπειών προκειμένου να εντοπιστεί περαιτέρω η όποια βελτίωση.

«Ο απώτερος στόχος αυτής της δοκιμής είναι να βελτιώσει την αίσθηση και την κατάσταση των ασθενών. Το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ταλαιπωρία και αμηχανία. Επομένως, όσο καλύτερο έλεγχο της κύστης τους έχουν οι ασθενείς, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο έλεγχος που έχουν στη ζωή τους», καταλήγουν οι επιστήμονες.