Ένας στους πέντε Ευρωπαίους υποφέρουν από την ηχορύπανση που προκαλείται από αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι έως και οι μισοί κάτοικοι πόλεων εκτίθενται συνεχώς στους θορύβους των δρόμων.

Το πιο ανησυχητικό, μάλιστα, είναι ότι οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία λόγω της αστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Περιβάλλοντος (EEA).

Έχει αποδειχθεί ότι η ηχορύπανση μπορεί να διαταράξει τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον χρόνιο θόρυβο να έχει αποδειχθεί ότι επιδρά στην καρδιακή υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία, προσθέτοντας στρες στο σώμα, με το ΕΕΑ να αναφέρει πως τέτοια έκθεση θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως παράγοντας σε 12.000 πρόωρους θανάτους και στις γνωστικές διαταραχές 12.500 παιδιών στην Ευρώπη.

Το ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης λόγω αυτοκινήτων σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κίνηση, η μεγαλύτερη πηγή ενόχλησης από θόρυβο, επηρεάζει 113 εκατ. ανθρώπους σε επικίνδυνα επίπεδα στην Ευρώπη, 22 εκατομμύρια εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου από τα τρένα και τέσσερα εκατομμύρια σε θόρυβο από αεροπλάνα.

Ακόμη, 22 εκατ. Ευρωπαίοι υποφέρουν από χρόνια ενόχληση θορύβου και 6,5 εκατομμύρια από διαταραχές ύπνου, ενώ κάθε χρόνο στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 48.000 περιστατικά καρδιακών παθήσεων λόγω της μακρόχρονης έκθεσης στον περιβαλλοντικό θόρυβο και 12.500 παιδιά σχολικής ηλικίας υφίστανται μαθησιακές βλάβες λόγω του θορύβου από τα αεροπλάνα.

Επιπλέον, η αναφορά του Πρακτορείου κάνει λόγο για τουλάχιστον 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού που ζει σε περιοχές με επίπεδα θορύβου λόγω κίνησης επιβλαβή για την υγεία, ωστόσο η έκθεση αυτή είναι πιθανό να υποτιμάται.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον θόρυβο δεν ξεπερνούν τα 55 ντεσιμπέλ, δηλαδή περίπου ο ήχος μίας κανονικής συζήτησης.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, περισσότερο από το 50% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου λόγω κίνησης άνω των 55 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ περισσότεροι από 9 στους 10 ανθρώπους που ζουν στο Λουξεμβούργο, τη Λευκωσία και τη Βιέννη εκτιμάται ότι υποφέρουν από τον θόρυβο σε επικίνδυνα επίπεδα, σημειώνει το ΕΕΑ.

Μάλιστα η Κύπρος σημείωσε το χειρότερο συνολικό ποσοστό, με σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού (58,7%) του συνολικού πληθυσμού να επηρεάζεται από την ηχορύπανση, κυρίως από τους δρόμους (53,7%).

Τέλος, τα ευρήματα του ΕΕΑ υποστηρίζει και μία πρόσφατη ισπανική έρευνα 2.700 ατόμων από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Βαρκελώνης, η οποία βρήκε ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε περιοχές με αυξημένο θόρυβο λόγω κίνησης έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο «επειδή έχουν περισσότερο στρες και δεν ασκούνται».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη προληπτικών μέτρων από την πλευρά των ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη μείωση των επιπέδων θορύβου.