Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων βρήκε ότι όταν ένας άνθρωπος δεν αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τους άλλους μπορεί να οδηγηθεί σε κυνικές πεποιθήσεις για όσον αφορά στην ανθρώπινη φύση, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην επανάληψη της ασεβούς συμπεριφοράς τόσο από την πλευρά των άλλων όσο και από την πλευρά του ίδιου του ατόμου.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Experimental Psychology: General, οι διατομεακές, μακροχρόνιες και πειραματικές μελέτες των επιστημόνων έδειξαν ότι η έλλειψη σεβασμού και ο κυνισμός δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο στη συμπεριφορά του ατόμου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους προκειμένου να αποδείξουν την αιτιώδη επίπτωση των εμπειριών έλλειψης σεβασμού στον κυνισμό, αλλά και το αντίθετο, δηλαδή την επίδραση του κυνισμού στις εμπειρίες έλλειψης σεβασμού. Όλα αυτά προέκυψαν από ένα σύνολο πέντε πειραματικών μελετών με 1.149 συμμετέχοντες και μίας διατροφικής μελέτης με 462 συμμετέχοντες.

Στη διατομεακή ανάλυση δεδομένων με αντιπροσωπευτικά δείγματα πληθυσμού ευρωπαϊκών χωρών (συνολικά 53.333 συμμετέχοντες) αναδείχθηκε μια σαφής σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη σεβασμού και τον κυνισμό στις 28 από τις 29 χώρες της Ευρώπης.

Η μακρόχρονη ανάλυση δεδομένων από 19.922 ανθρώπους στην Αμερική έδειξε ότι, από τη μία πλευρά, οι εμπειρίες έλλειψης σεβασμού μπορούσαν να προβλέψουν την ανάπτυξη του κυνισμού κατά την πάροδο τεσσάρων ετών, ενώ από την άλλη, η υιοθέτηση κυνικών πεποιθήσεων για την ανθρώπινη φύση έκανε πιο πιθανές τις μελλοντικές εμπειρίες έλλειψης σεβασμού.

«Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό από τους άλλους, συχνά τείνουν να γενικεύουν τις αρνητικές τους εμπειρίες και να κρίνουν αδικαιολόγητα τους άλλους ως ανήθικους, άδικους και εγωιστές γενικότερα. Όμως, μια τέτοια παραμορφωμένη εικόνα για την ανθρωπότητα μπορεί παραδόξως να οδηγήσει στην πρόκληση εκ νέου κακών εμπειριών από άλλους ανθρώπους, όπως επίσης και μία τάση για κακή αντιμετώπιση των άλλων», σημειώνει ο Daniel Ehlebracht.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα αυτά επιστημονικά ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των λόγων που ο κυνισμός και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους άλλους βρίσκονται σε άνθιση σε αρκετές σύγχρονες κοινωνίες.