Το ζήτημα του αν και κατά πόσο η πρόσληψη καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστά απειλή για την υγεία των εμβρύων είναι αμφιλεγόμενο και κατά καιρούς δημοσιεύονται έρευνες με αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Πρόσφατη έρευνα από το University College του Δουβλίνου επισημαίνει την ύπαρξη ενός συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης και τη γέννηση μωρών με χαμηλό σωματικό βάρος (λιποβαρή) ή πρόωρα.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Ling-Wei Chen τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή κατανάλωση τσαγιού, εξαιτίας της ευρέως διαδεδομένης παρανόησης για την περιεκτικότητα του τσαγιού σε καφεΐνη. Ενώ ο καφές είναι η κύρια πηγή καφεΐνης (100 mg ανά φλιτζάνι) στα περισσότερα μέρη του κόσμου, λίγοι γνωρίζουν ότι και το τσάι περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα καφείνης (33 mg ανά φλυτζάνι).

Οι ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και τυχόν επιπλοκών των κυήσεων σε γυναίκες που πίνουν περισσότερο τσάι από καφέ. Οι επιστήμονες άντλησαν δεδομένα από περίπου 1.000 γυναίκες οι οποίες λάμβαναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της κύησης και τα αντιστοίχισαν με τα δεδομένα των γεννήσεων για να λάβουν πληροφορίες για το μέγεθος του βρέφους κατά τη γέννηση αλλά και τη διάρκεια της κύησης.

Η έρευνα λοιπόν έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη, ανεξαρτήτως αν έπιναν τσάι ή καφέ, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή τα λιποβαρή μωρά συγκριτικά με τις γυναίκες με τη μικρότερη κατανάλωση καφεΐνης.

Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαφέρει ανά χώρα και οργανισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ως ανώτατο όριο πρόσληψης τα 300 mg ανά ημέρα. Αντίθετα οργανισμοί όπως η Ιρλανδική Αρχή Ασφαλείας για το Φαγητό και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνουν το πολύ 200 mg ανά ημέρα. Ωστόσο η έρευνα δείχνει αυξημένο κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων ακόμα και αν το επίπεδο κατανάλωσης από τις μέλλουσες μητέρες είναι χαμηλότερο από το συνιστώμενο.

Μέχρι να προκύψουν σαφέστερα στοιχεία οι γυναίκες είναι συνετό να περιορίσουν την πρόσληψη της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν σχεδιάζουν να συλλάβουν. Οι επιστήμονες συνιστούν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να τηρείται το όριο πρόσληψης καφεΐνης μέχρι να προκύψουν πιο οριστικά στοιχεία.