Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος της νόσου και ο πιο δύσκολος να θεραπευτεί, ωστόσο η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και νόσο Αλτσχάιμερ, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, υποστηρίζει νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Kentucky.

Η μελέτη εξέτασε 2.071 ενήλικες που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, με τους ερευνητές να επανεξετάζουν το ιατρικό ιστορικό του καθενός για να βρουν κάποια προηγούμενη διάγνωση για διαβήτη ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ποσοστό όσων έπασχαν και από τις δύο νόσους και είχαν πεθάνει ή χρειάζονταν νοσηλεία ή μακροχρόνια φροντίδα μετά το συμβάν του εγκεφαλικού επεισοδίου ανερχόταν στο 75%. Το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που δεν είχαν καμία από τις δύο παθήσεις ήταν 39%, των ατόμων με διαβήτη ήταν 42% και των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ 62%.

«Τα δεδομένα αυτά μας έδωσαν την ευκαιρία να σκεφτούμε το πώς η ύπαρξη παραπάνω από μίας κατάστασης, όπως ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα υγείας σε σύγκριση με την ύπαρξη μόνο μίας από αυτές», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Amanda L. Trout.

Έχει αποδειχθεί πως ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών και παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Παρομοίως, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος για τους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.

Η πιο κοινή αιτία πρόκλησης του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση και, παρόλο που οι ερευνητές αυτής της τελευταίας μελέτης εξέτασαν τα δεδομένα για προηγούμενη σχετική διάγνωση, δεν μπόρεσαν να συμπεριλάβουν συγκεκριμένες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης των ασθενών τη στιγμή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε αν οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υψηλή ή μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της συνολικής υγείας τους και τον προσδιορισμό της ύπαρξης ή μη νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη, που θα τους κατέτασσε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο», σχολιάζει ερευνητής που δε συμμετείχε στη μελέτη.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Trout, πάντως, στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να τονίσει την ανάγκη για περισσότερη βασική επιστημονική έρευνα όσον αφορά στους λόγους που οι άνθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας βιώνουν πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

«Τελικά, τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία της διαχείρισης καταστάσεων όπως ο διαβήτης με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής είτε με αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», καταλήγουν οι επιστήμονες.